Γνωμάτευση Εισαγγελέα για ποινικοποίηση σίτησης ζώων από εθελοντές

Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου, με ανακοίνωσή του εκφράζει την έκπληξη του για τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, που στην ουσία ποινικοποιεί τη σίτιση ζώων από εθελοντές και η οποία φανερώνει, όπως αναφέρεται ότι δεν λήφθηκαν υπόψη όλες οι παράμετροι όσον αφορά την ευημερία και προστασία των ζώων.

Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου θεωρεί ότι με βάση το άρθρο 18(Α) του περί προστασίας και ευημερίας των ζώων 46(Ι)1994 οι Δήμοι και Κοινότητες θα έπρεπε από την πρώτη μέρα της ψήφισης της σχετική τροποποίησης να είχαν καθορίσει – ορίσει χώρους σίτισης των γάτων.

«Μέχρι σήμερα δεν είδαμε στην πράξη να γίνεται αυτό. Πολύ χειρότερα, το σχετικό άρθρο ΔΕΝ υποχρεώνει τους Δήμους και τις Κοινότητες να καθορίζουν χώρους σίτισης αλλά απλώς του παρέχει τη δυνατότητα: «18Α. Οι αρμόδιες τοπικές αρχές δύναται να καθορίζουν ειδικούς χώρους σίτισης και πόσης αδέσποτων ζώων εντός των δημοτικών ή κοινοτικών ορίων της περιοχής όπου ασκούν τις αρμοδιότητές τους». Η ουσία τελικά έχει παραβλεφθει, αφού αφέθηκαν οι δήμοι και οι κοινότητες στο απυρόβλητο, δεν προχώρησαν εξ ορισμού να καθορίσουν χώρους σίτισης και η όλη ευθύνη και προσπάθεια αφέθηκε στους εθελοντές και διασώστες, (και ποτέ δεν συνεργάστηκαν αρμονικά) οι οποίοι τώρα κινδυνεύουν να τιμωρούνται ποινικά για την ευαισθησία τους απέναντι στα αδέσποτα ζώα».

Την ίδια ώρα, το κόμμα καλεί τον Γενικό Εισαγγελέα όπως εξετάσει ξανά την σχετική γνωμάτευση του έτσι ώστε «μην στοχοποιούνται οι εθελοντές, οι οποίοι έχουν στεγνώσει οικονομικά αλλά και σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο. Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου δεν πρόκειται να αφήσει την κατάσταση να εκτροχιαστεί, δεν πρόκειται να αφήσει κανένα ζώο να πεθάνει από την πείνα και τη δίψα γιατί το μόνο μέλημα κάποιων είναι να εφαρμόσουν μία γνωμάτευση η οποία δεν εκφράζει το πνεύμα του νόμου, καταδικάζοντας στην ουσία τα αθώα τα ζώα και γιατί μέχρι σήμερα η ίδια η πολιτεία δεν έχει φροντίσει και δεν έχει προχωρήσει στην δημιουργία κατάλληλων υποδομών (ταΐστρες κλπ) για τη φροντίδα και προστασία των αδέσποτων ζώων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία