Το μεγάλο φαβορί για τις μητροπολιτικές στην Πάφο-Αναμονή για νέες υποψηφιότητες

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διεργασίες για εκλογή νέου Μητροπολίτη Πάφου, με την αποστολή εγκυκλίου από την Αρχιεπισκοπή, η οποία γνωστοποιεί ότι η θέση του Μητροπολίτη έχει κενωθεί και πρέπει να πληρωθεί από τον διάδοχο του Γεωργίου, ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προεδρικές πρώτα και μετά εκλογές στη Μητρόπολη Πάφου-Αρχίζουν οι διαδικασίες

Μετά την αποστολή της εγκυκλίου και εντός σαράντα ημερών, αναμένεται να διεξαχθούν οι εκλογές, ώστε ο λαός να επιλέξει τριπρόσωπο, το οποίο θα οδηγηθεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, η οποία θα πάρει την τελική απόφαση για τον νέο Μητροπολίτη.

Τη δεδομένη στιγμή, υπάρχουν μόλις δύο υποψήφιοι για το θρόνο της Μητρόπολης Πάφου. Πρόκειται για τον Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Ιωάννου, ο οποίος αμέσως μετά την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου εξήγγειλε την υποψηφιότητά του για τη Μητρόπολη, αλλά και για τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Πάφου, Αρχιμανδρίτη Τυχικό Βρυώνη. 

Πέραν των δύο, πληροφορίες ήθελαν, αμέσως μετά την εκλογή του Πάφου στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, να διεκδικούν τη θέση άλλοι τέσσερις υποψήφιοι. Πρόκειται για τον επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο, ο οποίος στήριξε τον Πάφου εντός της Συνόδου, για να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος, τον Επίσκοπο Νεαπόλεως Πορφύριο, που παρότι πρόσκειτο στον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, δεν τον ψήφισε στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήταν το πρόσωπο που έριξε λευκό στην κάλπη.

Σε κάποια στιγμή, είδαν επίσης το φως πληροφορίες που ήθελαν τον Επίσκοπο Χύτρων Λεόντιο να διεκδικεί τη θέση, οι οποίες όμως διαψεύστηκαν από τον ίδιο, ενώ εκκλησιαστικές πηγές ενέπλεξαν και τον Επίσκοπο Αμαθούντος, Νικόλαο, ωστόσο κάτι τέτοιο ούτε επιβεβαιώθηκε, αλλά ούτε διαψεύστηκε από οποιονδήποτε. Μέχρι στιγμής, κανένας από τους τρεις δεν έχει εξαγγείλει υποψηφιότητα για τη συγκεκριμένη θέση, ωστόσο δεν αποκλείεται να το πράξουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανεβαίνει στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο ο Γεώργιος-Τα προνόμια που αποκτά

Το ακλόνητο φαβορί και το... μήνυμα που εστάλη

Ανεξαρτήτως του πόσοι είναι οι υποψήφιοι, εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλο φαβορί για τον μητροπολιτικό θρόνο και αυτό ακούει στο όνομα του Τυχικού Βρυώνη, ο οποίος συγκεντρώνει μεγάλη στήριξη στην Πάφο, έναντι άλλων υποψηφίων, όπως είναι ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης που εξήγγειλε υποψηφιότητα, είτε των υπολοίπων, τα ονόματα των οποίων ακούστηκαν για τη θέση. 

Μάλιστα, οι υποστηρικτές του Αρχιμανδρίτη Τυχικού, εξέδωσαν το περασμένο Σάββατο ανακοίνωση, στην οποία ανέφεραν πως, «σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της Μητροπόλεως θεωρεί ότι ο αρχιμανδρίτης Τυχικός πληροί όλες τις προϋποθέσεις και είναι ο καταλληλότερος για την ανάληψη του μητροπολιτικού θρόνου της Πάφου».

Προσέθεταν επίσης, πως ο Αρχιμανδρίτης Τυχικός Βρυώνης είναι ένας παραδοσιακός κληρικός που διακονεί με υποδειγματική αφοσίωση τη Μητρόπολη Πάφου εδώ και 14 χρόνια, ενώ είναι γέννημα-θρέμμα της επαρχίας Πάφου, καθώς έλκει την καταγωγή του από το χωριό Μέσανα.

Την εν λόγω επιστολή, όπως αναφέρουν, φαίνεται να υπέγραψε το μεγαλύτερο μέρος των κληρικών της Μητροπόλεως, ενώ η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.

Αυτή η ενέργεια, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ήταν μια κίνηση για να σταλεί ηχηρό μήνυμα προς τους υπόλοιπους υποψηφίους που καλοβλέπουν τη θέση, ενώ όπως αναφέρθηκε στον REPORTER, ο Αρχιμανδρίτης Τυχικός φαίνεται να απολαμβάνει της στήριξης και του ίδιου του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου.

Ο Αρχιμανδρίτης Tυχικός, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέχει διδακτορικό δίπλωμα και είναι ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Πάφου, ενώ γνωρίζει τα πάντα γύρω από τη Μητρόπολη, άρα έχει διασυνδέσεις με τους κληρικούς και τους πολίτες που κατοικούν στην Πάφο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζυμώσεις για τη Μητρόπολη Πάφου-Τα σενάρια και πώς πάμε σε εκλογή χωρίς… εκλογές

Αναμονή για τις υπόλοιπες υποψηφιότητες

Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες, αφότου προκηρύχθηκε η εγκύκλιος για τις μητροπολιτικές εκλογές, αναμένεται να υποβληθούν κι άλλες υποψηφιότητες για τη θέση, κάτι το οποίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό γύρω από το πόσοι είναι οι διεκδικητές του μητροπολιτικού θρόνου της Πάφου, ο οποίος χαρακτηρίζεται πολύ σημαντικός. 

Κι αυτό διότι ο Μητροπολίτης Πάφου είναι ο τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού θρόνου σε περίπτωση χηρείας και ενδεχομένως να έχει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος, όπως έδειξε εξάλλου η ιστορία, αφού οι τελευταίοι τρεις (Χρυσόστομος Α', Χρυσόστομος Β' και Γεώργιος Γ') πρoέρχονται από τη συγκεκριμένη Μητρόπολη. 

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που οι υποψήφιοι δεν υπερβαίνουν τους τρεις, τότε δεν θα γίνουν εκλογές, αλλά θα δημιουργηθεί το τριπρόσωπο, το οποίο θα τεθεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, η οποία θα κληθεί να πάρει την απόφαση για τον νέο Μητροπολίτη Πάφου, μέσα από μυστική ψηφοφορία, όπως συνέβη και στην εκλογή του Αρχιεπισκόπου. 

Δεν αποκλείεται πάντως, κάποιοι να υποβάλουν υποψηφιότητα για να σφυγμομετρήσουν την τάση των πολιτών και να έχουν μια εικόνα για τη μελλοντική τους πορεία στην ιεραρχία της Εκκλησίας.

Σε εκλογές για νέο Μητροπολίτη Πάφου, ψηφίζουν οι κάτοικοι της Επαρχίας, ως επίσης και δεκαεννέα κοινότητες της Λεμεσού, καθώς και μία της Λευκωσίας.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Νέες παράτυπες εργασίες στον Ακάμα καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις
Στήριξη στον ΚΟΑΠ δήλωσε ο ΓΓ ΑΚΕΛ στον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών
Ο ΣΕΑΠΕΚ καλεί αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων ΑΠΕ
Νέος γύρος διαβουλεύσεων με τα κόμματα για τους χαμηλόμισθους από την Ισότητα
Η ανάγκη πάταξης αθέμιτων πρακτικών για γεωργικά προϊόντα τέθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας
Μη τήρηση δεσμεύσεων και αδράνεια για το Περνέρα διαπίστωσε η Βουλή
Ήρθε στην Κύπρο για διακοπές και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού
Επαφές Επικεφαλής Επιστήμονα στο Τόκιο για συνεργασία σε έρευνα και καινοτομία
Ανακαλείται μείγμα για κοτόπουλο λόγω εντοπισμού αλλεργιογόνου ουσίας (pic)