Το ποσοστό που έμεινε χωρίς εργασία στην Κύπρο και ποιοι οι λόγοι-Όσα αποκαλύπτει η Eurostat

Συνολικά 3,5 εκατομμύρια άτομα μεταξύ 25 και 54 ετών στην ΕΕ είχαν πρόσφατα αφήσει την εργασία τους κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, με το 68,9% από αυτούς να το κάνουν για λόγους που σχετίζονται με την αγορά εργασίας (τέλος συμβολαίου ορισμένης διάρκειας, απόλυση ή κλείσιμο επιχείρησης για οικονομικούς λόγους) σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Ως άτομα που έχουν πρόσφατα αφήσει την εργασία τους ορίζονται οι εργαζόμενοι οι οποίοι άφησαν την εργασία τους τρεις μήνες πριν την συλλογή των στοιχείων και βρίσκονται χωρίς εργασία. Τα συγκεκριμένα δεδομένα εστιάζουν στην ηλικιακή ομάδα 25 - 54 ετών.

Το ποσοστό αυτό ήταν κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες (πμ) χαμηλότερο από ότι κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, όπως αναφέρεται.

Το αντίστοιχο ποσοστό στην Κύπρο κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022 ήταν 38,9%, ωστόσο η Eurostat δεν παρείχε στοιχεία για τις αλλαγές στα ποσοστά αυτά σε εθνικό επίπεδο.

Μεταξύ των κρατών μελών, το μεγαλύτερο ποσοστό όσων αφήνουν τη δουλειά τους για λόγους που σχετίζονται με την αγορά εργασίας καταγράφηκε στην Ιταλία (89,9%), ενώ ακολουθούσαν η Ουγγαρία (88,6%), η Ελλάδα (87,6%), η Ισπανία (81,6%) και η Κροατία (70,6%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά μεταξύ των κρατών μελών ήταν αρκετά χαμηλότερα, με το χαμηλότερο να έχει καταγραφεί στις Κάτω Χώρες (27,3%). Ακολουθούσαν η Τσεχία (31,6%), η Λιθουανία (32,3%), η Εσθονία (36,6%) και η Ιρλανδία.

Σε επίπεδο ΕΕ, το ποσοστό όσων άφησαν πρόσφατα την εργασία τους για λόγους που σχετίζονται με την αγορά εργασίας ήταν ψηλότερο από τον μέσο όρο μεταξύ των ατόμων με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης (74,6%). Ακολουθούσαν τα άτομα με ανώτερο και μεσαίο επίπεδο μόρφωσης (67,8% και 66,2% αντίστοιχα).

Ο πιο συχνός λόγος για τον οποίο εργαζόμενοι βρέθηκαν χωρίς εργασία ήταν το τέλος ενός συμβολαίου. Συνολικά κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, το 53,1% όσων άφησαν την εργασία τους (1,8 εκατομμύρια άτομα) το έκαναν λόγω λήξης συμβολαίου, καταγράφοντας μείωση 3,9 πμ σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο το 2021 (57,0%, 2,0 εκατομμύρια άτομα).

Η λήξη συμβολαίου ήταν ο συχνότερος λόγος τέλους εργασίας μεταξύ όσων είχαν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης (57,1%). Ακολουθούσαν τα άτομα με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης (56,3%) και με μεσαίο επίπεδο εκπαίδευσης (47,5%).

Ο δεύτερος πιο συχνός λόγος για τον οποίο εργαζόμενοι βρέθηκαν χωρίς εργασία ήταν η απόλυση ή το κλείσιμο της επιχείρησης για οικονομικούς λόγους (545 χιλιάδες άτομα ή 15,8% του συνόλου των πρόσφατα ανέργων σε σχέση με 15,1% το τρίτο τρίμηνο του 2021).

Ακολουθούν τα άτομα που άφησαν την εργασία τους χωρίς να δηλώνουν συγκεκριμένο λόγο (478 χιλιάδες άτομα, 13,9%), οι λόγοι εκπαίδευσης ή προσωπικοί λόγοι (311 χιλιάδες άτομα, 9,0%) και οικογενειακοί λόγοι, ασθένεια ή συνταξιοδότηση (283 χιλιάδες άτομα, 8,2%).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, έχει καταγραφεί αύξηση στον αριθμό των ατόμων που αφήνουν τη δουλειά τους για λόγους εκπαίδευσης και προσωπικούς λόγους. Ειδικότερα, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022 καταγράφηκε αύξηση 1,9 πμ σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2021 (από 246 χιλιάδες άτομα σε 311 χιλιάδες) για λόγους που περιλαμβάνουν την φροντίδα φίλων ή μη συγγενών, ξεκούραση, ταξίδια ή μετακόμιση.

Η αύξηση αυτή ήταν ιδιαίτερα υψηλή μεταξύ όσων είχαν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης (αύξηση 2,6 πμ στο 5,9%) και μεταξύ όσων είχαν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης (αύξηση 2,5 πμ στο 10,8%).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»