Τα ανοιχτά μέτωπα και οι καυτές πατάτες που αφήνει στον επόμενο ο Πρόδρομος

Το ρολόι άρχισε να μετρά αντίστροφα και η μέρα της παράδοσης των ηνίων των Υπουργείων πλησιάζει και τα βλέμματα έχουν στραφεί προς εκείνη την κατεύθυνση. Αν και η προσοχή είναι στραμμένη, λόγω της προεκλογικής, στο Υπουργείο Οικονομικών, αφού αντικειμενικά πρόκειται για ένα από τα πιο καυτά Υπουργεία, μία άλλη νευραλγική θέση είναι αυτή που μέχρι στιγμής κατέχει ο Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος αποχωρεί μετά από μία θητεία, που έχει χρωματιστεί με αρκετές εντάσεις, ενώ υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα, που ο διάδοχός του καλείται να αντιμετωπίσει, με γνώμονα να επέλθει μία σταθερότητα στον τομέα της παιδείας.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου, που έχει χαρακτηριστεί ως ένας εκρηκτικός υπουργός, αφού κατά τη θητεία του ήρθε αντιμέτωπος με Βουλή, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, ουκ ολίγες φορές, στην προσπάθειά του να υπεραμυνθεί των πολιτικών του Υπουργείου του, είτε ήταν επί θητείας του, είτε ήταν επί προηγούμενων θητειών, αφήνει παρακαταθήκη για τον επόμενο, αρκετά και καυτά ζητήματα, που θα πρέπει να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο.

Η θητεία του κ. Προδρόμου ξεκίνησε σε μία δύσκολη περίοδο, δεδομένου ότι το Δεκέμβριο του 2019 είχε τεθεί σε εφαρμογή για πρώτη φορά ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνου. Ενός θεσμού που είχε επιφέρει πολλές αντιδράσεις, από την ημέρα που είχε προωθηθεί ενώπιον της Βουλής, το 2017. Ένας θεσμός που μέχρι και σήμερα, τρία χρόνια μετά και στη δύση της θητείας του κ. Προδρόμου στο Υπουργείο Παιδείας, ακόμη προκαλεί εντάσεις, με όλους τους οργανωμένους φορείς που εμπλέκονται στον τομέα της παιδείας, να τάσσονται πλέον ανοιχτά κατά της εφαρμογής του.

Εκτός αυτού, ο διάδοχος του Πρόδρομου Προδρόμου, με το καλημέρα στη νέα του θέση, θα έρθει αντιμέτωπος με άλλα καυτά θέματα, όπως ειδική εκπαίδευση, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, αλλαγές στα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα, καθώς επίσης και μείωση μαθημάτων. Όλα αυτά είναι τα θέματα που προωθεί, λίγες μέρες πριν αποχωρήσει από τη θέση του, ο κ. Προδρόμου, θέλοντας να αφήσει το στίγμα του, πριν παραδώσει τη σκυτάλη στον εκλεκτό του επόμενου Προέδρου.

Αγκάθι τα τετράμηνα

Ο θεσμός που είχε προωθηθεί ως μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις την πρώτη θητεία της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και έχει περάσει από τα χέρια τριών υπουργών, χαρακτηρίζεται ως η πιο καυτή πατάτα για τον επόμενο υπουργό, αφού όπως εκρηκτικά μπήκε στην καθημερινότητα των σχολείων, εκρηκτικά φαίνεται ότι θα αποχωρήσει. Και αυτό επειδή το επόμενο διάστημα, ενδεχομένως να προωθηθούν αλλαγές που αφορούν τον θεσμό, καθώς τις προηγούμενες εβδομάδες, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας είχε τοποθετηθεί δημόσια ότι θέλει να προωθήσει πρόταση για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων.

Ο διάδοχος του Πρόδρομου Προδρόμου καλείται να βρει τη μέση λύση, ώστε να συνεχίσει κανονικά η εφαρμογή του, αλλά να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που αντικειμενικά υπάρχουν, παρότι η νυν ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αρνείται να αναγνωρίσει. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να ακούσει τις απόψεις μαθητών, καθηγητών και γονιών, που είναι έτοιμοι να λάβουν θέση μάχης και να βγουν στους δρόμους και πάλι, ώστε να στείλουν τα δικά τους μηνύματα.

Από τη μία πλευρά, οι μαθητές επιμένουν στη θέση τους για κατάργηση του θεσμού στην ολότητά του. Μία θέση που ενστερνίζεται και το ΑΚΕΛ, που σε κάθε ευκαιρία τον χαρακτηρίζει ως παιδαγωγικό έγκλημα και έκτρωμα. Από την άλλη, οι καθηγητές ζητούν κατάργηση της εξέτασης Ιανουαρίου, καθώς δεν βοηθά στην εκπαιδευτική διαδικασία και στη μέση οι γονείς, που θεωρούν ότι ο θεσμός δεν ανταποκρίνεται στα όσα είχαν τεθεί στο τραπέζι, πριν ο θεσμός τεθεί προς ψήφιση και θα πρέπει να καταργηθεί, ώστε να διορθωθούν οι στρεβλώσεις.

Στο μεταξύ, ένα υποκεφάλαιο του συγκεκριμένου κεφαλαίου είναι και το νομοσχέδιο για μείωση των εξεταστικών μαθημάτων στα Γυμνάσια, που θέλει να αποσύρει από τα συρτάρια ο απερχόμενος υπουργός και να ξεκινήσει τη συζήτηση, που έληξε άδοξα το προηγούμενο διάστημα, αφού οι οργανωμένοι φορείς είχαν ταχθεί ενάντια, με τα επιχειρήματά τους να κάνουν λόγο για υποβάθμιση κάποιων μαθημάτων. Αυτές οι αντιδράσεις είχαν ως αποτέλεσμα, να αποσυρθούν οι συγκεκριμένοι κανονισμοί που προωθούνταν και η συζήτηση να μείνει στο περίμενε.

Αν και η πρόθεση του Πρόδρομου Προδρόμου είναι να ξεκινήσει η συζήτηση, με στόχο να μειωθούν και τα προβλήματα που φαίνεται να καταγράφονται στον τομέα της παιδείας, αυτό ουσιαστικά καθίσταται αδύνατο τη δεδομένη στιγμή, καθώς η Βουλή, στην οποία πρέπει να προωθηθεί εκ νέου το νομοσχέδιο, είναι κλειστή και αναμένεται να επαναλειτουργήσει μετά την εκλογή της νέας Κυβέρνησης.

Κεφάλαιο ειδική εκπαίδευση

Ένα άλλο, μεγάλο κεφάλαιο, που παραμένει ανοιχτό και προκάλεσε αρκετές εντάσεις την περίοδο που ο Πρόδρομος Προδρόμου βρισκόταν στο πηδάλιο του Υπουργείου Παιδείας, είναι και αυτό της ειδικής εκπαίδευσης. Ένα μέτωπο, που συνεχώς έβαλλε κατά του πολιτικού προϊστάμενου, κατηγορώντας τον για κλειστές πόρτες και έλλειψη διαλόγου. Μάλιστα, πυρά από το συγκεκριμένο μέτωπο δέχθηκε και πρόσφατα το Υπουργείο Παιδείας, καθώς στην πρώτη εξεταστική περίοδο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, δεν είχε προνοήσει το Υπουργείο όπως δοθούν διαφοροποιημένα γραπτά.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου και η ομάδα του είχε κάνει κάποια βήματα προς εκτόνωσης της συγκεκριμένης κατάστασης, καθώς είχαν ξεκινήσει συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο να καταρτίσουν ένα νομοσχέδιο, που θα προωθείτο στην Επιτροπή Παιδείας, με στόχο να υπάρχει ένα πλαίσιο για την ενιαία εκπαίδευση, στην οποία θα εντάσσονταν και τα παιδιά της ειδικής. Ωστόσο, αυτές οι συζητήσεις έμειναν στη μέση, αφού μετά την πρώτη συνάντηση, δεν ευδοκίμησε η προσπάθεια. Αυτό σημαίνει ότι ο επόμενος υπουργός πρέπει να ξεκινήσει ένα ευρύ διάλογο, να ανταλλάξει απόψεις με τους φορείς, να τους ακούσει και να καταλήξουν από κοινού σε μία θέση.

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και αλλαγές στα αναλυτικά

Μία διαδικασία που θα βρίσκεται σε εξέλιξη, όταν αναλάβει τα ηνία ο επόμενος υπουργός Παιδείας, είναι η αναπροσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων, που έρχεται ως αποτέλεσμα του νόμου που ψήφισε η Βουλή, πριν ολοκληρώσει τις εργασίες της, ενόψει Προεδρικών, καθώς και της απόφασης του Υπουργικού, που είναι η Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Δεδομένου ότι από τον Σεπτέμβριο θα είναι υποχρεωτική η διδασκαλία στα σχολεία, το Υπουργείο καλείται να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, ώστε να θεσπιστεί το κατάλληλο πλαίσιο.

Αυτό σημαίνει ότι ο διάδοχος του Πρόδρομου Προδρόμου και ο διάδοχος του Μιχάλη Χατζηπαντέλα θα πρέπει να συνεργαστούν, ώστε να καταλήξουν στον τρόπο και το περιεχόμενο που θα διδάσκεται, ενώ για το νέο υπουργό Παιδείας θα βρίσκεται σε εξέλιξη και η αναπροσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων, καθώς όπως είναι τα προγράμματα αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει χώρος να ενταχθεί νέο μάθημα. Έτσι, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να προβούν σε αναπροσαρμογές, για να χωρέσει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, καθώς ο κ. Προδρόμου πριν αποχωρήσει έχει δεσμευτεί όπως τα ωρολόγια προγράμματα δεν αλλάξουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας