Άσπρος καπνός από τη σύσκεψη συντεχνιών με ΟΚΥπΥ-«Έγιναν βήματα προς τα μπρος»

Άσπρος καπνός βγήκε από τη σύσκεψη των συντεχνιών στον τομέα της υγείας με τον ΟΚΥπΥ, αφού φαίνεται να κατέληξαν σε μία πρώτη συμφωνία, για τα επόμενά τους βήματα, σε σχέση με το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, για το οποίο είχαν κατέλθει σε απεργία το προηγούμενο διάστημα. 

Από τη σύσκεψη διαφαίνεται πως οι συντεχνίες ικανοποιήθηκαν με τη στάση που κράτησε ο ΟΚΥπΥ σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, παρά το γεγονός ότι δήλωναν έτοιμες να σηκωθούν από το τραπέζι του διαλόγου και να αποχωρήσουν αν η στάση του οργανισμού δεν ήταν σύμφωνη με τις βασικές αρχές που διέπουν τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης για το προσωπικό. 

Στο τραπέζι του διαλόγου παρακάθισαν οι έξι συντεχνίες ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΝΟ και ΠΑΣΥΚΙ με τον ΟΚΥπΥ και εκ πρώτης, όπως αναφέρουν οι συντεχνίες, φαίνεται ότι έγιναν κάποια βήματα προς τα μπρος. Συγκεκριμένα, ξεκαθαρίστηκε στη συζήτηση ότι η ΑΤΑ των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ θα καταβάλλεται όπως γίνεται και στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα. 

Την ίδια ώρα, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συνεχίσουν το διάλογο στη βάση των θέσεων τους και προς αυτό το σκοπό, συστάθηκε ένα τεχνικό κλιμάκιο, το οποίο θα είναι αρμόδιο να επεξεργαστεί τις προτάσεις των συντεχνιών και του ΟΚΥπΥ και αποφασίστηκε όπως συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα. 

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς για την κατάληξη της σημερινής συνάντησης, ο ΓΓ ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, Νίκος Γρηγορίου, είπε ότι η σημερινή συνάντηση έγινε σε ένα καλό κλίμα και πρόσθεσε ότι ένα μέρος των ζητημάτων ξεκαθάρισε.

«Έμειναν, όμως, και ζητήματα πολύ σοβαρά τα οποία δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Ξεκαθάρισε ότι για την ΑΤΑ, χωρίς να συνδέεται με οτιδήποτε άλλο, θα ισχύσει ό,τι ισχύει και στον υπόλοιπο ευρύτερο δημόσιο τομέα. Για τα άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις κλίμακες και τις προσαυξήσεις, συμφωνήθηκε να συσταθεί ad hoc Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα και σε μια σειρά συναντήσεων να διερευνήσουμε αν υπάρχει και άλλο έδαφος για να προχωρήσουμε σε μια συνολική ρύθμιση», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι οι συντεχνίες «ξεκαθάρισαν για ακόμα μια φορά ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν στον ΟΚΥπΥ, ως τον εξελικτικά μεγαλύτερο οργανισμό της Κύπρου, να ισχύει κάτι διαφορετικό από εκείνο που ισχύει στους άλλους οργανισμούς» όσον αφορά τους βασικούς όρους εργοδότησης των εργαζομένων.

«Διαπιστώθηκε μια πρόοδος, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετή για να επιλύσει το πρόβλημα, για αυτό συστήθηκε και μια ad hoc Επιτροπή, η οποία στις 9 Φεβρουαρίου θα έχει την πρώτη της συνεδρία. Οι συντεχνίες θα αξιολογήσουν την πρόοδο που θα γίνει αναφορικά και με τα ζητήματα που τέθηκαν από την αρχή του διαλόγου και θα επανέλθουν», συμπλήρωσε.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ, Γιώργος Κωνσταντίνου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι η σημερινή συνάντηση «ήταν καλύτερη μπορώ να πω από τις προηγούμενες».

«Συμφωνήσαμε ότι θα συζητήσουμε πάνω σε μια πιο σωστή βάση για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συλλογική σύμβαση για το προσωπικό του ΟΚΥπΥ που προσλήφθηκε με προσωπικά συμβόλαια. Θα έχουμε ξανά συνάντηση στις 9 του μήνα, στην οποία θα επεξεργαστούμε στοιχεία, θα είναι τεχνικής φύσης η συνάντηση για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε με την όλη διαδικασία και να έχουμε και συγκεκριμένα δεδομένα μπροστά μας για να μπορέσουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Το θετικό, είπε ο κ. Κωνσταντίνου, «είναι ότι ήρθε με διαφορετικό πρόσωπο μπορώ να πω ο ΟΚΥπΥ και είδαμε να συζητούν βασικά τα θέματα, τα οποία είχαμε θίξει την προηγούμενη φορά και να προχωρήσουμε με ένα πιο εποικοδομητικό τρόπο στο να καταλήξουμε».

«Ελπίζω να συνεχιστεί αυτή η στάση και στην πορεία για να μπορέσουμε σύντομα να έχουμε την πρώτη συλλογική σύμβαση του προσωπικού που προσλήφθηκε με προσωπικά συμβόλαια. Ευελπιστώ να εξελιχθούν θετικά τα πράγματα για να μην έχουμε παρατράγουδα, να μην έχουμε αναστάτωση και να ταλαιπωρείται ο κόσμος, γιατί όντως είναι ταλαιπωρία όταν χρειάζεται να παίρνουμε μέτρα», κατέληξε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, η συμφωνία υπήρξε το αποτέλεσμα ενός εποικοδομητικού και γόνιμου διαλόγου που αναπτύχθηκε για όλα τα υπό εξέταση θέματα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης στα γραφεία της κεντρικής Διοίκησης του ΟΚΥπΥ μεταξύ του Οργανισμού και των ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΝΟ, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, ενώ προστίθεται πως υπήρξε συμφωνία για την ΑΤΑ, η οποία αποτελούσε βασική αρχή και η οποία θα παραχωρείται όπως καθορίζεται από το κράτος.

Συμπληρώνεται πως για τον καθορισμό της εξέλιξης των μισθών των εργαζομένων, καθώς και για τα υπόλοιπα θέματα που άπτονται της Συλλογικής Σύμβασης, έχει καθορισθεί Τεχνική Επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους του ΟΚΥπΥ και όλων των συνδικαλιστικών φορέων, η οποία, από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει εντατικά διαβουλεύσεις με απώτερο στόχο τη θετική κατάληξη.  

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία ευρεία συνάντηση που είχαν οι εκπροσώποι των έξι συντεχνιών με τον ΟΚΥπΥ, στην παρουσία του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, πυροδότησε το κλίμα αφού διαπιστώθηκε χάσμα μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη