Φωτίου: Αν συνεργαζόταν η Τουρκία το θέμα των αγνοουμένων θα μπορούσε να επιλυθεί σε λίγες μέρες

Αν συνεργαζόταν η Τουρκία, το θέμα των αγνοουμένων θα μπορούσε να επιλυθεί σε λίγες μέρες, είπε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης με τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο Γ’ στην Αρχιεπισκοπή. «Είναι ένα καυτό ανθρωπιστικό θέμα το οποίο οπωσδήποτε θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα», είπε από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος για το ζήτημα των αγνοουμένων.

Αρχικά, ο κ. Φωτίου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα επιτελέσει με τον καλύτερο τρόπο το μεγάλο του λειτούργημα. Πρόσθεσε ότι τον ενημέρωσε για το θέμα των αγνοουμένων, υποδεικνύοντας ότι «η Εκκλησία και ο Αρχιεπίσκοπος έχουν πάντοτε ρόλο σε αυτό το μεγάλο ανθρωπιστικό θέμα». Ακόμη, επεσήμανε ότι ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος είναι και Πρόεδρος του Ραδιομαραθωνίου Αγάπης για τους Αγνοουμένους και ότι η Εκκλησία όλα αυτά τα χρόνια έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην επίλυση πολλών ανθρωπιστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συγγενείς. 

Ο Επίτροπος Προεδρίας υπογράμμισε ότι «το θέμα των αγνοουμένων είναι η πιο τραγική πτυχή-απότοκο της τουρκικής εισβολής, όταν 48 χρόνια μετά μιλάμε ακόμα για 770 αγνοουμένους». «Οι γονείς δυστυχώς φεύγουν από τη ζωή χωρίς να πάρουν απαντήσεις, χωρίς να έχουν την ευκαιρία να κάνουν την κηδεία για τα αγαπημένα τους πρόσωπα και γι’ αυτό ευθύνεται η κατοχική δύναμη», επεσήμανε. «Αν συνεργαζόταν η κατοχική δύναμη, το θέμα των αγνοουμένων θα μπορούσε να επιλυθεί σε λίγες μέρες. Όλες οι πληροφορίες είναι εκεί, στα αρχεία του τουρκικού στρατού», πρόσθεσε.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι ενημέρωσε επίσης τον Αρχιεπίσκοπο για τα θέματα των εγκλωβισμένων τόσο στην Καρπασία όσο και στα μαρωνίτικα χωριά, αλλά και για θέματα αναστήλωσης εκκλησιών στα κατεχόμενα και ιδιαίτερα στην Καρπασία. Ακόμη, είπε ότι συζήτησε μαζί του τα θέματα του απόδημου Ελληνισμού, προσθέτοντας ότι η Εκκλησία είναι πάντοτε ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για να κρατηθεί ο απόδημος Ελληνισμός ενωμένος. «Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και η Εκκλησία έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα θέματα των αποδήμων», επεσήμανε.

Ο Επίτροπος Προεδρίας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για το «τεράστιο ενδιαφέρον» που επέδειξε για να ενημερωθεί, προσθέτοντας ότι έχουν συζητήσει και κάποιους τρόπους για να στηριχθούν οι ενέργειες του Επιτρόπου Προεδρίας ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα των αγνοουμένων.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος Γ’ δήλωσε ότι εκτιμά το έργο του και την όλη στάση του κ. Φωτίου απέναντι στα θέματα τα οποία σήμερα χειρίζεται.

Ανέφερε ότι ενημερώθηκε για τους αποδήμους και τους εγκλωβισμένους, αλλά και για το θέμα των αγνοουμένων. Αναφερόμενος στους αγνοουμένους, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «δεν αρκεί το ότι βρίσκουμε τα οστά και πάμε σε μια κηδεία, αλλά είναι και το πώς έφτασαν σε αυτήν την κατάσταση αυτοί οι άνθρωποι». «Η εκτέλεσή τους, το ότι κάποιοι συνελήφθησαν και μετά χάθηκαν οι πληροφορίες γι’ αυτούς, είναι κάτι το οποίο και οι δικοί αυτών των ανθρώπων θα ήθελαν να ξέρουν», είπε. 

«Επειδή βρισκόμαστε και στις κηδείες των οστών που ανευρίσκονται, μας συγκλονίζει πολλές φορές η κραυγή των παιδιών τους και των συζύγων τους», είπε ο Αρχιεπίσκοπος. «Τώρα πια οι γονείς έχουν φύγει, που έλεγαν ότι νόμιζαν ότι ήταν ο δικός τους άνθρωπος πίσω από κάθε χτύπο στην πόρτα τους οποιαδήποτε ώρα της νύχτας ή της μέρας. Με την κηδεία τους χάνεται και αυτή η ελπίδα», υπογράμμισε. «Είναι ένα καυτό ανθρωπιστικό θέμα το οποίο οπωσδήποτε θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα», σημείωσε. 

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος Γ’ ευχαρίστησε τον Επίτροπο Προεδρίας για την εις βάθος ενημέρωση. «Θα είμαστε στη διάθεσή του για να βοηθήσουμε όπου μπορούμε σε όλα τα θέματα που άπτονται της δικής του αλλά και της δικής μας ευθύνης», κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo