Ξανά στο τραπέζι οι αποζημιώσεις των φαρμακοποιών-Στον αέρα η λειτουργία τους

Έφτασε η ώρα να βρεθούν ξανά στο τραπέζι μετά την πίστωση χρόνου που δόθηκε, φαρμακοποιοί και Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, σχετικά με το θέμα που προέκυψε με τις αποζημιώσεις του 2022, με τους φαρμακοποιούς να είναι έτοιμοι για κινητοποιήσεις εάν και αυτή τη φορά δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, βάζοντας λουκέτο ακόμη και την Παρασκευή το πρωί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πίστωση χρόνου από φαρμακοποιούς προς ΟΑΥ-Αναμένουν πρόταση, δεν πάνε σε μέτρα

Σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Πέμπτης, οι εκπρόσωποι του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, πέραν του ζητήματος των αποζημιώσεων αναμένεται να θέσουν επί τάπητος την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας που έχουν με τον ΟΑΥ. Επί της ουσίας, οι φαρμακοποιοί έχουν διαπιστώσει πως σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται κριτήρια και δεσμεύσεις της αρχικής συμφωνίας τους.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να μην ενταθεί το κλίμα από τους φαρμακοποιούς, το απόγευμα της Τετάρτης, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τον ΟΑΥ, ώστε να ενημερωθεί πλήρως για την πρόταση που θα κατατεθεί. Αφού αντάλλαξαν απόψεις, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να υπάρχει κοινή προσέγγιση, ανάμεσα στον Οργανισμό και τον αρμόδιο υπουργό, στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα με τις αποζημιώσεις των φαρμακοποιών.

Παρόλο που προσδοκούν σε εποικοδομητική συνάντηση που θα διορθώσει την αδικία που έχει προκύψει με τις αποζημιώσεις, την οποία παραδέχτηκαν, τόσο ο ΟΑΥ όσο και ο κος Χατζηπαντέλα, οι φαρμακοποιοί θεωρούν πως είναι εφικτή μια νέα συμφωνία. Όπως είπε μιλώντας στον REPORTER η πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου, Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, προβλέπουν σε μια καλή συμφωνία και πως ο Οργανισμός θα αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί. «Θεωρούμε πως έχουμε θέσει ξεκάθαρα τις απόψεις μας για τα οικονομικά θέματα που προκύπτουν και νοουμένου πως δεν μπορεί να υπάρξει αναδρομικός προϋπολογισμός αναμένουμε τον ΟΑΥ να αναλάβει την ευθύνη με μια πρόταση που θα μας ικανοποιήσει».

Παράλληλα με την οικονομική πτυχή, οι φαρμακοποιοί κατά τη συνάντηση θα ζητήσουν επικαιροποίηση ή επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας τους με τον ΟΑΥ, αφού όπως εξήγησε η κα Ισσέγιεκ, πολλά από τα κριτήρια που είχαν αποφασιστεί ώστε να καταλήξουν στην μεταξύ τους συμφωνία πριν από τρία χρόνια, δεν τηρούνται.

«Αυτά τα κριτήρια είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο στην αρχική συμφωνία που είχαμε καταλήξει μαζί τους. Θα ζητήσουμε δέσμευση από τον ΟΑΥ ότι θα κάτσουμε στο τραπέζι και θα γίνει αξιολόγηση της συμφωνίας μας. Να δούμε τα θετικά και τα αρνητικά, ώστε να κρατηθεί αυτή η συμφωνία που είναι πολύ σημαντική για τους ασθενείς και τον ΟΑΥ», εξήγησε η πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου.

Εάν η σημερινή συνάντηση δεν έχει θετική κατάληξη, οι φαρμακοποιοί –αν και δεν είναι επιλογή τους όπως διαμηνύουν- θα προχωρήσουν άμεσα σε κινητοποιήσεις, αφού θεωρούν πως δόθηκε ικανοποιητικό χρόνος στον ΟΑΥ να επεξεργαστεί τα δεδομένα. «Περιμένουμε ότι θα ικανοποιηθούμε γιατί οι κινητοποιήσεις δεν είναι επιλογή μας και έχουμε αποδείξει εδώ και τρία χρόνια πως στεκόμαστε δίπλα στον Κύπριο ασθενή».

Από πλευράς του ο Οργανισμός διατηρεί προσδοκίες για διαπραγμάτευση μεταξύ των πλευρών σε ορθή βάση και προσβλέπει σε συνέχιση της συνεργασίας του με τους φαρμακοποιούς. Αν και δεν θέλησε να σχολιάσει κάτι περαιτέρω για τα όσα θα συζητηθούν σήμερα, ο γενικός διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, αρκέστηκε στο ότι δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα της, ούτε εάν θα ικανοποιήσει τις πραγματικές προσδοκίες των φαρμακοποιιών.

Πάντως, αυτή πρόκειται να είναι η τελευταία μάχη που θα δώσει για τους φαρμακοποιούς από τη θέση της προέδρου του συλλόγου η κα Πιέρα Ισσέγιεκ, μετά από τρεις θητείες, αφού το επόμενο διάστημα ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα αποφασίσει για τη νέα ηγεσία του. Για το γεγονός αυτό η κα Ισσέγιεκ σημείωσε πως είναι λογικό πως μετά από τόσα χρόνια το πηδάλιο του συλλόγου  πρέπει να υπάρξει ανανέωση, ωστόσο υποσχέθηκε πως θα συνεχίσει να μάχεται για τα δίκαια των φαρμακοποιών ως σύμβουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν βγήκε άσπρος καπνός στη συνάντηση ΟΑΥ-φαρμακοποιών για τις αποζημιώσεις

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας