Δεν υπέγραψε το νόμο για Προδημοτική ο Πρόεδρος-Το μπαλάκι στο Ανώτατο

Στο Ανώτατο Δικαστήριο ρίχνει το μπαλάκι, για το νόμο για την επέκταση της Προδημοτικής προς τα κάτω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού αποφάσισε όπως να μην τον υπογράψει, μετά και την απόρριψη της αναπομπής του από την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιμένει ο Πρόδρομος για προδημοτική-«Αντισυνταγματικό να μην επιλέγει ο γονιός»

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε να αναφέρει στο Ανώτατο Δικαστήριο, τον νόμο περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης.

Ως λόγους της αναφοράς επικαλείται μεταξύ άλλων:

  1. Το γεγονός ότι ο νόμος έτσι όπως διαμορφώθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή αποκλείει το δικαίωμα των πολιτών να έχουν επιλογή για τη φοίτηση των παιδιών τους σε δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο.
  2. Οι συγκεκριμένες πρόνοιες της νομοθεσίας όπως ψηφίστηκε δημιουργούν ανυπέρβλητες δυσκολίες για την εγγραφή και φοίτηση των παιδιών στην Προδημοτική κατά τα σχολικά έτη 2023-2024, 2024-2025.

Επιπλέον σημειώνεται ότι με τις συγκεκριμένες διατάξεις που πρόσθεσε η Βουλή στην αρχική νομοθετική πρόταση ουσιαστικά έχει ακυρωθεί η δυνατότητα αξιοποίησης του σχεδίου ανάκαμψης «Κύπρος το αύριο» και η χορηγία σε χιλιάδες δικαιούχους για ποσό €12,2 εκατ. όπως είχε συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περιμένει ΠτΔ για Προδημοτική ο Πρόδρομος-Ζητά συνδρομή και από Σαββίδη

Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε απορρίψει το νόμο για την Προδημοτική, όπως αυτός ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες της για τα Χριστούγεννα και ενόψει Προεδρικών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, οι βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας να επιστρέψουν εκτάκτως στα έδρανα της Βουλής, ώστε να εξετάσουν την αναπομπή. 

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Παιδείας είχε συνεδριάσει παρουσία και του υπουργού Παιδείας, τους λόγους αναπομπής του εν λόγω νόμου, με τους βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού να αναφέρουν ότι κάνουν δεχτή την αναπομπή, τους βουλευτές του ΑΚΕΛ να την απορρίπτουν και τους βουλευτές ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ να τοποθετούνται στην Ολομέλεια. Αυτό σημαίνει ότι κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια, εκτός από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, όλοι οι παρόντες βουλευτές των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων, απέρριψαν την εν λόγω αναπομπή.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο υπουργός Παιδείας είχε εκφράσει έντονη αντίδραση για την απόφαση της Ολομέλειας να μην αποδεχτεί την αναπομπή του Προέδρου Αναστασιάδη για τη σχετική νομοθεσία, αφού υπέδειξε ότι είναι αντισυνταγματικό να μην έχουν οι γονείς επιλογή για τα παιδιά τους, που θα φοιτήσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τετράμηνα και προδημοτική βάζουν φωτιά στην παιδεία-Πολλά τα μέτωπα για Πρόδρομο

Δειτε Επισης

Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή