«Να συμβάλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην μείωση του καρκίνου στην Κύπρο»

Η Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου για τις 4 Φεβρουαρίου, με στόχο να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος των περιστατικών καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν μέσω της πρόληψης και ότι μεγάλο μέρος των θανάτων από καρκίνο μπορούν να αποφευχθούν μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Στην Κύπρο, πριν τριάντα επτά χρόνια, ιδρύθηκε ένας από τους μεγαλύτερους συνδέσμους καρκινοπαθών, ο ΠΑΣΥΚΑΦ. Σε μια εποχή που η λέξη καρκίνος ήταν ακόμη ταμπού και που συνάνθρωποί μας υπέφεραν σιωπηλά, εικοσιένα άτομα με εμπειρία καρκίνου πήραν με θάρρος την απόφαση να δημιουργήσουν ένα σύνδεσμο, ο οποίος προσφέρει στήριξη και ανακουφιστική φροντίδα στους ασθενείς.

Με το πέρασμα των χρόνων η φωνή τους δυνάμωσε και σήμερα μετρούν χιλιάδες μέλη-εθελοντές που στέκονται δίπλα στους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους, μέσα από δεκάδες προγράμματα, ενώ δίνουν νέους καθημερινούς αγώνες ώστε να καλυφθούν όλες τους οι ανάγκες. Ένας-ένας οι στόχοι τους επιτευχθήκαν, ωστόσο, μέσα από ευρωπαϊκές εισηγήσεις γίνονται προσπάθειες ώστε να προσφέρονται περισσότερα προγράμματα που στηρίζονται κυρίως στην πρόληψη και την έγκυρη ανίχνευση του καρκίνου.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΑΣΥΚΑΦ, πρώτος σε συχνότητα καρκίνος που εντοπίζεται σε άνδρες στην Κύπρο είναι ο καρκίνος του προστάτη, δεύτερος ο καρκίνος του πνεύμονα, τρίτος ο καρκίνος του παχέος εντέρου, τέταρτος ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, πέμπτος το Λέμφωμα Non Hodgkin και έκτος ο καρκίνος του θυροειδούς αδένα. Στις γυναίκες, συχνότερα εμφανίζεται ο καρκίνος του μαστού, δεύτερος ο καρκίνος του θυροειδούς αδένα, τρίτος ο καρκίνος του παχέος εντέρου, τέταρτος ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, πέμπτος του πνεύμονα και έκτος το Λέμφωμα Non Hodgkin.

Με τις υπηρεσίες που προσφέρει ο ΠΑΣΥΚΑΦ, κατά τη διάρκεια των χρόνων έχει εξυπηρετήσει χιλιάδες ασθενείς και τις οικογένειές τους. Οι υπηρεσίες αυτές, σύμφωνα με την διευθύντρια δημοσίων σχέσεων του Συνδέσμου Γεωργία Ορφανίδου, αφορούν την κατ’ οίκον υποστηρικτική και ανακουφιστική φροντίδα, την ψυχολογική στήριξη, την κοινωνική στήριξη, την φυσικοθεραπεία και τις κλινικές λεμφοιδήματος, την μεταθεραπευτική στήριξη στο κέντρο «Αφετηρία», την μεταφορά ασθενών και τη στήριξη συγγενών ασθενών στην ανθρώπινη απώλεια.

Κατά το 2021, ο ΠΑΣΥΚΑΦ ανταποκρίθηκε στις ανάγκες 6,168 ασθενών, μέσα από 35,162 συναντήσεις σε όλη την Κύπρο, πρόσφερε κατ΄ οίκον υποστήριξη και ανακουφιστική φροντίδα σε 2,655 ασθενείς μέσα από 24,744 επισκέψεις. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν 1,255 ιατρικές επισκέψεις από γιατρό με εξειδικευμένες γνώσεις ανακουφιστικής φροντίδας, ενώ οι ψυχολόγοι του συνδέσμου στήριξαν 1,550 ασθενείς μέσα από 5,209 συναντήσεις. Παράλληλα, οι φυσικοθεραπεύτριες του συνδέσμου πρόσφεραν εξειδικευμένη φυσικοθεραπεία μέσα από 2,739 συναντήσεις σε 673 ασθενείς. Οι κοινωνικοί λειτουργοί που υποστηρίζουν το έργο του ΠΑΣΥΚΑΦ στήριξαν 1,021 ασθενείς μέσα από 1,234 συναντήσεις και έγινε μεταφορά 269 ασθενών από την Πάφο, τη Λεμεσό, τη Λάρνακα και την Αμμόχωστο με συνολικά 1,226 μεταφορές. Τέλος, το 2021 ο σύνδεσμος δάνεισε ιατρικό εξοπλισμό σε ασθενείς αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ.

«Κυριότερος στόχος η μείωση του καρκίνου στην Κύπρο»

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ είναι ένας σύγχρονος Οργανισμός στα θέματα καρκίνου και είναι συνδεδεμένος με άλλους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς αλλά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Όπως είπε μιλώντας στον REPORTER η κα Ορφανού, «όσον αφορά τα θέματα πρόληψης και έγκυρης ανίχνευσης, ο ΠΑΣΥΚΑΦ από το 2003 τρέχει ένα μεγάλο πρόγραμμα που αφορά στην ενημέρωση του κοινού για τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου των διάφορων τύπων καρκίνου, έτσι ώστε ένας ασθενής να θορυβηθεί άμεσα».

Πέραν της πρόληψης, από τον σύνδεσμο γίνονται καθημερινές προσπάθειες ώστε οι πολίτες να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μέσα από τις εισηγήσεις του Ευρωπαϊκού Κώδικα κατά του καρκίνου, όπως είναι για παράδειγμα τη διακοπή καπνίσματος που αποτελεί την κύρια αιτία πολλών ασθενειών. Παράλληλα, γίνεται ενημέρωση σε θέματα εθισμού όπως για το αλκοόλ, την προστασία από τον ήλιο και άλλα.

Κυριότερος στόχος του ΠΑΣΥΚΑΦ είναι να συμβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην μείωση του καρκίνου στην Κύπρο και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των οικείων τους, αλλά και συμβάλει όσο περισσότερο μπορεί στην στρατηγική αντιμετώπισης τους καρκίνου στην χώρα μας.

Όπως εξήγησε η κα Ορφανού, όλες οι υπηρεσίες που προσφέρει ο σύνδεσμος είναι εξίσου σημαντικές, αφού κάθε ασθενής που πάσχει από καρκίνο έχει διαφορετικές ανάγκες, ωστόσο το γεγονός πως ο ΠΑΣΥΚΑΦ πρόσφερε ως πρώτη υπηρεσία την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ασθενών καταδεικνύει την τεράστια προκατάληψη που υπήρχε τότε όσον αφορά τα θέματα καρκίνου. «Θέλω να τονίσω την σημαντικότητας της πρόληψης και της έγκυρης ανίχνευσης τους καρκίνου. Ο καρκίνος έχει να κάνει και με την προσωπική μας ευθύνη, γιατί και εμείς οι ίδιοι πρέπει να προσέξουμε τους εαυτούς μας όσον αφορά τα θέματα εθισμού και άγχους».

Η ανάγκη για να συνεχιστούν τα πληθυσμιακά προγράμματα

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ, ακολουθώντας τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έχει προωθήσει διάφορα πληθυσμιακά προγράμματα που αφορούν τον καρκίνο. Ένα από τα προγράμματα που έχει ξεκινήσει ήδη πιλοτικά είναι αυτό για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, με την κα Ορφανού να θεωρεί επιτακτική ανάγκη την συνέχιση του συγκεκριμένου προγράμματος, αφού ο καρκίνος του παχέος εντέρου εντοπίζεται τρίτος σε σειρά συχνότητας, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες στην χώρα μας.

Άλλα προγράμματα που θα έπρεπε να συνεχίζει να έχει στην φαρέτρα της η χώρα μας για την καταπολέμηση του καρκίνου είναι αυτό που αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα και το πρόγραμμα για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Για την εξάλειψη του HPV, ο ΠΑΣΥΚΑΦ κατάφερε να πείσει το Υπουργείο Υγείας να δίνει δωρεάν τα εμβόλια μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Η θεραπεία πρόληψης παρέχεται δωρεάν στα κορίτσια μέχρι 18 ετών και στα αγόρια μέχρι 15 ετών, με την κυρία Ορφανού να τονίζει πως πλέον θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν και όταν τα άτομα αυτά θα είναι μεγαλύτερα σε ηλικία, όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Ο ιός αυτός ευθύνεται για πέντε καρκίνους και για αυτό θεωρούμε πολύ σημαντική την ενίσχυσης του συγκεκριμένου προγράμματος».

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ αδιαμφισβήτητα έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει πολλά στους ασθενείς με καρκίνο και τις οικογένειές τους. Με αφορμή την Παγκόσμια μέρα κατά του καρκίνου, η κα Ορφανού στέλνει το μήνυμα της απρόσκοπτης συνέχισης του έργου και του αγώνα που δίνει ο σύνδεσμος, για ακόμη περισσότερα χρόνια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών