Γ. Καρούσος: Καθήκον μας να κρατούμε ζωντανή τη μνήμη των αγνοουμένων μας

Αποτελεί καθήκον μας, ως λαός, να κρατούμε ζωντανή τη μνήμη των αγνοουμένων μας και να μην ξεχάσουμε ποτέ, ανέφερε το απόγευμα της Πέμπτης ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, ο οποίος τέλεσε, με τον Υφυπουργό Παρά τω Προέδρω, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου αγνοουμένων Άσσιας, στο Δήμο Ύψωνα.  

«Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε και να φέρουμε στη μνήμη μας τους αγνοούμενους Ασσιώτες», είπε ο κ.Καρούσος, σημειώνοντας ότι «το μνημείο Ασσιωτών στο Δήμο Ύψωνα, αποτελεί την ελάχιστη ένδειξη εκτίμησης όλων των δημοτών του Ύψωνα γι αυτούς τους ανθρώπους και τις οικογένειες τους, που πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα των συνεπειών των τραγικών γεγονότων του 1974».

Συγκεκριμένα, συνέχισε, το μνημείο είναι αφιερωμένο σε πέντε αγνοούμενους Ασσιώτες, οι οικογένειες των οποίων βρήκαν φιλοξενία στο Δήμο Ύψωνα τα δύσκολα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή.

Πρόκειται για τους Κωστή Λεοντίου Κωστρίκκη, Δημήτρη Ανδρέα Μαρκάτζη, Παναή Τσιήτσιου, Γεώργιο Μιχαήλ Χατζηκουτσού και Αντώνιο Χριστάκη Χατζιαντώνη, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται αναγραμμένα στο μνημείο, που ανέλαβε εντελώς δωρεάν να σχεδιάσει και να επιβλέψει, το αρχιτεκτονικό γραφείο RNA Design Studio.

«Είναι καθήκον μας ως λαός να κρατούμε ζωντανή τη μνήμη αυτών των ανθρώπων και να μην ξεχάσουμε ποτέ», ανέφερε και υπέδειξε ότι «μνημεία σαν αυτό τιμούν και τους αγνοούμενους μας, τιμούν και αυτούς που είχαν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία τους».

Ο κ. Καρούσος συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία του έργου, μεταξύ αυτών και τον Υφυπουργό Παρά τω Προέδρω Πέτρο Δημητρίου, «η παρέμβαση του οποίου ήταν καθοριστική για την προώθηση του έργου».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ύψωνα, Παντελής Γεωργίου, είπε ότι σήμερα ο Δήμος φιλοξενεί πέραν των 30 οικογενειών με καταγωγή από την Άσσια και η ανέγερση του μνημείου ήταν και δική τους επιθυμία, η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο.

Το μνημείο - που βρίσκεται απέναντι από το δημοτικό μέγαρο - «θα αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς και μνήμης του σκλαβωμένου τους χωριού, αλλά ταυτόχρονα και του δράματος που για 49 τόσα χρόνια ακόμα βιώνουν αρκετές οικογένειες του νησιού μας», συμπλήρωσε.

Ένα μνημείο, συνέχισε, που θα συμβολίζει αιώνια την εκτίμηση του Ύψωνα προς τους ήρωες του πολέμου και τους μάρτυρες της εισβολής και θα θυμίζει στις νεότερες γενιές τα ονόματα κάποιων ανθρώπων, τα οποία συνθέτουν τον μακρύ κατάλογο των θυμάτων των αγώνων της πατρίδας μας.

Των αποκαλυπτηρίων του μνημείου προηγήθηκε αγιασμός από τον χωροεπίσκοπο Αμαθούντος Νικόλαο, ενώ ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα και κατάθεση στεφάνων.

(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΑΓΚ)

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου