Οδηγίες για την επείγουσα διαχείριση ασθενών παρέδωσε η Επιτροπή Θαλασσαιμίας στον ΟΚΥπΥ

Οι Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Επείγουσα Διαχείριση Ενήλικων Ατόμων με Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΔΝ) και Ατόμων με Θαλασσαιμία, τις οποίες ανέπτυξε για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο η Εθνική Επιτροπή Θαλασσαιμίας (ΕΕΘ), παραδόθηκαν στον Ιατρικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ, Δρ Γεώργιο Παντέλα, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Ιανουαρίου, στα γραφεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΕΘ, «οι εν λόγω Οδηγίες συνιστούν ένα απαραίτητο εργαλείο για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) των κρατικών νοσηλευτηρίων και αποσκοπούν στο να συνεισφέρουν στην ορθή ενημέρωση, εκπαίδευση και καθοδήγηση των επαγγελματιών υγείας αυτών των Τμημάτων γύρω από τις πιο πιθανές, οξείες ιατρικές επιπλοκές με τις οποίες προσέρχονται συχνά τα άτομα με θαλασσαιμία και ΔΝ στα ΤΑΕΠ».

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της ΕΕΘ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ), Πάνος Εγγλέζος, χαρακτήρισε την εκπόνηση των Κατευθυντήριων Οδηγιών έργο «ουσιαστικής σημασίας και αξίας», επισημαίνοντας την ανάγκη παροχής άμεσης και αποτελεσματικής φροντίδας σε ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπου μπορεί να κρίνεται η ίδια η ζωή τους, ιδιαίτερα δε, όπως συμπλήρωσε, «όταν στα συγκεκριμένα τμήματα υπάρχει, όχι αδίκως, περιορισμένη ειδική γνώση και εμπειρογνωμοσύνη για τη διαχείριση τέτοιων σύνθετων και περίπλοκων χρόνιων παθήσεων».

Ακολούθως, αναφέρεται ότι ο Δρ. Παντέλας συνεχάρη την Επιτροπή για το έργο της και δεσμεύτηκε πως ο Οργανισμός θα προχωρήσει άμεσα στις ενδεδειγμένες διαδικασίες για την υιοθέτηση και εφαρμογή των Κατευθυντήριων Οδηγιών από τους ιατρούς των ΤΑΕΠ του ΟΚΥπΥ.

Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη των Κατευθυντήριων Οδηγιών συμπεριλαμβάνεται στις κύριες δράσεις της «Εθνικής Στρατηγικής Θαλασσαιμίας και Λοιπών Αιμοσφαιρινοπαθειών», η οποία είναι εκ των κύριων όρων εντολής της Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας. Η ΕΕΘ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στους ιατρούς και επιστήμονες των Κλινικών Θαλασσαιμίας Κύπρου, τους εκπροσώπους του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου (ΠΑΣ) και του Παγκύπριου Συνδέσμου Δρεπανοκυτταρικής και Μικροδρεπανοκυτταρικής Αναιμίας (ΠΑ.ΣΥ.ΔΡΕ.ΜΙ.Α), καθώς και στους εμπειρογνώμονες διεθνούς κύρους του εξωτερικού για την πολύτιμη συμβολή τους στην εκπόνηση των Κατευθυντήριων Οδηγιών. Εκ μέρους της ΕΕΘ, ο κ. Εγγλέζος ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του ΟΚΥπΥ και των ΤΑΕΠ για την παρουσία τους στην εκδήλωση και το εκπεφρασμένο ενδιαφέρον τους για το έργο αυτό.

Πηγή: ΚΥΠΕ  

Δειτε Επισης

Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»