Καταγγελίες ότι διασωληνώνουν ασθενείς εκτός Εντατικής λόγω έλλειψης κλινών

Πριν ακόμα κοπάσουν οι αντιδράσεις που έφερε η δημοσιοποίηση της γυμνής γυναίκας να κείτεται αβοήθητη σε κρεβάτι δημόσιου νοσοκομείου, αρκετές είναι οι καταγγελίες για ασθενείς που διασωληνώνονται σε θαλάμους εκτός της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας των δημόσιων νοσοκομείων, που έρχονται καθημερινά στο φως, καταδεικνύοντας για άλλη μια φορά τα σοβαρά και χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια της χώρας μας, με την έλλειψη κλινών και την υποστελέχωση τμημάτων.

Πρόκειται για καταγγελίες που δέχθηκε τις προηγούμενες ημέρες η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου(ΟΣΑΚ) από συγγενείς ασθενών-μια εξ αυτών αφορά το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας- που ανέφεραν πως η δικαιολογία που προέβαλε το προσωπικό βάρδιας, ήταν πως δεν υπήρχε άλλος χώρος στη ΜΕΘ του νοσοκομείου.

Παρόλο που η ΟΣΑΚ έχει αρμοδίως ενημερώσει για τις σχετικές καταγγελίες τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), μέχρι στιγμής δεν έλαβε καμία απάντηση, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Μάριο Κουλούμα, να κρούει, για άλλη μια φορά, τον κώδωνα για τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν στα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία δημιουργούν αλυσιδωτά προβλήματα στον τομέα της υγείας, με τους ασθενείς να πέφτουν καθημερινά θύματα της αναλγησίας των εμπλεκόμενων φορέων. 

Ο ΟΚΥπΥ φαίνεται να κλείνει τα μάτια και τα αυτιά στα όσα κατά καιρούς βλέπουν το φως, αφού αντί να επιχειρεί να βρει λύσεις στα χρόνια προβλήματα, επιλέγει να τα βάζει κάτω από το χαλί, λαμβάνοντας εφήμερες αποφάσεις, κάνοντας παράλληλα λόγο για μεμονωμένα περιστατικά. Κάτι που προκύπτει και μέσα από τις αποφάσεις που λαμβάνονται για το θέμα της υποστελέχωσης, αφού αντί να προχωρεί με προσλήψεις αριθμού νοσηλευτών που αναλογούν σε κάθε τμήμα των νοσοκομείων της χώρας μας, επιλέγει να κλείνει ολόκληρα τμήματα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες, αφήνοντας τους ασθενείς εκτός νοσοκομείων.

Όπως είπε μιλώντας στον REPORTER ο κος Κουλούμας, η πολιτική που ασκεί ο ΟΚΥπΥ έχει ως αποτέλεσμα την νοσηλεία ασθενών σε άλλους θαλάμους από αυτούς που θα έπρεπε να νοσηλεύονται, ενώ στην περίπτωση των ασθενών που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, τόνισε πως, πρόκειται για ασθενείς που θα πρέπει να έχουν την προσοχή και την φροντίδα εξιδεικευμένου προσωπικού. «Έχει καταντήσει κουραστικό να μιλάμε συνέχεια για προσλήψεις νοσηλευτών και πάντα να έχουμε υποστελέχωση. Πραγματικά δεν μπορώ να το ερμηνεύσω», ανέφερε.

Το τελευταίο διάστημα, ο ΟΚΥπΥ δίνει ως απάντηση στα όσα του καταλογίζουν για τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και κλίνες, στα αυξημένα περιστατικά λοιμώξεων που γεμίζουν ασφυκτικά τα νοσοκομεία, ωστόσο ο κος Κουλούμας, φέρνει στο προσκήνιο την πρόταση της ΟΣΑΚ –την οποία είχε υποβάλει στον Οργανισμό κατά την περίοδο της πανδημίας- για ανάγκη καταγραφής της διαθεσιμότητας των κλινών μέσα από μια εθνική βάση.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, «δεν μπορεί ένας ασθενής να μεταβαίνει σε ένα δημόσιο νοσηλευτήριο και να του λένε ότι είναι γεμάτοι. Έχουμε προτείνει στον ΟΚΥπΥ να γίνεται περαιτέρω διαχείριση των κλινών. Δηλαδή, να σταματήσει το φαινόμενο του να υπάρχουν ασθενείς που κατακρατούν τις κλίνες για περισσότερες μέρες από ότι πρέπει ή να έχουν ασθενείς που παθαίνουν κατακλίσεις γιατί αντί να λάβουν εξιτήριο από το νοσοκομείο στις τρεις ημέρες παθαίνει κατάκλιση που είναι αμέλεια, σε άλλες περιπτώσεις ενώ βρίσκονται στο νοσοκομείο για άλλο λόγο παθαίνουν λοιμώξεις και παραμένουν περισσότερο μέσα».

Όπως προκύπτει από τις καταγγελίες και τις αναφορές των ασθενών, η υποστελέχωση επιφέρει αλυσιδωτά προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια, γεγονός που καθιστά επιτακτική ανάγκη την εύρεση μόνιμων λύσεων, κάτι το οποίο αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή σε συνάντηση που θα πραγματοποιήσει ο ΟΚΥπΥ  με τις συντεχνίες των νοσηλευτών, οι οποίοι διαμηνύουν πως βρίσκονται στα όρια τους. 

Η νέα συνάντηση έρχεται σε συνέχεια της πρώτης ευρείας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα με εκπροσώπους των συντεχνιών των νοσηλευτών, τους προϊστάμενους λειτουργούς κάθε νοσοκομείου και στην παρουσία των Περιφερειακών Διευθυντών των νοσοκομείων, όπου καταγράφηκαν οι ανάγκες για το νοσηλευτικό προσωπικό.

Όπως είπε μιλώντας στον REPORTER ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ, Παναγιώτης Γεωργίου, στην τελευταία συνάντηση διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων για τις ανάγκες που προκύπτουν σε συγκεκριμένα Τμήματα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις υπήρξαν ενστάσεις από τον ΟΚΥπΥ, για αυτό δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος να σχηματιστεί καλύτερη εικόνα.

Βέβαια ο κος Γεωργίου δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την κατάληξη που θα έχει η νέα συνάντηση, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα να λυθεί άμεσα το ζήτημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων. «Αυτό το θέμα μας παίρνει αρκετό καιρό πίσω και πάντα εντοπίζεται κάτι στο δρόμο μας που μπορεί να χαλάσει τα δεδομένα. Φταίει και η πολιτική του ΟΚΥπΥ να μειώνει τις κλίνες γιατί δεν υπάρχει προσωπικό κάτι που δημιουργεί πιο σοβαρά προβλήματα» είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα