Επίσημη πρώτη για τετραμήνα για σχεδόν 50,000 μαθητές-Στη μάχη και τα Γυμνάσια

Εν μέσω αντιδράσεων, όσον αφορά στη νομοθεσία που διέπει τα ιδιωτικά σχολεία, σηκώνουν αυλαία οι εξετάσεις ανά τετράμηνο και αυτή τη φορά, στη μάχη ρίχνονται και τα Γυμνάσια. Έτσι, όλοι οι μαθητές στη Μέση γενική και Μέση Τεχνική Εκπαίδευση, θα παρακαθίσουν στις πρώτες εξετάσεις ανά τετράμηνο της χρονιάς, την ώρα που η χρησιμότητα του θεσμού βρίσκεται υπό αμφισβήτηση.

Αυτή είναι η τέταρτη χρονιά που εφαρμόζεται ο θεσμός των τετραμήνων, όσον αφορά στα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές, καθώς από πέρσι είχαν επεκταθεί και στη Γ’ Λυκείου, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις, δεδομένου ότι οι τελειόφοιτοι έπρεπε να παρακαθίσουν σε τρεις διαφορετικές εξεταστικές, μέσα σε πέντε μήνες. Κάτι που δεν έχει αλλάξει και αναμένεται να εφαρμοστεί και αυτή τη σχολική χρονιά, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Παιδείας είχε καταβάλει προσπάθειες για να αλλάξει η κατάσταση, ετοιμάζοντας μάλιστα και νομοσχέδιο για την ενοποίηση του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνου, με το θεσμό των Παγκύπριων Εξετάσεων.

Μία πρόταση που προκάλεσε αντιδράσεις από τους καθηγητές, αλλά και τους γονείς, οι οποίοι εξέφρασαν έντονες ανησυχίες, ως προς τη διαφύλαξη του αδιάβλητου των Παγκύπριων εξετάσεων, όπως γινόταν τόσα χρόνια, καθώς θα έπρεπε να υπάρχει ειδική διαδικασία, για το συγκεκριμένο. Οι αντιδράσεις είχαν ως αποτέλεσμα να μείνει στα συρτάρια το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ενώ κατά καιρούς γίνονταν βολιδοσκοπήσεις, κατά πόσο υπάρχει πρόσφορο έδαφος να ανασυρθεί.

Πρώτη φορά εφαρμόζεται στα Γυμνάσια

Στο μεταξύ, η ιδιομορφία των φετινών εξετάσεων ανά τετράμηνο είναι στο γεγονός ότι πρόκειται να εφαρμοστεί για πρώτη φορά και στα Γυμνάσια. Μόνο που η εφαρμογή στα Γυμνάσια δεν θα είναι όπως στα Λύκεια.

Συγκεκριμένα, η εφαρμογή του θεσμού στα Γυμνάσια δεν θα γίνεται σταδιακά, όπως έγινε στα Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, που ξεκίνησαν από την Α’ τάξη και χρειάστηκαν τρία χρόνια για επέκτασή του σε όλο το φάσμα της Λυκειακής εκπαίδευσης. Αντίθετα, στα Γυμνάσια θα πραγματοποιηθούν για όλες τις τάξεις.

Έτσι, οι εξετάσεις τετραμήνων ανεβάζουν αυλαία με το μάθημα των Νέων Ελληνικών για την Α’ Γυμνασίου και Γ’ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών, των Μαθηματικών για τη Β’ Γυμνασίου και της Χημείας-Βιολογίας για τη Γ’ Γυμνασίου και με το μάθημα της Φυσικής και της Οικονομίας για τη Β’ Λυκείου, αλλά και το μάθημα της Τεχνολογίας και της Φυσικής για την Α’ και Β’ τάξη. Σημειώνεται πως στην επίσημη πρώτη των εξετάσεων η μοναδική τάξη που δεν θα προσέλθει στα θρανία είναι η Α’ Λυκείου, αφού το πρώτο μάθημα για εκείνους, που είναι αυτό των Νέων Ελληνικών, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη. Όσον αφορά στον αριθμό των μαθητών που θα εξεταστούν, αυτός πλησιάζει τις 50,000. Συγκεκριμένα, στο Γυμνάσιο θα εξεταστούν 23,877 μαθητές, στο Λύκειο 17,579, στις Τεχνικές Σχολές 4,758 και στην Ιδιωτική Εκπαίδευση 1,685 μαθητές. 

Σημειώνεται πως ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ικανοποιημένος με την πορεία της διδασκαλίας στα Γυμνάσια και μάλιστα ανέφερε, ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας, που συνεδρία εκτάκτως την περασμένη εβδομάδα, πως για πρώτη φορά φέτος, μετά από δεκαετίες, το Υπουργείο έχει τη βεβαιότητα πως και στο Γυμνάσιο, ο ρυθμός της διδασκαλίας ακολουθεί τα αναλυτικά προγράμματα και καλύπτεται παντού η διδασκαλία, με γνώσεις και λεπτομέρειες, δίνοντας με αυτό τον τρόπο, τη δική του απάντηση για την επιτυχία του θεσμού των τετραμήνων.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Πάντως, παρά το γεγονός ότι σήμερα ξεκινά η εφαρμογή του θεσμού για ακόμη μία χρονιά, οι αντιδράσεις που υπήρχαν γύρω από αυτόν δεν έχουν κοπάσει, με τους άμεσα εμπλεκόμενους, που δεν είναι άλλοι από τους μαθητές, να δηλώνουν πως μετά το πέρας των εξετάσεων, θα θέσουν όλα τα δεδομένα που θα έχουν ενώπιον τους στο τραπέζι, ώστε να καταλήξουν στα μέτρα που θα αποφασίσουν. Σε αυτή την προσπάθεια, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, θα έχουν στο πλευρό τους τους γονείς και τους καθηγητές. 

Στο μεταξύ, αντιδράσεις υπάρχουν και από πλευράς Βουλής, αφού ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, εξέφρασε την πρόθεσή του, μετά την αλλαγή σκυτάλης της Κυβέρνησης, να αρχίσει τις διαδικασίες για προώθηση πρότασής του για κατάργηση του θεσμού στην ολότητά του. Και αυτό, επειδή θεωρεί ότι δεν δημιουργήθηκε το κατάλληλο κλίμα γύρω από το θεσμό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προκαταλήψεις και αρνητική διάθεση. 

Το πρόγραμμα των εξετάσεων τετραμήνων για τα Γυμνάσια 

Το πρόγραμμα των εξετάσεων τετραμήνων για τα Λύκεια

Το πρόγραμμα των εξετάσεων τετραμήνων για τις Τεχνικές Σχολές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωνές, αψιμαχίες και εντάσεις στη Βουλή με φόντο τετράμηνα στα ιδιωτικά σχολεία

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»