Βραχνάς η ασταμάτητη ροή προς τα κατεχόμενα-Στα όρια τους πρατηριούχοι

Σε διαρκή πονοκέφαλο έχει μετατραπεί η ασταμάτητη ροή Ελληνοκυπριών προς τα κατεχόμενα μέσω των οδοφραγμάτων της πράσινης γραμμής, με απώτερο στόχο την προμήθεια καυσίμων, αλλά και διαφόρων άλλων προϊόντων, αφού θεωρούν πως είναι σε πιο οικονομική τιμή, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της πώλησης καυσίμων των πρατηρίων που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές και ιδιαίτερα των πρατηρίων που βρίσκονται πλησίον της πράσινης γραμμής, τα οποία φαίνεται να είναι μάλιστα, μια ανάσα από το οριστικό κλείσιμό τους. 

Η τάση για φυγή προς τα κατεχόμενα για προμήθεια βενζίνης και πετρελαίου, μόνο σύγχρονη δεν είναι, αφού χρονίζει, ωστόσο το αυτί των αρμόδιων δεν ιδρώνει και απλά... κλείνουν τα μάτια σε κάθε πολίτη που πάει στα κατεχόμενα για να αγοράσει «φθηνότερα» καύσιμα. Μάλιστα, λόγω και του γεγονότος ότι πλησιάζουν και οι εκλογές, αυτές οι μέρες θα περάσουν στα... χαλαρά και έτσι μέχρι και την ανάδειξη της επόμενης Κυβέρνησης, τίποτα δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί και το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται. 

Για την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στα οδοφράγματα, μίλησε στον REPORTER, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών, Σάββας Προκοπίου, o οποίος φανερά προβληματισμένος είπε ότι, «δυστυχώς, συνεχίζεται η ροή προς τα κατεχόμενα μέχρι και σήμερα. Έχουμε κάνει κάποιες ενέργειες όπως είπαμε και το προηγούμενο διάστημα, αλλά ακόμη αναμένουμε κάποιες απαντήσεις. Αντιλαμβάνεστε όμως, ότι λόγω και των εκλογών, θα κάνουμε κινήσεις μετά τις προεδρικές και ελπίζουμε ότι θα σταματήσει αυτό το φαινόμενο. Είπαμε κατ’ επανάληψη, ότι δεν αφορά μόνο τον τομέα μας αυτή η ροή προς τα κατεχόμενα, αλλά αφορά και πολλούς τομείς και πρέπει σε κάποια φάση αυτές οι δραστηριότητες να σταματήσουν».

Δυστυχώς, όπως επισημάνθηκε, τα πρατήρια που είναι στην πράσινη γραμμή, βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και «οι συνάδελφοι αναμένουν κάποια λύση σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό. Δεν είναι δυστυχώς μόνο τα κατεχόμενα όμως, γιατί υπάρχει και μια παγκύπρια μείωση στις πωλήσεις λόγω των τιμών. Δυστυχώς όμως, όσα πρατήρια βρίσκονται κοντά στην πράσινη γραμμή δέχονται τρομερή πίεση. Είμαι στο επάγγελμα τόσα χρόνια και δεν παρατήρησα ξανά τόσο μεγάλη μαζική τάση για πώληση των πρατηρίων. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πρατηρίων σήμερα, δεν λειτουργεί με ικανοποιητικό κέρδος για να μπορεί κάποιος να επενδύσει στον τομέα».

Όσον αφορά τις τιμές των καυσίμων πάντως, το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκαν αισθητές μειώσεις στην τιμή της βενζίνης και οι τιμές φαίνεται να είναι σε πιο υποφερτά επίπεδα. «Αναμένουμε ακόμη, ίσως μερικές μειώσεις και ελπίζουμε ότι αυτές οι τιμές το επόμενο διάστημα, θα διατηρηθούν εκεί που βρίσκονται. Σήμερα, είμαστε κατά μέσο όρο στο 1.36 στη βενζίνη και περίπου 20 σεντ διαφορά στο πετρέλαιο κίνησης, δηλαδή 1.56. Όταν παρατηρούνται μειώσεις και ειδικά όταν οι τιμές είναι κάτω από το 1.50, ο κόσμος δεν ασχολείται και τόσο πολύ με την τιμή της βενζίνης, καθώς δεν έχει αυτή την ψυχολογική πίεση. Σχετικά με τους πρατηριούχους τώρα, οι επιχειρήσεις ανασάνουν λίγο, γιατί κάθε σεντ που αυξάνεται η τιμή, ο κάθε πρατηριούχους βάζει από την τσέπη του 2.000 ευρώ για να διατηρήσει την τιμή στους πελάτες του, άρα για εμάς είναι σημαντικό να μειώνονται οι τιμές, όπως και στον κόσμο».

Μειώθηκαν οι τιμές αλλά ακόμη είναι ψηλές για τους καταναλωτές

Μπορεί να έχουν μειωθεί οι τιμές των καυσίμων, ωστόσο ακόμη παραμένουν ψηλές για τους καταναλωτές. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, στον REPORTER, τον περασμένο Ιούλιο είχαμε τις ψηλότερες τιμές στα καύσιμα. «Από τότε μέχρι σήμερα, έχει μειωθεί η βενζίνη κατά 46 σεντς, το πετρέλαιο 42 σεντς και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 35 σεντς. Αυτές είναι οι μειώσεις που παρατηρήθηκαν. Οι τιμές σήμερα ωστόσο, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022, έχουν διαφορά πέντε σεντς στη βενζίνη, δεκαπέντε σεντς στο πετρέλαιο και 23 σεντς στο πετρέλαιο θέρμανσης. Δηλαδή, οι σημερινές τιμές είναι κοντά στις τιμές του Ιανουάριου μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας».

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ο κ. Δρουσιώτης, «και οι σημερινές τιμές που υπάρχουν, είναι ψηλές για τους καταναλωτές διότι η μέση τιμή παγκύπρια στην παρούσα φάση είναι στο 1.37 η βενζίνη και στο 1.57 το πετρέλαιο κίνησης, αλλά το πετρέλαιο θέρμανσης παραμένει σε πάρα πολύ ψηλά επίπεδα ακόμα που είναι στο 1.16. Αν κοιτάξουμε τις τιμές του Ιανουάριου 2022, θέλουμε ακόμη 23 σεντς μείωση ουσιαστικά».

Δείτε τον πίνακα με τις λιανικές τιμές καυσίμων σήμερα:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια