Θέμα χρόνου η άφιξη Κράκεν στην Κύπρο-«Δεν είναι μεγαλύτερης σοβαρότητας από τις άλλες»

Την εκτίμηση ότι δεν θα καταγραφεί ταχεία αύξηση της επιδημικής καμπύλης στην Κύπρο από μια ενδεχόμενη έλευση της παραλλαγής Κράκεν, εξέφρασε η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Μαρία Κολιού, η οποία εξήγησε στο ΚΥΠΕ ότι στον κυπριακό πληθυσμό προϋπάρχει ανοσία από τις μεταλλάξεις 2 και 5 της Όμικρον, που είναι οι επικρατέστερες στην κοινότητα και έχουν συγγένεια με τη νέα μετάλλαξη.

Με αφορμή την εμφάνιση έξι κρουσμάτων Κράκεν στην Ελλάδα, η Δρ. Κολιού αναφέρει στο ΚΥΠΕ πως «είναι ορατός ο κίνδυνος εμφάνιση της νέας μετάλλαξης και στην Κύπρο», για να σημειώσει πως είναι «θέμα χρόνου» η άφιξή της.

Σύμφωνα με Μαρία Κολιού, οι ενδείξεις για την Κράκεν δεν είναι μεγαλύτερης σοβαρότητας από τις υφιστάμενες μεταλλάξεις, ενώ υπογράμμισε ότι η νόσος από τη μετάλλαξη Κράκεν δεν εξελίσσεται πιο βαριά, αλλά είναι υπερβολικά πιο μεταδοτική.

Ερωτηθείσα πώς θα επηρεάσει μια πιθανή έλευση της Κράκεν τον πληθυσμό της Κύπρου, με δεδομένο την ανοσία που προϋπάρχει, η Δρ. Κολιού ανέφερε ότι «εκείνο που δεν θα θέλαμε να δούμε είναι μια ταχεία αύξηση της επιδημικής καμπύλης».

«Θα υπάρξει», είπε, «αύξηση ενδεχομένως, γιατί σε κάθε νέα μετάλλαξη έχουμε μια αύξηση στην επιδημικής καμπύλης, αλλά εκείνο που θέλουμε είναι να μην είναι πολύ ταχεία και οξυκόρυφη αυτή η καμπύλη».

Πρόσθεσε ότι έστω και ένα χαμηλό ποσοστό σοβαρών περιστατικών να έχει κάθε νέα παραλλαγή, όταν υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά, θα έχει ανάλογα και πιο πολλές σοβαρές περιπτώσεις, που θα χρειαστούν νοσηλεία στα νοσοκομεία ή την Εντατική, με αποτέλεσμα να σημειωθεί επιβάρυνση στο σύστημα, ειδικά, αυτή τη στιγμή που η εποχική γρίπη παρουσιάζει πολύ ψηλή δραστηριότητα.

Σημείωσε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η επιβράδυνση της εξέλιξης της παραλλαγής, όταν έρθει στην Κύπρο, τονίζοντας ότι αυτό θα επιτευχθεί με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας

«Είτε με τα εμβόλια, είτε με τη χρήση προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς χώρους, ακόμα και με διπλή μάσκα. Να κρατούμε αποστάσεις και να εξασφαλίζουμε καλό αερισμό στους χώρους που διακινούμαστε», συνέστησε εκ νέου η Δρ. Κολιού.

Ερωτηθείσα αν έχει συζητηθεί στη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή η λήψη αυστηρότερων μέτρων στην περίπτωση που η Κράκεν αφιχθεί στην Κύπρο, είπε ότι πρώτα θα πρέπει να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, εάν και εφόσον φτάσει και εδώ η μετάλλαξη.

«Εκείνο που θα μας ανησυχήσει είναι η ταχεία αύξηση της επιδημικής καμπύλης. Και σε τέτοια περίπτωση θα συζητηθεί αν πρέπει να ληφθούν μέτρα ή όχι. Αλλά πρέπει πρώτα να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση όταν έρθει», είπε.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι για να μην υπάρξει ταχεία αύξηση πρέπει να τηρούνται τα μέτρα αυτοπροστασίας «διαφορετικά το κράτος αν δει ότι αυξάνονται επικίνδυνα οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι, τότε θα πρέπει να λάβει μέτρα».

Στο 50% η δραστηριότητα της γρίπης την περασμένη εβδομάδα

Πολύ υψηλή δραστηριότητα καταγράφει στην Κύπρο η εποχική γρίπη, η οποία την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, έφτασε στο 50% της δραστηριότητας της, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Μαρία Κολιού.

Σύμφωνα με την Δρ. Κολιού, τα κρούσματα από εποχική γρίπη αυξάνονται διαρκώς, ενώ εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται περαιτέρω ανοδική τάση της δραστηριότητας της στην Κύπρο.

Εξήγησε στο ΚΥΠΕ ότι από τα 100 περιστατικά που είναι ύποπτα για γρίπη και για τα οποία στέλνονται δείγματα για έλεγχο «τα μισά είναι γρίπη».

Όπως σημείωσε, η γρίπη φέτος στη Κύπρο ήρθε πιο νωρίς από ό,τι στο παρελθόν και συγκεκριμένα έκανε την εμφάνισή της στα μέσα Δεκεμβρίου, για να προσθέσει ότι για δύο χρόνια, που ήταν όλα κλειστά λόγω πανδημίας, δεν είχε καταγραφεί ούτε ένα περιστατικό.

Σημειώνεται ότι στην Κύπρο η γρίπη συνήθως εμφανίζεται την τελευταία εβδομάδα Δεκεμβρίου ή την πρώτη εβδομάδα Ιανουάριου.

Ωστόσο, η Δρ. Κολιού είπε ότι φέτος που άνοιξαν τα πάντα η γρίπη «επανήλθε  δριμύτερη», όπως και σε όλα τα κράτη.

«Είναι αρκετά έντονη. Γνωρίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα η δραστηριότητα της γρίπης ήταν, στο 50%. Αυτό σημαίνει ότι από τα 100 περιστατικά που είναι ύποπτα για γρίπη και για τα οποία στέλνουμε δείγματα, τα μισά είναι γρίπη», ανέφερε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Δρ. Κολιού είπε ότι η κορύφωση της καμπύλης της γρίπης στην Κύπρο και η οποία φτάνει το 90%, καταγράφεται στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ εκτιμά πως μέχρι τότε θα υπάρξει  περαιτέρω αύξηση της δραστηριότητας.

Επίσης, η Μαρία Κολιού ανέφερε πως τα ποσοστά νοσηλειών από γρίπη αυξήθηκαν κατά πολύ σε σχέση με τις υπόλοιπες ασθένειες.

Σε ερώτηση πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση σε περίπτωση που συνεργήσει η Covid 19 και η γρίπη, απάντησε ότι «ενδεχομένως να προκληθεί βαρύτερη νόσηση», προτρέποντας εκ νέου τις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν ώστε να εμποδιστεί όσο το δυνατόν η συνύπαρξη των δύο ιών.

Δειτε Επισης

Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια