Δεν βλέπουν φως στο τούνελ με τη νέα πρόταση ΟΚΥπΥ, απαισιόδοξες οι συντεχνίες

Κανένα φως στο τούνελ δεν βλέπουν οι εργαζόμενοι των νοσηλευτηρίων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), που παρά τις διαβεβαιώσεις εκ μέρους του Οργανισμού για κατάθεση νέας πρότασης προς τις συντεχνίες τους, νιώθουν απαισιόδοξοι για επίλυση των ζητημάτων που τους απασχολούν, εδώ και δύο χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρέλυσαν τα νοσοκομεία, σε δίωρη στάση εργασίας το προσωπικό (pics)

Η μη τήρηση των δεσμεύσεων του Οργανισμού, για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης για το προσωπικό, που προσλήφθηκε με προσωπικά συμβόλαια από το 2019, έβγαλε χθες έξω από τις αίθουσες των νοσοκομείων σε όλες τις επαρχίες, όχι μόνο το προσωπικό που επηρεάζεται, αλλά και άλλων που στήριξαν τη δίωρη στάση εργασίας, θεωρώντας πως με τον τρόπο αυτό θα δείξουν την αντίδρασή τους στον τρόπο που ο Οργανισμός διαχειρίζεται γενικότερα τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Σύμφωνα με τις συντεχνίες, ο ΟΚΥπΥ δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του για περίπου 1500 άτομα που ανήκουν στο διοικητικό, ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό και το προσωπικό στήριξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Η σύσκεψη της Δευτέρας ανάμεσα στις συντεχνίες των εργαζομένων και του ΟΚΥπΥ,  που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα και της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου, Χριστίνας Γιαννάκη που ανέλαβαν ρόλο πυροσβέστη, έπεσε στο κενό, με την εργασιακή ειρήνη να τίθεται ξανά σε κίνδυνο, την ώρα που τα δημόσια νοσηλευτήρια βρίσκονται ήδη υπό πίεση λόγω της έξαρσης λοιμώξεων.

Η νέα συνάντηση για τη νέα πρόταση που θα κατατεθεί από τον Οργανισμό, κλείδωσε για την επόμενη Δευτέρα, με τις συντεχνίες να στέλνουν μήνυμα προς όλους τους εμπλεκόμενους, πως εάν για άλλη μια φορά δεν εισακουστούν τα αιτήματά τους, τότε θα λάβουν πιο δυναμικά μέτρα αντίδρασης, μέχρι να κερδηθούν τα κεκτημένα τους.

Από πλευράς τους οι γιατροί διαπιστώνουν απροθυμία από τον ΟΚΥπΥ να επιλύσει το ζήτημα που προκύπτει εδώ και δύο χρόνια με τις συμβάσεις του προσωπικού. Όπως δήλωσε μιλώντας στον REPORTER ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΥΚΙ, δρ Σωτήρης Κούμας, η εμπειρία από διάφορες διαβουλεύσεις με τον ΟΚΥπΥ αλλά και δεδομένης της στάσης που τήρησε ο Οργανισμός, δεν τους αφήνει να είναι αισιόδοξοι. «Εδώ και δύο χρόνια είμαστε σε συζητήσεις. Αν ήθελε να λύσει το πρόβλημα θα το έλυνε. Φαίνεται ότι στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους υπάρχουν άλλες σκέψεις. Είναι καλά όμως να γνωρίζει ο καθένας τα δεδομένα, για να προσχωρήσει με τα επόμενά του βήματα. Πλέον είναι θέμα αντίληψης».

Όσον αφορά τη συνάντησή που είχαν με τον Οργανισμό, ο κος Κούμας είπε πως «έπεσαν οι μάσκες» και πως η προσέγγιση του ΟΚΥπΥ στα διάφορα θέματα που προκύπτουν γύρω από τα νοσηλευτήρια, τους αγχώνει. «Αντιλαμβανόμαστε πλήρως με ποιόν έχουμε να διαβουλευτούμε. Δεν το βιώνουμε μόνο με αυτό το ζήτημα αλλά και σε άλλα εργασιακά ζητήματα που προκύπτουν, αλλά το βιώνουμε και ως γιατροί. Προσπαθούν να εφαρμόσουν πολιτικές που εμείς δεν τις γνωρίζουμε, ούτε τις έχουμε υπόψιν μας. Μας αγχώνει ιδιαίτερα ο τρόπος που προσεγγίζει τα θέματα ο ΟΚΥπΥ. Τα προσεγγίζει όλα με οικονομικούς όρους».

Παράλληλα, ο κος Κούμας σημείωσε πως ο ΟΚΥπΥ, «θα πρέπει να αντιληφθεί πως έχει να διαχειριστεί δημόσια νοσηλευτήρια. Δεν μπορεί να τα θέλει όλα, δηλαδή να είναι οικονομικά βιώσιμος και την ίδια ώρα να παρέχει υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Προτάσσει συνεχώς τη διαχείριση της πανδημίας. Ο καθένας έχει διαχειριστεί την πανδημία με το μετερίζι του, όλα τα υπόλοιπα που έχει διαχειριστεί είναι η καθημερινότητα του. Είναι εδώ που πρέπει να αποδείξει ποιος είναι, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέρνει».

Από την άλλη, μιλώντας στον REPORTER, ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ, Παναγιώτης Γεωργίου, ξεκαθάρισε πως ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει πως οι αντιδράσεις δεν αφορούν μόνο γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και τους γραφείς, το ωρομίσθιο προσωπικό και το παραϊατρικό προσωπικό που προσλήφθηκε από τον ΟΚΥπΥ.

«Ακόμα και τις προάλλες οι θέσεις που ακούσαμε από τον ΟΚΥπΥ απέχουν από τις βασικές αρχές που διέπουν μια συλλογική σύμβαση. Δεν θα ανακαλύψουμε σήμερα τι είναι οι συλλογικές συμβάσεις. Γνωρίζουμε καλά ποια είναι τα δικαιώματα το εργαζόμενου. Οι βασικές αρχές που προτείνει ο ΟΚΥπΥ φαίνεται να έχουν μεγάλη απόσταση από τις κανονικές συλλογικές συμβάσεις που εμείς γνωρίζουμε», είπε, εκφράζοντας παράλληλα την απαισιοδοξία του, με βάση τα όσα άκουσαν τις τελευταίες ημέρες. Επίσης ο κος Γεωργίου εξέφρασε την ελπίδα πως ο Οργανισμός θα κάνει δεύτερες σκέψεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμοι να λάβουν δυναμικότερα μέτρα γιατροί και νοσηλευτές-«Να εφαρμόσουν τη νομοθεσία»

 

Δειτε Επισης

BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα