Ν. Νουρής: Η ανάπτυξη των ορεινών περιοχών πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης

Η ανάπτυξη των ορεινών περιοχών αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Κυβέρνησης, η οποία στόχευσε και συνεχίζει να στοχεύει εμπράκτως στη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με γνώμονα την ανάπτυξη, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του νερόμυλου της Κοινότητας Πλατανιστάσας.  

Όπως είπε, περί τα μέσα του 18ου αιώνα, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, στην Πλατανιστάσα, οι κάτοικοι τοποθέτησαν την πρώτη θεμέλια πέτρα του νερόμυλου, στην ανατολική όχθη του ποταμού Περιστερώνα. Άλλες καταγραφές κάνουν λόγο για ύπαρξη νερόμυλου στο χωριό από το 1572.

«Σήμερα, αιώνες  μετά, βρισκόμαστε εδώ μπροστά στο ίδιο αυτό μνημείο ιστορικής κληρονομιάς και παρακαταθήκης, για να τελέσουμε τα εγκαίνια της συντήρησης και αποκατάστασής του. Ενέργειες οι οποίες θα συμβάλουν στη συνέχιση της πορείας του παραδοσιακού νερόμυλου και των δυο παρακείμενων γεφυριών στο διάβα του χρόνου, αφήνοντας «ζωντανό» ένα ιστορικό στολίδι για την Κοινότητα και τη γύρω περιοχή», είπε.

Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι το συγκεκριμένο έργο είχε κόστος €470 χιλ. περίπου και εντάχθηκε στο Μέτρο 7 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με σκοπό τη συγχρηματοδότησή του από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Το έργο αφορούσε στην ανάπλαση του διατηρητέου νερόμυλου που χρονολογείται από τα ενετικά χρόνια και έχει μερικώς καταρρεύσει, καθώς και στην αποκατάσταση και συντήρηση δύο παρακείμενων γεφυριών που  κτίστηκαν το 1928.

Όπως είπε, ο χώρος έχει συντηρηθεί και αναπαλαιωθεί για να λειτουργήσει ως κέντρο τουριστικής πληροφόρησης και προβολής, παρέχοντας ενημέρωση στους επισκέπτες για την ιστορία του ίδιου του κτηρίου, ενώ θα αποτελέσει το σημείο αφετηρίας για ξεναγήσεις/ περιηγήσεις στα αξιοθέατα των γύρω κοινοτήτων, αλλά και στα μονοπάτια της φύσης που υπάρχουν στην περιοχή.

Σημείωσε ότι η υλοποίηση του έργου αυτού, θα ενισχύσει την ανάπτυξη του αγροτουρισμού και φυσιολατρικού τουρισμού, θα συμβάλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας και του τουριστικού ρεύματος, και κατ΄επέκταση στη διαφοροποίηση της οικονομίας, στη μείωση της φτώχειας και στην οικονομική ανάκαμψη των περιοχών.

Αναφερόμενος στα σχέδια που εξήγγειλε η Κυβέρνηση είπε ότι στην τελευταία προκήρυξη του 2022, η Πλατανιστάσα εντασσόταν στο Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών κάτω από την κατηγορία «εξόχως ορεινές και εξόχως μικρές και απόμακρες κοινότητες», κατηγορία για την οποία ίσχυαν οι μέγιστες διευρύνσεις στα κριτήρια επιλεξιμότητας και τα μέγιστα ωφελήματα του σχεδίου.

Πρόσθεσε ότι για την ευρύτερη περιοχή Πιτσιλιάς, η ανταπόκριση που έχει σημειωθεί, συνολικά, μέχρι σήμερα θεωρείται αρκετά ικανοποιητική, καθώς έχουν καταγράφει 29 εγκεκριμένες αιτήσεις για ποσό οικονομικής ενίσχυσης €1.3εκ περίπου [από τον Ιούλιο 2019 – 31 Δεκ. 2022], ενώ παγκύπρια μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 900 αιτήσεις οι οποίες αντιστοιχούν σε οικονομική ενίσχυση ύψους €32,5 εκ.

Αναφέρθηκε παράλληλα σε σχεδιασμού του Υπουργείου προκειμένου να επαναπροκηρυχθούν εντός του 2023 τα στεγαστικά σχέδια και αυτή τη φορά με τις διαθέσιμες πιστώσεις να είναι ακόμη πιο αυξημένες.

«Συγκεκριμένα, για το έτος 2023 έχουμε προνοήσει ώστε να διατεθούν €20εκ. σε νεαρές κυρίως οικογένειες που επιθυμούν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι στην ύπαιθρο ή στα ορεινά, σε σύγκριση με €15 εκ. το 2022 και €5 εκ. το 2021. Κι αυτό, αγαπητοί, αποδεικνύει για ακόμη μια φορά τη στοχοπροσήλωσή μας στο όραμα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για ανάπτυξη και αναζωογόνηση των ορεινών περιοχών και της υπαίθρου», είπε ο ΥΠΕΣ. 

Συμπλήρωσε ότι οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων, μεταξύ των οποίων και οι κάτοικοι της Πλατανιστάσας, επωφελούνται του επιδόματος ορεινών κοινοτήτων άνω των 600μ για κάλυψη των αναγκών τους, όπως και του επιδόματος απομακρυσμένων περιοχών για κάλυψη του κόστους διακίνησης τους/μετάβασης στα αστικά κέντρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Οι τελικές αγορεύσεις για την υπόθεση Θανάση-Απορρίπτει τα περί δολοφονίας του 26χρονου η Εισαγγελία
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας