Δρουν ανενόχλητα με… πατέντες τα Γραφεία Κηδειών-Μακρύς ο δρόμος για κρεματόρια

Κανονικά και ανενόχλητα συνεχίζουν να λειτουργούν παράνομα Γραφεία Κηδειών, τα οποία αν και δεν τηρούν τους βασικούς κανονισμούς και την νομοθεσία, έχουν μετατρέψει κάποιους χώρους δικούς τους σε γραφείο κηδειών, ώστε να μπορούν απλά να εξυπηρετούν τον κόσμο και να καρπώνονται αρκετά χρήματα, κάτι που φυσικά είναι εις βάρος των νόμιμων και αδειοδοτημένων λειτουργών. 

Αναμφισβήτητα, ο περισσότερος κόσμος που θα αποταθεί σε Γραφεία Κηδειών για την εξυπηρέτησή του, βρίσκεται σε κατάσταση πένθους και έτσι όπως γίνεται αντιληπτό, δεν θα διερευνήσει αν το κάθε γραφείο και ο κάθε λειτουργός, είναι παράνομος ή όχι, αφού η επιθυμία τους, είναι απλά να πραγματοποιηθεί η διαδικασία μέχρι την ταφή του δικού τους ανθρώπου. 

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Εσωτερικών, προχώρησε σε συστάσεις σε αρκετά παράνομα γραφεία κηδειών, που λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα, χωρίς τις απαιτούμενες άδειες και προδιαγραφές. Μόνο, που δεν τα ξήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών, αφού υπάρχουν ορισμένα που συνεχίζουν να λειτουργούν και μάλιστα, με τη διάπραξη φοροδιαφυγής. 

Τον κώδωνα του κινδύνου, έκρουσε δηλώσεις της στον REPORTER, η πρόεδρος του Συλλόγου Λειτουργών Γραφείων Κηδειών, Μάρω Μελά, η οποία είπε ότι, «δυστυχώς, τα παράνομα γραφεία κηδειών δεν τα αγγίζουν και έρχονται σε εμάς που είμαστε νόμιμοι και μας λένε ότι έχουν δικαίωμα να έρθουν να μας πάρουν την άδειά μας και να μας καταγγείλουν. Για να αντιληφθείτε την τραγικότητα της κατάστασης, έχουν δώσει άδεια σε γραφείο κηδειών μεγέθους 52 τετραγωνικών, με αποχωρητήριο αναπήρων να βρίσκεται πάνω στο πατάρι και να υπάρχει σκάλα σιδερένια στρογγυλή για να πας επάνω, που σίγουρα δεν μπορεί να πάει κάποιο άτομο ΑμΕΑ. Αυτός ο άνθρωπος, έχει πάρει τελική έγκριση κτιρίου. Πώς γίνεται αυτό το πράγμα και πώς τα κατάφερε να πάρει άδεια έγκρισης;».

Το συγκεκριμένο γραφείο κηδειών, που καταγγέλλει η κα. Μελά, φαίνεται να βρίσκεται στην Πάφο και να ενσωμάτωσε στο κτίριό του ένα εργαστήριο για να κάνει ταριχεύσεις, ενώ δεν έχει άδεια γραφείου κηδειών. «Το υπουργείο Εσωτερικών, μας λέει ότι έχει άδεια πολεοδομική. Σε αντίθεση με τους νόμιμους, που τους περνούν από χίλιους ελέγχους, δεν βλέπουμε την ίδια αντιμετώπιση σε όλους».

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει επίσης η κα. Μελά, «κάποιοι που έχουν άδεια, παίρνουν αυτούς που δεν έχουν γραφεία κηδειών και τους δηλώνουν ως υπαλλήλους τους, για να είναι καλυμμένοι στην παρανομία. Κάνουν αυτές τις πατέντες, αλλά την ίδια ώρα το ίδιο το υπουργείο μας λέει ότι τα γνωρίζει, αλλά δεν βλέπουμε να γίνεται απολύτως τίποτα και να συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητοι. Τα ερωτήματα είναι πολλά, αλλά οι απαντήσεις είναι μηδαμινές».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο όπως φαίνεται, είναι η φοροδιαφυγή και αυτό που καταγγέλλουν και ζητούν οι νόμιμοι λειτουργοί, είναι να εντοπιστούν αυτοί οι παράνομοι. «Είμαστε μια μειονότητα δυστυχώς, καθώς είμαστε δεκαέξι γραφεία, άρα συνολικά 50 άτομα περίπου. Αν είμασταν ένας σύλλογος με 3.000 και 4.000 μέλη και να είχαμε επιρροή, θα ήταν διαφορετικά και θα μας λάμβαναν υπόψη, αλλά επειδή είμαστε λίγοι δεν τους νοιάζει. Μόνο όταν επέμβει ο Γενικός Ελεγκτής, ταρακουνιούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες».

Μακρής ο δρόμος για τα κρεματόρια στην Κύπρο

Παράλληλα, αν και δόθηκε τους προηγούμενους μήνες το πράσινο φως από την περιβαλλοντική αρχή για την ανέγερση του πρώτου κρεματορίου στο νησί μας, επτά ολόκληρα χρόνια μετά και την ψήφιση της Νομοθεσίας για την καύση νεκρών στην Κύπρο, εντούτοις, ακόμη φαίνεται να είναι μακρής ο δρόμος. 

«Βγήκε στη δημοσιότητα ότι θα έρθουν τα κρεματόρια, αλλά όταν μελετήσει κανείς τη Νομοθεσία για τα κρεματόρια, δεν είναι τόσο απλό και εύκολο. Υπάρχουν πολλές δικλείδες ασφαλείας και μάλιστα το πιο σημαντικό είναι ότι χρειάζεσαι ένα δυσβάστακτο κόστος, τέσσερα με πέντε εκατομμύρια, για να γίνει σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου».

Έτσι, αυτό που διερωτάται η κα. Μελά, είναι το ποιος θα ξοδέψει πέντε εκατομμύρια για να κάνει ένα κρεματόριο για να καίει περίπου 100 νεκρούς τον χρόνο; «Ούτε καν έσοδα δεν θα έχει. Το κρεματόριο στην Κύπρο, δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως σε άλλες χώρες, που το χρησιμοποιεί το 90%. Εξάλλου, αντιδρά και η εκκλησία. Αύριο εάν προχωρήσουμε στην καύση ενός νεκρού και πάρουν μετά τις στάχτες στο κοιμητήριο και ο ιερέας δεν δέχεται, τι θα γίνει; Θα δημιουργηθούν άλλα προβλήματα με την εφαρμογή του κρεματόριου και δεν είναι τόσο απλό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ