Βασικές αρχές ή αποχωρούν από το διάλογο με ΟΚΥπΥ για συμβάσεις οι συντεχνίες

Έτοιμες να αποχωρήσουν από το τραπέζι του διαλόγου είναι οι συντεχνίες, εάν δεν ικανοποιηθούν οι βασικές αρχές που διέπουν τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης για το προσωπικό που προσλήφθηκε από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, στη νέα συνάντηση που θα έχουν το πρωί της Τρίτης.

Η τελευταία ευρεία συνάντηση που είχαν οι εκπροσώποι των έξι συντεχνιών -ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΝΟ και ΠΑΣΥΚΙ- με τον ΟΚΥπΥ, στην παρουσία του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, πυροδότησε το κλίμα αφού διαπιστώθηκε χάσμα μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών. Οι συντεχνίες εστιάζουν κυρίως στο γεγονός πως, η πρόταση που κρατάει στα χέρια του Οργανισμός δεν περιέχει βασικές αρχές που διέπουν τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης όπως αυτή ισχύει στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, αλλά απέχουν κατά πολύ, όσον αφορά κυρίως τις προσαυξήσεις των εργαζομένων σύμφωνα με την κλίμακά τους και την απόδοση της ΑΤΑ.

Αν και για άλλη μια φόρα οι συντεχνίες είναι απαισιόδοξες για την έκβαση της σημερινής νέας σύσκεψης, παρόλα αυτά, θα δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στον ΟΚΥπΥ και θα στείλουν το μήνυμα πως δεν θα δεχθούν καμία πρόταση, εάν αυτή δεν στηρίζεται στις βασικές αρχές της συνομολόγησης συλλογικής σύμβασης, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα αποφασίσουν από κοινού τα απόμενά τους βήματα.

Αυτή την απαισιοδοξία από την στάση που κράτησε ο ΟΚΥπΥ και για τα όσα αναμένεται να συζητήσουν στη σημερινή σύσκεψη εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ, Παναγιώτης Γεωργίου, ο οποίος μιλώντας στον REPORTER είπε πως πάνε στη συνάντηση έχοντας ως μοναδικό γνώμονα τις συλλογικές συμβάσεις που ισχύουν για όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς και που στηρίζονται στις βασικές αρχές. «Αυτή είναι η βάση. Σε περίπτωση που έχουμε άλλη πρόταση ή άλλο μοντέλο συλλογικής σύμβασης από τον ΟΚΥπΥ, δεν θα τη δεχθούμε και θα αποχωρήσουμε. Δυστυχώς, δεν νιώθουμε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε στα χέρια μας ούτε αυτή τη φορά μια καλή πρόταση που θα μας ικανοποιεί».

Εάν ο Οργανισμός παραμείνει αμετάκλητος στην αρχική του πρόταση τότε οι συντεχνίες, σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, θα ενημερώσουν τον υπουργού Υγείας και στη συνέχεια θα εξετάσουν από κοινού τα επόμενά τους βήματα. «Ήδη είχαμε πάρει κάποια μέτρα, όπως η δίωρη στάση εργασίας που πραγματοποιήθηκε το διάστημα που πέρασε», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η θέση που εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κλάδου Νοσηλευτών ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, ο οποίος με τη σειρά του μιλώντας στον REPORTER υπενθύμισε πως, η πρόταση που είχε παρουσιάσει στις συντεχνίες την τελευταία φορά ο ΟΚΥπΥ δεν μπορεί να συζητηθεί.

Όπως εξήγησε, θα δεχθούν να συζητήσουν πρόταση μόνο εάν αυτή περιλαμβάνει τους όρους που περιλαμβάνονται στη συνομολόγηση συμβάσεων από άλλους οργανισμούς. «Έχει ήδη γίνει μια προεργασία από όλες τις συντεχνίες και θα υποβάλουμε εκ νέου τις βασικές αρχές που επιδιώκουμε και θα ζητήσουμε απάντηση από την ΟΚΥπΥ. Αν δεν είναι έτοιμος ο Οργανισμός να τις δεχθεί τότε, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαλόγου και συζήτησης», είπε.

Πάντως από πλευράς του ο ΟΚΥπΥ παραμένει σταθερός στην άποψή του πως όλα τα ζητήματα παραμένουν ανοικτά, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Οργανισμού, Χαράλαμπο Χαριλάου, να διαμηνύει πως, «όλα μπορούν να βρουν λύσεις μέσα από έναν γόνιμο διάλογο, ο οποίος θα ικανοποιεί τους εργαζόμενους αλλά από την άλλη θα πρέπει να διασφαλίζεται η οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού όπως προβλέπεται από το νόμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άβυσσος χωρίζει ΟΚΥπΥ και συντεχνίες για τις συλλογικές συμβάσεις εργαζομένων

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας