Χωρίς προϋπολογισμό το 2023 το Πανεπιστήμιο Κύπρου-Τρέχει να προλάβει η Βουλή

Φουλάρουν μηχανές, ανακτούν δυνάμεις και επιστρέφουν δυναμικά οι βουλευτές στα έδρανά τους, αφού μετά από δύο και πλέον μήνες στην αδράνεια, αρχίζουν και πάλι οι συνεδρίες, ενώ μετά την παράδοση της απερχόμενης Κυβέρνησης στην επόμενη, αναμένεται να επαναρχίσουν και οι συνεδρίες της Ολομέλειας, με τα πρώτα θέματα που θα τεθούν για ψήφιση να είναι οι προϋπολογισμοί των ημικρατικών οργανισμών, που δεν είχαν ψηφιστεί το προηγούμενο διάστημα. 

Την αρχή στις συνεδρίες έκανε η Επιτροπή Εμπορίου, η οποία συγκλήθηκε έκτακτα και στο τραπέζι τέθηκαν προτάσεις για τη ρύθμιση της λειτουργίας ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, όπως ήταν αυτή του προέδρου της Επιτροπής και βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, Κυριάκου Χατζηγιάννη, για παράταση της μεταβατικής περιόδου για εγγραφή των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων στο Μητρώο Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων, αλλά και την πρόταση όλης της Επιτροπής για τροποποίηση των διατάξεων της βασικής νομοθεσίας αναφορικά με την εγγραφή αυτοεξυπηρετούμενου καταλύματος στο Μητρώο Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων. 

Τη σκυτάλη παίρνει η Επιτροπή Παιδείας, η οποία αποφάσισε να σηκώσει μανίκια άμεσα, έχοντας και την άδεια της Προέδρου της Βουλής, ώστε να συζητήσει το επίμαχο θέμα των προϋπολογισμών των ημικρατικών οργανισμών, όπως του Πανεπιστημίου Κύπρου, του ΤΕΠΑΚ, του Ανοικτού Πανεπιστημίου, του Οργανισμού Νεολαίας και άλλων, που δεν κατατέθηκαν εγκαίρως στο νομοθετικό σώμα, ώστε να είναι σε θέση η Επιτροπή να τα εξετάσει. 

Πρώτα στο τραπέζι τίθενται οι προϋπολογισμοί του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Οργανισμού Νεολαίας, που κατατέθηκαν παραμονές πριν το κλείσιμο της Βουλής, για τα Χριστούγεννα αλλά και για τις Προεδρικές Εκλογές. Όσον αφορά τον Οργανισμό Νεολαίας, η συζήτηση ακόμη δεν έχει αρχίσει και η συνεδρία της Τετάρτης είναι η πρώτη, για το συγκεκριμένο θέμα. Αντίθετα, για το Πανεπιστήμιο Κύπρου η συζήτηση είχε αρχίσει, ωστόσο υπήρξαν επιμέρους ζητήματα, που έβαλαν προσωρινό φρένο. 

Πάντως, η Επιτροπή Παιδείας θέλει να ξεκινήσει άμεσα τις συζητήσεις, για όλους τους προϋπολογισμούς που εκκρεμούν, ώστε με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, την 1η Μαρτίου, να προωθούνται άμεσα στην Ολομέλεια, για ψήφιση, καθώς μέχρι στιγμής λειτουργούν με δωδεκατημόρια, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία τους. 

Οι παρεμβάσεις και η γραφειοκρατία προκάλεσαν καθυστέρηση

Αν και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου είχε δρομολογηθεί, λόγω κάποιων παρεμβάσεων αλλά και της γραφειοκρατίας, δεν έγινε πριν κλείσει προσωρινά για τρεις μήνες η Βουλή. Και αυτό επειδή δεν μπορούσε να δρομολογηθεί η ψήφιση του προϋπολογισμού, χωρίς να τεθούν στο τραπέζι κάποια πράγματα. 

Τόσο το Πανεπιστήμιο Κύπρου, όσο και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο είχαν στείλει άμεσα τον προϋπολογισμό τους, εντός Ιουνίου, στο αρμόδιο Υπουργείο, για έγκριση, ωστόσο λόγω και των διακοπών που ακολούθησαν, καθυστέρησε να παραδοθούν στη συνέχεια στο Υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα να αποσταλεί τον Οκτώβριο. 

Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος, την ίδια ώρα, δεν ήταν η κατάλληλη, καθώς τότε στο Υπουργείο Οικονομικών είχαν στοιβαχτεί οι προϋπολογισμοί όλων των ημικρατικών υπηρεσιών και σωμάτων, από όλα τα Υπουργεία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη καθυστέρηση στην προώθηση του συγκεκριμένου θέματος προς την Βουλή και την Επιτροπή Παιδείας, με αποτέλεσμα οι προϋπολογισμοί να φτάνουν στο νομοθετικό σώμα, λίγες ημέρες πριν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για όλα τα επιμέρους ζητήματα και αρχίσει η τριήμερη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό και στη συνέχεια τον προσωρινό τερματισμό των συζητήσεων. 

Στο μεταξύ, φρένο στη συζήτηση είχε βάλει και η παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος κάλεσε την Επιτροπή Παιδείας όπως δεν προχωρήσει με τη συζήτηση, καθώς ετοίμαζε έκθεση, στην οποία γινόταν αναφορά σε σημαντικά θέματα, που έπρεπε να τεθούν στο τραπέζι. Από πλευράς του Πανεπιστημίου Κύπρου, αρμόδια πηγή ξεκαθάρισε πως η παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή ήταν αυτή που έβαλε φρένο στη συζήτηση. Μάλιστα, γίνεται αναφορά ότι είχαν απαντήσει σε όλες τις αναφορές του Γενικού Ελεγκτή, όσον αφορά στα θέματα και τις παρασπονδίες, που εντόπισε ο ίδιος. 

Πάντως, όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας του Πανεπιστημίου, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ναι μεν λειτουργεί με σχετική ομαλότητα, ωστόσο είναι αναγκαίο να υπάρχει προϋπολογισμός, καθώς θα πρέπει να γίνουν πληρωμές του ακαδημαϊκού προσωπικού, ενώ από τα μέσα Ιανουαρίου έχουν ξεκινήσει και πάλι τα μαθήματα, για το εαρινό εξάμηνο και υπάρχουν λειτουργικά έξοδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ