Οι εμβολιασμοί που συστήνει το Υπ. Υγείας για τον κορωνοϊό-Όλες οι λεπτομέρειες

Το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο των προσπαθειών για ενίσχυση της ανοσίας του πληθυσμού και την πρόληψη της νόσου COVID-19 που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2, τονίζει τα ακόλουθα:

α) Συστήνεται ενισχυτική δόση με το επικαιροποιημένο διδύναμο[1] εμβόλιο της τεχνολογίας mRNA, Comirnaty Original/Omicron ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Pfizer, σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, νοουμένου ότι έχει παρέλθει η περίοδος των τριών (3) μηνών από την λήψη της τελευταίας δόσης του πρωτογενή[2] εμβολιασμού ή  της ενισχυτικής του μονοδύναμου εμβολίου.

Στα εμβολιαστικά κέντρα διατίθενται επίσης για ενισχυτική δόση τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια τεχνολογίας mRNA που περιλαμβάνουν τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της παραλλαγής Όμικρον της Moderna σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, νοουμένου ότι έχει παρέλθει η περίοδος των πέντε (5) μηνών από την λήψη της τελευταίας δόσης του αρχικού εμβολίου.

β) Συστήνεται η χρήση των επικαιροποιημένων, διδύναμων εμβολίων της τεχνολογίας mRNA, Comirnaty Original/Omicron ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Pfizer, ως ενισχυτική δόση σε άτομα ηλικίας 5 έως 11 ετών, για την ενεργητική ανοσοποίηση. Το εν λόγω εμβόλιο ενδείκνυται μόνο για άτομα που έχουν προηγουμένως λάβει τουλάχιστον έναν πρωτογενή κύκλο εμβολιασμού έναντι της COVID-19, νοουμένου ότι έχει παρέλθει η περίοδος των τριών (3) μηνών από την λήψη της τελευταίας δόσης.

γ) Συστήνεται η χρήση του μονοδύναμου εμβολίου της τεχνολογίας mRNA, Comirnaty της Pfizer ως αρχικός εμβολιασμός, σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών για το αρχικό στέλεχος του ιού.

  • Οι δικαιούχοι θα μπορούν να εξυπηρετούνται μέσω των κέντρων εμβολιασμού ελεύθερης προσέλευσης (walk-in) που λειτουργούν σε όλες τις επαρχίες.
  • Ο εμβολιασμός με ενισχυτική δόση εμβολίου συστήνεται μετά την παρέλευση 3 μηνών από το 1ο θετικό τεστ κατά της νόσου COVID-19.

Η λήψη ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά της νόσου COVID-19 είναι προαιρετική.

Τονίζεται τα αρχικά εμβόλια για τον COVID-19 εξακολουθούν να παρέχουν προστασία από σοβαρή νόσο, νοσηλεία και θάνατο και χρησιμοποιούνται για πρωτογενής εμβολιασμούς. Στα εμβολιαστικά κέντρα διατίθενται τo εμβόλιο Pfizer και το μονοδοσικό εμβόλιο τροποποιημένου ιού Johnson & Johnson. Επισυνάπτεται ο Πίνακας 1 με το Πρόγραμμα λειτουργίας των Εμβολιαστικών Κέντρων.

Για τη διενέργεια εμβολιασμού θα πρέπει να προσκομίζεται:

  • Έγγραφο ταυτοποίησης (ταυτότητα ή διαβατήριο) και κάρτα εμβολιασμού.
  • Για τον αρχικό εμβολιασμού έναντι της COVID-19 των ατόμων κάτω των 18 ετών, θα πρέπει να προσκομίζεται το έντυπο συγκατάθεσης υπογεγραμμένο και από τους δύο γονείς (Ελληνικά ή Αγγλικά), όπως επίσης αποδεικτικό ταυτοποίησης (ταυτότητα ή πιστοποιητικό γέννησης).
  • Για καλύτερο προγραμματισμό των εμβολιασμών των ατόμων κάτω των 12 ετών, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού στα τηλέφωνα του Πίνακα 2.

[1] Με ανοσολογική απόκριση έναντι 1) του αρχικού στελέχους SARS-CoV-2 και 2) των υποπαραλλαγών Omicron BA.4 και BA.5.

[2] Ο πρωτογενή εμβολιασμός περιλαμβάνει δύο δόσεις των μονοδύναμων (με ανοσολογική απόκριση έναντι του αρχικού στελέχους SARS-CoV-2) mRNA εμβολίων ή του πρωτεϊνικού εμβολίου ή μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου Johnson & Johnson.

  

 

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο το χρυσό δελτίο του Τζόκερ-Κέρδισε πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ
Σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες στο καιρικό μενού-Σκαρφαλώνει στους 36 βαθμούς ο υδράργυρος
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων