Παρέλυσαν τα νοσοκομεία, σε δίωρη στάση εργασίας το προσωπικό (pics)

Σε δίωρη στάση εργασίας κατήλθαν από τις 8:30 το πρωί της Τρίτης, όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, με αφορμή τη μη τήρηση των δεσμεύσεων του Οργανισμού, για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης για το προσωπικό, που προσλήφθηκε με προσωπικά συμβόλαια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταθέτει νέα πρόταση ο ΟΚΥπΥ-Κατέρχονται σε δίωρη στάση εργασίας οι εργαζόμενοι

Με πλακάτ ανά χείρας, στα οποία αναγράφεται «ζητούμε εργασιακή ασφάλεια» και «εδώ απεργία», οι εργαζόμενοι στα νοσηλευτήρια σε όλη την Κύπρο άφησαν τα καθήκοντά τους και βγήκαν έξω για να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που επικρατεί. 

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της ΠΕΟ, Νίκος Γεωργίου, ανέφερε ότι «θέλω να πω ότι έχουμε υποχρεωθεί να κατέλθουμε σε στάση εργασίας, λόγω της στάσης του ΟΚΥπΥ, ο οποίος επιμένει να μην θέλει να καλύψει με συλλογική σύμβαση την πλειάδα των εργαζομένων που είναι με ιδιωτικά συμβόλαια εργασίας, σε ένα ημικρατικό οργανισμό, που είναι από τους μεγαλύτερους της Κύπρου, αφήνοντας σε εργασιακή ανασφάλεια όλο αυτό τον κόσμο».

Όπως υπέδειξε ο κ. Γεωργίου, στην απεργία συμμετέχει το σύνολο των εργαζομένων «και το ωρομίσθιο προσωπικό και οι γιατροί και οι νοσηλευτές, ως ένδειξη συμπαράστασης στο δίκαιο αίτημα να ρυθμιστούν τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, με συλλογικές συμβάσεις».

 

Ο κ. Γεωργίου πρόσθεσε πως η προσπάθειά τους ξεκίνησε από τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο, όπως υπέδειξε «ο ΟΚΥπΥ κωλυσιεργεί σκόπιμα. Ούτε και η παρέμβαση του υπουργού ήταν ικανή να πείσει τον ΟΚΥπΥ να σεβαστεί τα εργασιακά θέσμια και να συμπεριφερθεί σε αυτούς τους εργαζόμενους, όπως όλοι οι ημικρατικοί στην Κύπρο». 

Ο εκπρόσωπος της ΠΕΟ υπέδειξε πως πριν αποφασίσουν τη στάση εργασίας είχαν εξαντλήσει κάθε περιθώριο. «Είχαμε δεσμευτεί στους εργαζόμενους ότι θα είχαμε μία απάντηση από τον ΟΚΥπΥ, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα μας έδινε μία απάντηση. Μετά από δύο ανακοινώσεις, που καλέσαμε δημόσια τον ΟΚΥπΥ να δώσει μία απάντηση δεν μας έμεινε καμία άλλη δυνατότητα, πέραν από το να κατέλθουμε σε μία δίωρη περιοριστική στάση εργασίας, η οποία δεν γίνεται για να γίνει. Αν ο ΟΚΥπΥ θέλει να χαλάσει ολόκληρο το εργασιακό σύστημα στην Κύπρο και να εισάξουμε νέα ήθη και έθιμα, ότι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα τους συμπεριφέρονται όπως θέλει ο εργοδότης, χωρίς συμβάσεις, τότε ο αγώνας μας θα κορυφωθεί και θα πάμε σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις».

Σε δηλώσεις του, ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στρατής Ματθαίου, αναφερόμενος στους συναδέλφους του, υπέδειξε πως ο ΟΚΥπΥ είναι ένας ημιδημόσιος οργανισμός και δεν μπορεί να συμπεριφέρεται διαφορετικά, από άλλους ημικρατικούς οργανισμούς. «Πέραν του ενός έτους, υπάρχει κωλυσιεργία και κοροϊδία για το θέμα, με την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης. Θέλουμε συλλογική σύμβαση όπως υπάρχουν σε όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς. Θέλουμε, επίσης να τοποθετηθεί ο κόσμος σε κλίμακες και να σταματήσουν τα συμβόλαια. Συλλογική σύμβαση όπως όλοι οι κρατικοί οργανισμοί. Ζήτησαν περισσότερο χρόνο, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που ζητούν χρόνο. Νομίζω φτάνει η κοροϊδία».

Σε δηλώσεις της η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ανέφερε πως «φτάσαμε σε ένα σημείο που πρέπει να διεκδικούμε με δυνατό τρόπο το αυτονόητο, το οποίο είναι κατοχυρωμένο με διεθνή σύμβαση. Το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να έχει συλλογική σύμβαση εργασίας. Είμαστε εδώ, γιατί δυστυχώς, η καλή θέληση που δείξαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, δίνοντας την πίστωση χρόνου που μα είχε ζητηθεί από το διοικητικό συμβούλιο. Δεν μπορούμε να δίνουμε άλλη πίστωση χρόνου. Αυτό που βρήκαμε μπροστά μας ήταν μια αναξιοπιστία, μια κοροϊδία. Αν θέλουν να έχουμε σωστές εργασιακές σχέσεις».

Χθες ο υπουργός Υγείας παρακάθισε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή ΟΚΥπΥ και συντεχνιών και όπως προκύπτει αναμένεται να καταθέσει νέα πρόταση. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, από την ενημέρωση που έχει μέχρι στιγμής, αναμένεται να προχωρήσει κανονικά η δίωρη στάση εργασίας που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι. Σε ενημέρωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι η νέα πρόταση του ΟΚΥπΥ θα τεθεί ενώπιον των συνδικαλιστικών οργανώσεων για περαιτέρω διαβούλευση.

Σημειώνεται ότι από την πλευρά του ο υπουργός, αφού άκουσε τις θέσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων επί των ζητημάτων που εντοπίζονται σε σχέση με τις συλλογικές συμβάσεις, «επανέλαβε προς τα εμπλεκόμενα μέρη πως μέσω του διαλόγου και επίδειξης καλής θελήσεως μπορούν να επιλύονται ζητήματα που προκύπτουν».

Προστίθεται ότι ο υπουργός θα επανέλθει μετά την αποστολή της νέας πρότασης με νέα συνάντηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δίωρη στάση εργασίας στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ

Σε δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας και οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας 

Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα «Ζητούμε συλλογική σύμβαση εργασίας», «Διεκδικούμε ασφαλή στελέχωση» και «Όχι στα προσωπικά συμβόλαια εργασίας» οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας μέλη των οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. κατήλθαν σε δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας από τις 08:30 έως και τις 10:30.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Θεόδωρος Τράπαλης, μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΥΝΟ και εκπρόσωπος της Συντεχνίας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, «ο λόγος για την προειδοποιητική στάση εργασίας που διοργανώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, αφορά τις συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες επηρεάζουν πολύ αρνητικά τους εργαζόμενους του Οργανισμού και τους αφήνει εκτεθειμένους σε θέματα εργασιακών δικαιωμάτων. Είμασταν σε ένα στάδιο διαβούλευσης, ωστόσο η μη υπεύθυνη στάση του ΟΚΥπΥ δεν μας επέτρεψε να δούμε ότι υπάρχει κάτι θετικό, με αποτέλεσμα να θεωρήσουμε ότι έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο».

Πρόσθεσε ότι «εκτιμούμε ότι θα πραγματοποιηθούν κάποιες συναντήσεις, ωστόσο σε περίπτωση που δεν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα ενδεχομένως να κλιμακώσουμε τα μέτρα, προς το συμφέρον πάντα των εργαζομένων του Οργανισμού».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον από την δίωρη στάση εργασίας θα επηρεαστεί η λειτουργία του Νοσοκομείου Λάρνακας, ο κ. Τράπαλης είπε ότι «ως υπεύθυνες Συντεχνίες έχουμε καταρτίσει πλάνο πως θα λειτουργήσει η στάση εργασίας και έχουμε εξασφαλίσει προσωπικό ασφαλείας τόσο για τους εσωτερικούς ασθενείς όσο και τους εξωτερικούς ασθενείς, εκεί και όπου πρέπει. Δεν θα μείνει κανένα άτομο και ασθενής εκτεθειμένα» σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «η ΠΑΣΥΝΟ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας έχει περίπου 200 μέλη ενώ στην ΠΑΣΥΔΥ υπάρχουν 300 άτομα».

Εκ μέρους των Συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ, ο Αντρόνικος Αντρονίκου της ΠΑΣΥΔΥ, είπε ότι «είχαμε μια συνεχή διαβούλευση με τον ΟΚΥπΥ για τα εργασιακά θέματα των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Φάνηκε ότι ο Οργανισμός είναι ανίκανος να διαχειριστεί τις καταστάσεις σήμερα στα Νοσοκομεία και η αδιάλλακτη στάση του όσον αφορά τα εργασιακά, την ασφάλεια, τη στελέχωση και τα δικαιώματα των εργαζομένων, αφήνει εκτεθειμένο όλο το προσωπικό, με αποτέλεσμα να αναγκαστούμε να κατέλθουμε σε δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας».

Ανέφερε ακόμα ότι «τα Νοσοκομεία είναι ουσιώδεις Υπηρεσίες και δεν θα αφήσουμε κανένα ασθενή να κινδυνεύσει, αφού έχει προβλεφθεί να υπάρχουν νοσηλευτές ασφαλείας σε όλα τα τμήματα. Ακόμα τα κύρια τμήματα που είναι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και η Αιμοκάθαρση λειτουργούν κανονικά και δεν θα αφήσουμε κανένα ασθενή εκτεθειμένο» κατέληξε.

Δειτε Επισης

Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ