Κραυγή απόγνωσης από τους πληγέντες στη Λάρνακα-«Τέτοιες βροχές δεν έχω ξαναδεί»

Σπίτια και δρόμοι πλημμύρισαν στον Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού, με τον Δήμαρχο, Κύπρο Ανδρονίκου να δηλώσει ότι η ποσότητα βροχής ήταν τέτοια που οι οχετοί και τα αντιπλημμυρικά έργα δεν μπορούσαν να τα απορροφήσουν και να τα οδηγήσουν έξω από την Κοινότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κραυγή απόγνωσης από τους πληγέντες στη Λάρνακα-«Τέτοιες βροχές δεν έχω ξαναδεί»

«Είχαμε τεράστιες ποσότητες βροχόπτωσης, οι οποίες δημιούργησαν αρκετά προβλήματα ειδικά σε αυτό το κεντρικό σημείο στην κοινότητα Μενεού», είπε ο κ. Ανδρονίκου. Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, είναι ο κεντρικός δρόμος της Λεωφόρου Μακαρίου ο οποίος έχει πλημμυρίσει. «Οι βροχοπτώσεις είχαν ξεκινήσει γύρω στα μεσάνυχτα και συνεχίστηκαν μέχρι τις 9 το πρωί, αντιλαμβάνεστε τέτοιες ποσότητες βροχών δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί», είπε.

Ανέφερε πως «είναι μια κατάσταση, η οποία μας λυπεί, αλλά υπάρχουν και αυτά, τι να κάνουμε θα το αντιμετωπίσουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπό τον κλοιό κακοκαιρίας η Κύπρος-Πλημμύρισαν σπίτια, εγκλωβίστηκαν οδηγοί

Σε μια πρώτη αποτίμηση στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποίησε ο κ. Ανδρονίκου μας ανέφερε πως «γύρω στα 3-4 σπίτια έχουν πλημμυρίσει σε κάποιο βαθμό. Συνήθως είναι σπίτια τα οποία είναι κάτω από την στάθμη του δρόμου. Από αύριο θα καλέσουμε την Επαρχιακή Διοίκηση και τους λειτουργούς της να επισκεφθούν την περιοχή και να καταγράψουν τις οποιεσδήποτε ζημιές έχουν υποστεί αυτοί οι άνθρωποι ούτως ώστε να αποζημιωθούν».

Σημείωσε πως «από το πρωί είμαι στο πόδι από τις 0430, φέραμε μέσα υπαλλήλους του δήμου να συμπαρασταθούν στον κόσμο που είχε προβλήματα. Αντιλαμβάνεστε δεν υπήρχαν και πολλά πράγματα τα οποία μπορούσαμε να κάνουμε, φέραμε δυο εκσκαφείς εκεί που χρειαζόταν να βοηθήσουν για διαφυγή των όμβριων νερών και ευελπιστούμε ότι δεν θα έχουμε έτσι ξανά τέτοιες ποσότητες βροχής και τόσο μεγάλης διάρκειας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπό τον κλοιό κακοκαιρίας η Κύπρος-Πλημμύρισαν σπίτια, εγκλωβίστηκαν οδηγοί

Τόνισε πως «η πυροσβεστική υπηρεσία ανταποκρίθηκε σε κάποιες περιπτώσεις όπως αντιλαμβάνεστε είναι δύσκολο. Όλη η περιοχή έχει πλημμυρίσει όχι μόνο η κοινότητα εδώ και συνήθως η πυροσβεστική ανταποκρίνεται εκεί που υπάρχει κίνδυνος για ζωές», κατέληξε.

Στην επαρχία Λάρνακας  η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 33 κλήσεις, τα μέλη της οποίας προχώρησαν σε αποπαγίδευση ηλικιωμένης η οποία είχε εγκλωβιστεί στην οικία της, σε άντληση νερού από οικίες και αυλές, από υποστατικά και υπόγεια, σε άνοιγμα οχετών όμβριων υδάτων, ρυμουλκήσεις οχημάτων, αποπαγιδεύσεις οδηγών, και μετακίνηση δέντρων που εκριζώθηκαν από δυνατούς άνεμους.

Ο όγκος των προβλημάτων εντοπίστηκαν στην περιοχή Δρομολαξιάς Μενεού αφού από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 0900 το πρωί έβρεχε καταρρακτωδώς.

Στην Λάρνακα βρίσκονται 3 συνεργεία άντλησης όμβριων υδάτων και ένα όχημα διάσωσης που ειδικεύεται στην αποπαγίδευση πολιτών.

 

Όσον αφορά την κατάσταση του οδικού δικτύου στην Λάρνακα σύμφωνα με την Αστυνομία "κλειστή η λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, στο Μενεού, ο κυκλικός κόμβος Αεροδρομίου Λάρνακας και η ανισόπεδη διάβαση παρά το κέντρο Πανόριο στη Δρομολαξιά λόγω συσσώρευσης νερού. Επίσης, κλειστός είναι ο δρόμος από περίπτερο POINT προς Μενεού".

Επίσης, πυκνή ομίχλη παρατηρείται στις περιοχές Βαβατσινιάς, Οδού και Λευκάρων.

Στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου στη λεωφόρο Πρωταρά προς Κάβο Γκρέκο, λόγω υποχώρησης του οδοστρώματος σε δύο σημεία του δρόμου, έχουν τοποθετηθεί κώνοι.

Συνεχίζονται τα προβλήματα στην ελεύθερη Αμμόχωστο

Στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε από τις 6 το πρωί οκτώ κλήσεις για βοήθεια.

Τα περιστατικά αφορούσαν άντληση νερού από υπόγεια ξενοδοχείων, άνοιγμα οχετών όμβριων, διάσωση ζωής, ρυμούλκηση οχημάτων και άντληση νερού από υπόγεια σπιτιών.

Στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου εργάζονται τέσσερα συνεργεία τα οποία στελεχώνουν 19 Πυροσβέστες. Συνεργείο στην περιοχή με 10 άτομα έχει και η Πολιτική Άμυνα.  

 

  

 

Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πολιτική Άμυνας

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται η Πολιτική Άμυνα σε όλες τις επαρχίες, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, παρακολουθώντας την κατάσταση και συνδράμοντας οπουδήποτε, εφόσον χρειαστεί.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, η Πολιτική Άμυνα κινητοποιήθηκε, από νωρίς το Σάββατο το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, για την παροχή βοήθειας στους πολίτες στην περιοχή Παραλιμνίου/Πρωταρά και Αγίας Νάπας. Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομία και τις άλλες υπηρεσίες, ανταποκρίθηκε σε περιστατικά άντλησης νερού από υποστατικά που πλημμύρισαν λόγω της έντονης βροχόπτωσης.

Συνολικά είκοσι οκτώ μέλη της Δύναμης, μόνιμο προσωπικό και εθελοντές από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πολιτικής Άμυνας Αμμοχώστου και Λάρνακας, με έντεκα οχήματα και οκτώ αντλίες, επιχείρησαν σε πολλά επεισόδια και συνέδραμαν στην άμβλυνση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην περιοχή.

 Επιπρόσθετα, η Πολιτική Άμυνα έλαβε μέρος και στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Δημαρχείου Παραλιμνίου υπό την προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν.

Οι ομάδες της Πολιτικής Άμυνας, αναφέρεται, συνεχίζουν να επιχειρούν και την Κυριακή στην ίδια περιοχή, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, με έντεκα άτομα και τέσσερα οχήματα. Επιπρόσθετα, γίνονται περιπολίες στις πληγείσες περιοχές για εντοπισμό τυχόν προβλημάτων και επίλυσή τους.

Την Κυριακή, η Πολιτική Άμυνα κινητοποιήθηκε επίσης και στη Λάρνακα, αποστέλλοντας μία ομάδα τεσσάρων ατόμων με δύο οχήματα και δύο αντλίες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης λόγω των αυξημένων αιτημάτων για άντληση νερού από υπογείους χώρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα