Πέραν των €10 εκ. οι αιτήσεις γυναικών που εγκρίθηκαν στο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας

Συνολικά 187 αιτήσεις από γυναίκες εγκρίθηκαν το 2021 για το ποσό των 10,6 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Νέα Επιχειρηματικότητα» για την περίοδο 2021-2027, ανέφερε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, μιλώντας την Τετάρτη σε εκδήλωση για την γυναικεία επιχειρηματικότητα που διοργάνωσε στη Λάρνακα η Πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Κύπρο με τη στήριξη του Δήμου Λάρνακας και της εταιρείας Cyprus Duty Free.

«Η γυναικεία επιχειρηματικότητα και τρόποι ενίσχυσης της είναι σίγουρα μία προσπάθεια η οποία στέφθηκε με επιτυχία λόγω και του ενδιαφέροντος που έχει το «Σχέδιο για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα» το οποίο εφαρμόζει το Υπουργείο Ενέργειας εδώ και πάρα πολλά χρόνια» είπε η κ. Πηλείδου.

Ωστόσο, συνέχισε «χρειάζονται πολλές άλλες παράλληλες δράσεις όπως η ενδυνάμωση των δομών για τη φύλαξη των παιδιών, όπου έγιναν αρκετά  βήματα από το Υπουργείο Εργασίας και την Κυβέρνηση και οι νομοθετικές αλλαγές για να προστατεύουν τις γυναίκες ως προσωπικό εταιρειών και ως επιχειρηματίες. Μεταξύ των δράσεων είναι και τρόποι για να μπορούν οι γυναίκες να βρίσκουν δανεισμό πιο εύκολα, μέσα και από τα τραπεζικά ιδρύματα όπου πολύ συχνά, δυστυχώς λόγω και προκατάληψης, βλέπουμε ότι υπάρχει ακόμα κάποια δυσκολία για πρόσβαση σε χρηματοδοτικά μέσα».

Όπως είπε η κα. Πηλείδου «χρειάζεται ακόμα πρόοδος. Όμως είμαστε  ικανοποιημένοι που έχουμε την συνδρομή και τις εισηγήσεις της Ιρλανδίας αλλά και εμπειρογνωμόνων που έχουν ταξιδέψει από την συγκεκριμένη χώρα στην Κύπρο, για να δούμε πως μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποιες καλές πρακτικές και στα υφιστάμενα σχέδια αλλά και με άλλους τρόπους που μπορεί να μας εισηγηθούν».

Στην παρουσίαση της η Νατάσα Πηλείδου αναφέρθηκε στην πρώτη πρόσκληση του προγράμματος "Νέα Επιχειρηματικότητα" που ξεκίνησε το Μάιο και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 και είπε πως «στο πλαίσιο του προγράμματος υποβλήθηκαν 820 αιτήσεις και εγκρίθηκαν 390 αιτούντες για το ποσό των 22,4 εκατ. ευρώ. Από αυτούς 187 είναι γυναίκες, οι οποίες εγκρίθηκαν για 10,6 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι αιτήσεις βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία αξιολόγησης».

Όσον αφορά το πρόγραμμα "Νέα Επιχειρηματικότητα" για την περίοδο 2021-2027 η Υπουργός είπε ότι «προσφέρει πολύ ελκυστικά κίνητρα που ενθαρρύνουν τις γυναίκες να ιδρύσουν νέες επιχειρήσεις, δημιουργώντας με τη σειρά τους νέες ευκαιρίες απασχόλησης και συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο για την έναρξη μιας νέας επιχείρησης».

Ανέφερε ακόμα ότι «η πλειονότητα των επιχειρήσεων που δημιουργούνται είναι στον τομέα των υπηρεσιών, σε τομείς όπως δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, ηλεκτρονικό εμπόριο, ιατρεία, οδοντιατρεία, παιδικοί σταθμοί, ινστιτούτα αισθητικής, γυμναστήρια και τουριστικές εγκαταστάσεις, όπως παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια και μικρά ξενοδοχεία. Επιπλέον, μεγάλος αριθμός νέων επιχειρήσεων δημιουργείται και στον τομέα της μεταποίησης, όπως μικρά εργοστάσια τροφίμων, αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία».

Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε ότι «σήμερα εγκαινιάζουμε μια σημαντική πρωτοβουλία για την πόλη του Ζήνωνα, η οποία θα ενισχύσει και θα αναπτύξει ακόμη περισσότερο τη γυναικεία επιχειρηματική καινοτομία και θα συμβάλει σταδιακά στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η Λάρνακα έχει κατά καιρούς αποδείξει τη σημασία των καινοτόμων και πρωτοποριακών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής αναγέννησης που σημειώθηκαν εν μέσω κοινωνικών και οικονομικών κρίσεων».

Ως εκ τούτου, συνέχισε «η παγκόσμια εμπειρία και το αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα στην τοπική κοινωνία, επιβάλλουν να προσφέρουμε θεσμική στήριξη στις νεοφυείς επιχειρήσεις ως μέτρο ανάκαμψης και κοινωνικής ευρωστίας».

Πρόσθεσε ότι η εκδήλωση «διοργανώνεται από την Πρεσβεία της Ιρλανδίας με την υποστήριξη του Δήμου Λάρνακας και αναμένεται να προσφέρει σημαντικές και χρήσιμες πληροφορίες στους συμμετέχοντες για το πώς να αναπτύξουν, να χρηματοδοτήσουν και να προωθήσουν στην αγορά μια νεοσύστατη επιχείρηση με επικεφαλής τις γυναίκες».

Στον δικό του χαιρετισμό ο Πρέσβης της Ιρλανδίας στην Κύπρο Conor Long ανέφερε ότι «σήμερα διοργανώνουμε μια εκδήλωση για την ημέρα της Αγίας Μπρίτζετ στη Λάρνακα, για την επιχειρηματική κοινότητα. Η ημέρα της Αγίας Μπρίτζετ έχει από φέτος κηρυχθεί ως αργία στην Ιρλανδία και στόχο έχει να αναδείξει τα επιτεύγματα, τα δικαιώματα και τη συμβολή των γυναικών στην κοινωνία μας».

Πρόσθεσε ότι «η Ιρλανδία από το 2023 και κάθε χρόνο θα γιορτάζει την 1η Φεβρουαρίου τη γυναίκα, και στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Εξωτερικών οργάνωσε εδώ και αρκετά χρόνια ένα πρόγραμμα για την προώθηση εκδηλώσεων αφιερωμένων στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο».

Ο κ. Long εξέφρασε τη προθυμία «να μοιραστούμε με την Κύπρο τις εμπειρίες μας και τις προωθητικές ενέργειες για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, κάτι που αποτελεί σημαντικό μέρος της ευημερίας στη Ιρλανδία τις τελευταίες δεκαετίες».

Ακολούθως η Paula Fitzsimons, Σύμβουλος Επιχειρήσεων στην Ιρλανδία, αναφέρθηκε σε προγράμματα που είναι αφιερωμένα στην γυναικεία επιχειρηματικότητα και τις γυναίκες στις επιχειρήσεις, που θεωρούνται και κρίσιμα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Είπε ότι η Κυβέρνηση παραδέχθηκε πως δεν υπήρχαν αρκετές γυναίκες επιχειρηματίες και προσπάθησε να εξεύρει τρόπους για να αυξηθεί ο αριθμός αυτός.

Ανέφερε ακόμα ότι το ζητούμενο είναι να υπάρχουν πιο πολλοί επιχειρηματίες, άνδρες και γυναίκες, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, αν γεννήθηκαν στην Κύπρο ή οπουδήποτε αλλού και κατά πόσον διαβιούν σε αστικό ή αγροτικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με την Paula Fitzsimons η αρχική επικέντρωση ήταν στο να μπορέσουν περισσότερες γυναίκες να ξεκινήσουν μια επιχείρηση και στη συνέχεια στην  εξεύρεση τρόπων με τους οποίους οι γυναίκες αυτές θα αναπτύξουν αυτές τις επιχειρήσεις.

Η Σύμβουλος Επιχειρήσεων αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία «Going for Growth» η οποία έχει στόχο να κάνει περισσότερες γυναίκες να είναι φιλόδοξες, λαμβάνοντας υποστήριξη, ώστε να υλοποιήσουν τις αναπτυξιακές τους φιλοδοξίες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
ΒΙΝΤΕΟ: Επί ποδός καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας συνεργεία της Πυροσβεστικής-Πλημμύρησαν σπίτια και δρόμοι
Μικροεπεισόδια ανάμεσα σε Σύρους και Ε/κ στο κέντρο της Πάφου-Ζημιές στη δομή ανηλίκων
Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας
Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»