Η αναπαράσταση της θυσίας του Αυξεντίου μέσα από μικρά κομμάτια πλαστικών

Η θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου στα βουνά του Μαχαιρά, είναι ένα ιστορικό γεγονός χαραγμένο στην καρδιά των Κυπρίων. Αναμφίβολα η θυσία του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, αποτελεί μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της κυπριακής ιστορίας του 20ου αιώνα και η κορυφαία στιγμή της εποποιΐας του 55-59 στην προσπάθεια των Κυπρίων για αποτίναξη των Βρετανών αποικιοκρατών και αυτοδιάθεση. 

Αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν τον 41χρονο Χαράλαμπο Πισία, να πάρει την απόφαση να προχωρήσει στην αναπαράσταση της ιστορίας του ολοκαυτώματος του Γρηγόρη Αυξεντίου, μέσα από το έκθεμα που ετοίμασε για την έκθεση της γνωστής εταιρείας παιχνιδιών, Hellas Playmobil, που πραγματοποιήθηκε από τις 13 μέχρι τις 15 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Χιλιάδες μικρά πλαστικά κομμάτια, έγιναν ένας ολόκληρος καμβάς για να αναπαρασταθεί το μεγαλείο της θυσίας τους ήρωα, με πολλές λεπτομέρειες. Λεπτομέρειες που χρειάστηκαν μήνες δουλειάς από τον κ. Πισία, οι οποίες όμως εξαργυρώθηκαν με τον ενδιαφέρον και την αγάπη που έδειξε ο κόσμος για το έργο του.

Η αρχική του σκέψη ήταν να φτιάξει κάτι που να συνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα και όπως αναφέρει ο ίδιος στον REPORTER, «πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός, αφού ο αγώνας της ΕΟΚΑ έγινε για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Καλώς ή κακώς, ο αγώνας ήταν παρεξηγημένος από κάποιους, έπρεπε να επιλέξω έναν ήρωα που είναι πιο αποδεκτός από όλους. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη θυσία που έγινε».

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο κος Πισίας, έλαβε μέρος στην έκθεση, αφού είναι συλλέκτης φιγούρων της Playmobil από όταν ήταν παιδί. Όλα άρχισαν το 2005 όταν με την επιστροφή από ένα ταξίδι, η μητέρα του, του αγόρασε δύο φιγούρες που βρήκε στο αεροδρόμιο και τις αγόρασε ως δώρο. Από εκεί άρχισε να αγοράζει περισσότερα κομμάτια και φιγούρες, κάποιες από την Κύπρο, κάποιες από το διαδίκτυο. Σήμερα μετρά χιλιάδες κομμάτια στη τεράστια συλλογή που διατηρεί. «Δεν τα έχω μετρήσει, αλλά είναι χιλιάδες. Δυστυχώς δεν έχω κάποιο χώρο να τα εκθέτω στο σπίτι, αλλά τα περισσότερα είναι μέσα στα κουτιά τους. Παρόλα αυτά δεν είμαι συλλέκτης μιας συγκεκριμένης θεματολογίας, αλλά αγοράζω ότι φιγούρα μου φανεί ενδιαφέρον, κυρίως όσες αφορούν την καθημερινότητα των ανθρώπων».

Ως λάτρης των Playmobil, ο κ. Πισίας τα περιγράφει ως ένα από τα πιο ασφαλή και ανθεκτικά παιχνίδια, αφού αντέχουν στο πέρασμα των χρόνων, χωρίς να φθείρονται, ενώ με τις φιγούρες του μπορεί να συνθέσει οποιαδήποτε ιστορία έχει στην φαντασία του κάθε παιδιού, αλλά και ένας συλλέκτης.

Η πρωτοποριακή ιδέα για την έκθεση

Η απόφαση για τη συμμετοχή του στην έκθεση είχε παρθεί όταν πριν από χρόνια επισκέφθηκε μια από τις εκθέσεις της εταιρείας στην Ελλάδα και δήλωσε συμμετοχή. Παρόλα αυτά, ενώ θα συμμετείχε σε αυτή πέρσι, ανάβαλε τα σχέδια του για φέτος. «Επισκέφθηκα μια από τις εκθέσεις πριν από δύο χρόνια όπου γνώρισα προσωπικά τα άτομα της εταιρείας και συλλέκτες. Εκεί ρώτησα εάν θα μπορούσα να εκθέσω κάτι δικό μου και δεν μου αρνήθηκα. Τελικά κατάφερα να συμμετάσχω φέτος και ήταν μεγάλη η επιτυχία, ενώ την ίδια ώρα ένιωσα περηφάνεια που μετέφερα σε κόσμο μια ιστορία που ίσως δεν γνώριζε».

Η αρχική ιδέα ήταν να ετοιμάσει ένα μικρό έκθεμα, αφού θα ταξίδευε από την Κύπρο στην Ελλάδα, αλλά τελικά κατέληξε με ένα έκθεμα που χρειάστηκε δύο βαλίτσες για να μεταφερθεί, που μάλιστα, όπως περιγράφει, χρειάστηκε ώρες μελέτης. «Δεν μπορώ να υπολογίσω πόσο χρόνο μου πήρε, γιατί κάποιες φορές εργάστηκα για ώρες, ενώ κάποιες άλλες πέρασαν και βδομάδες που δεν ασχολήθηκα καθόλου. Χρειάστηκαν μήνες δουλειάς. Πολλές φορές επισκέφθηκα το μοναστήρι για να δω κάποιες λεπτομέρειες, ακόμη και μέσα από παλιές φωτογραφίες ώστε να δώσω περισσότερη παραστατικότητα».

Το έργο είχε ολοκληρωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2021 και είχαν μείνει κάποιες λεπτομέρειες, αλλά όπως ήταν φυσικό υπήρξαν κάποιες διαφοροποιήσεις από την αρχική ιδέα, αφού όπως εξηγεί, ο χώρος που θα χρειαζόταν για να κατασκευάσει το έργο, είχε περιορισμούς. «Για παράδειγμα ήθελα να φτιάξω ψηλότερο το βουνό αλλά αναγκάστηκα να το φτιάξω σαν πεδιάδα, αφού προνοούσε ότι θα  έπρεπε να ταξιδέψω με αυτό. Επίσης δούλεψα για ώρες στο βάψιμο της κάθε φιγούρας ξεχωριστά. Για το Μοναστήρι άλλαξα το αρχικό σχέδιο τριάντα φορές, ενώ έπρεπε να χρησιμοποιήσω την φαντασία μου για την εικόνα των μοναχών, των Άγγλων στρατιωτών, των τραυματιών και άλλα».

Το πιο σημαντικό από όλα όμως, όπως ο ίδιος περιγράφει, είναι πως θα έπρεπε να είναι προσεκτικός λόγω του ότι πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός και δεν θα έπρεπε να γίνουν λάθη που θα προσβάλουν τον οποιοδήποτε.

Η απροσδόκητη προβολή και η αγάπη του κόσμου

Όταν πήρε την απόφαση για την ιστορία που θα μετέφερε στο έκθεμά του, δεν ανέμενε πως θα έχει τόση απήχηση από τον κόσμο ή ότι ο κόσμος- μικροί και μεγάλοι- θα μετέφεραν προς τον ίδιο τόση αγάπη για την Κύπρο και τον ήρωα μας.

Ο κος Πισίας πιστεύει πως υπήρξε τόση προβολή λόγω της επιλογής της ιστορίας, την οποία δεν μετέφερε μόνο μέσα από τα μικρά πλαστικά κομμάτια των Playmobil, αλλά και μέσα από ένα διαφημιστικό, στο οποίο εξιστορούσε περιληπτικά τα ιστορικά γεγονότα. Αυτό το διαφημιστικό το ανέγνωσε δύο χιλιάδες άτομα, ενώ ο ίδιος δεν παρέλειψε να λύσει απορίες που μπορεί να είχαν οι μικροί επισκέπτες. «Στην έκθεση είχα τοποθετήσει πίσω από το έκθεμα μια μεγάλη εικόνα με την ελληνική και κυπριακή σημαία. Αυτό αυτόματα παρέπεμπε στο ιστορικό γεγονός, αφού υπήρχε και η φωτογραφία του Γρηγόρη Αυξεντίου. Αρκετοί γνώριζαν την ιστορία γιατί την είχαν διδαχθεί όταν ήταν παιδιά. Αυτοί που δεν γνώριζαν ήταν κυρίως τα παιδιά και ήταν και αυτά που έκαναν τις περισσότερες ερωτήσεις».

Οι εντυπώσεις που αποκόμισε ήταν πολύ θετικές, αλλά δεν ανέμενε, όπως περιγράφει, τόση αναγνώριση, ακόμα και από την ίδια την εταιρεία, η οποία ανέβασε το έκθεμά του στη σελίδα της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Βέβαια, η μεγάλη ανταπόκριση έφερε μια νέα ιδέα για την επόμενη έκθεση που θα πραγματοποιηθεί τέλος του 2023. Το έκθεμα, αν και έχει ήδη αποφασιστεί, είναι νωρίς για να το ανακοινώσει, αλλά όπως είπε ο κος Πισία, «είναι κάτι που θα συνδέει ξανά την Ελλάδα με την Κύπρο».

 

Δειτε Επισης

Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
ΒΙΝΤΕΟ: Επί ποδός καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας συνεργεία της Πυροσβεστικής-Πλημμύρησαν σπίτια και δρόμοι
Μικροεπεισόδια ανάμεσα σε Σύρους και Ε/κ στο κέντρο της Πάφου-Ζημιές στη δομή ανηλίκων
Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας
Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»