Επισκέπτεται τη Γη ο κομήτης Νεάντερταλ-Ορατός πάνω από τον Πενταδάκτυλο

Στην πλησιέστερη απόσταση από τη Γη αναμένεται θα φθάσει την 1η ή την 2α Φεβρουαρίου ο κομήτης των Νεάντερταλ, όπως έχει ονομαστεί λόγω της αρχαιότητάς του, αφού εκτιμάται ότι είναι περίπου 50.000 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι την τελευταία φορά που είχε πλησιάσει τη Γη, ζούσαν ακόμη οι Νεάντερταλ.

Ο κομήτης ανακαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2022 από τηλεσκόπιο στην Καλιφόρνια και μετά από έρευνα, οι ειδικοί κατέληξαν στο γεγονός ότι θα περάσει από τη Γη κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα (σ.σ. Ιανουαρίου), ενώ θα πλησιάσει στα 42 εκατομμύρια χιλιόμετρα τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου.

O κομήτης, αυτές τις ημέρες, μπορεί να γίνει ορατός δια γυμνού οφθαλμού, δηλαδή με τη χρήση τηλεσκόπιου ή κιαλιών και θεωρείται για τους λάτρεις της παρατήρησης άστρων μια μεγάλη πρόκληση. Ο Νεάντερταλ, συνήθως είναι πιο ορατός κατά τις πρωινές ώρες στο Βόρειο Ημισφαίριο του πλανήτη, ενώ σύμφωνα με τους οργανισμούς διαστήματος, ειδικά τις ημέρες που θα είναι κοντά στη Γη,  θα εντοπίζεται στον πολικό αστέρα, δηλαδή, όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος της Αστρολογικής Εταιρείας Κύπρου, Χρύσανθος Φάκας, πάνω από τον Πενταδάκτυλο.

Ο κος Φάκας εξήγησε πως, «οι κομήτες είναι πέτρες που έχουν πάνω τους πάγους και χώματα, γ΄ αυτό ονομάζονται και βρόμικες χιονόμπαλες, που κάνουν επίσης περιφορά γύρω από τον ήλιο. Η περίοδος του συγκεκριμένου κομήτη είναι 50 χιλιάδες χρόνια, δηλαδή κάθε 50 χιλιάδες χρόνια κάνει μια περιστροφή γύρω από τον ήλιο».

Οι κομήτες είναι ορατοί όταν αρχίσουν να πλησιάζουν τον ήλιο, αφού όπως είπε ο κος Φάκας, αναπτύσσουν θερμοκρασία εκατομμύριων βαθμών Κελσίου και αφού αρχίζουν να θερμαίνονται δημιουργούν μια υπέροχή ουρά ή αλλιώς κόμη. «Άλλωστε, γ΄αυτό το λόγο τους ονόμασαν κομήτες, γιατί μοιάζουν λες και ξεδιπλώνουν τα μαλλιά τους. Την κόμη τους. Ο συγκείμενος κομήτης, πλησίασε τον ήλιο στις 12 Ιουλίου και τώρα ξαναγυρίζει πίσω για να επιστρέψει από εκεί που άρχισε τη διαδρομή του».

Ο κομήτης Νεάντερταλ,  θα ξαναπεράσει από τη Γη μετά από 50 χιλιάδες χρόνια και θα είναι μικρότερος, σύγκριση με τώρα, αφού κάθε φορά που περνούν από τον ήλιο λόγω των παλιρροιακών δυνάμεων του ήλιου, αρκετή μάζα του κομήτη απορροφάται και διαλύεται. Ο κος Φάκας εκτιμά πως, όταν τον είδαν οι Νεάντερταλ, «θα ήταν πιο φωτεινός,  γιατί είχε μεγαλύτερη μάζα την τότε εποχή. Άρα, όταν θα ξαναπεράσει θα έχει μικρότερη μάζα από αυτήν που θα τον παρατηρούμε αυτές τις μέρες».

Μεταφέροντας την ιστορία των κομητών, ο κος Φάκας, σημείωσε πως στα παλαιότερα χρόνια η εμφάνιση των κομητών ήταν πάντα συνδεδεμένη με κακούς οιωνούς στην αντίληψη του κόσμου. Μάλιστα λέγεται πως, όταν ο κομήτης Χάλεϋ περνούσε πάνω από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης τρομοκράτησε τους Οθωμανούς, που θεωρούσαν ότι πρόκειται για μια τιμωρία των Χριστιανών,  πράγμα που τους οδήγησε στην απόφαση-από το 1456 και μετά- να προσφέρουν χαλαρώσεις στου Χριστιανούς.

Πάντως, εάν κάποιος θέλει να παρακολουθήσει τον κομήτη, μπορεί να το κάνει μέσω εφαρμογής στο κινητό βάζοντας το όνομά του κομήτη (C/2022 E3), ενώ την 1η Φεβρουαρίου μπορεί να τον παρακολουθήσει με τηλεσκόπιο, τις πρώτες πρωινές ώρες κοιτώντας προς τον Πενταδάκτυλο.

Δειτε Επισης

Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή