Εξετάζουν συστάσεις και λαμβάνουν μέτρα για την Κίνα ειδικοί και Χατζηπαντέλλας

Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τρίτης, ανάμεσα στον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα και τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, όσον αφορά τα μέτρα στη σκιά της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων στην Κίνα.

Στην τελευταία έκτακτη σύσκεψη που είχαν Χατζηπαντέλας και ΣΕΕ, αποφασίστηκε όπως πριν καταλήξουν σε μέτρα, να αναμένουν την ολοκλήρωση των συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να έχουν καλύτερη εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν σε κάθε χώρα.

Οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αποφασίσει την προσκόμιση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών για όσους φτάνουν στις χώρες τους από την Κίνα και την χρήση προστατευτικής μάσκας στα αεροπλάνα. Ως εκ τούτου, οι σημερινές αποφάσεις αναμένεται να στηριχθούν στις ίδιες αυτές εισηγήσεις που δόθηκαν στα κράτη-μέλη από την Κομισιόν.

Όπως είπε μιλώντας στον REPORTER το μέλος της ΣΕΕ δρ Πέτρος Καραγιάννης, όλα τα δεδομένα και τα μέτρα που θα συζητηθούν στη σύσκεψη στηρίζονται στις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο ίδιος θεωρεί δύσκολο να επιβληθεί το μέτρο της χρήσης μάσκας στα αεροπλάνα. «Κατά τη σύσκεψη θα αποφασιστεί εάν οι συστάσεις θα παραμείνουν ως έχουν ή αν θα είναι κάπως παραλλαγμένες από τις αρχικές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα δύο μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι λόγω της αύξησης κρουσμάτων στην Κίνα

Αύξηση κρουσμάτων και στο βάθος Κράκεν

Πέραν των μέτρων που αφορούν την Κίνα, κατά τη σύσκεψη θα τεθούν επί τάπητος τα επιδημιολογικά δεδομένα της Κύπρου, που από όσο διαφάνηκε από τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας βδομάδας, παρουσιάζουν αύξηση θετικών περιστατικών, η οποία αποδίδεται στις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ωστόσο, παρά την αύξηση κρουσμάτων, την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και την ανησυχία που εκφράζουν οι ειδικοί για την μετάλλαξη Κράκεν, η οποία επικρατεί κυρίως στις ΗΠΑ, η Κύπρος φαίνεται πως δεν θα προχωρήσει μέχρι στιγμής στη λήψη άλλων μέτρων.

Όπως σημείωσε ο κος Καραγιάννης, «η αύξηση κρουσμάτων, φαίνεται να προήλθε από τις γιορτές των Χριστουγέννων, με τις συναθροίσεις του κόσμου σε σπίτια και άλλους κλειστούς χώρους. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα της επόμενης βδομάδας για να έχουμε πλήρη εικόνα».

Στα θετικά της σταθερής εικόνας που παρουσιάζει η Κύπρος τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, είναι ο καλός καιρός, ωστόσο προβλέπει αύξηση των περιστατικών τις επόμενες βδομάδες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν. «Με δεδομένο τον καιρό, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, κυρίως στα σχολεία. Θα πρέπει οι μαθητές που παρουσιάζουν συμπτώματα να μένουν στο σπίτι για να μην υπάρχει διασπορά και φυσικά να ακολουθούμε τα μέρα αυτοπροστασίας».

Από την άλλη, όσον αφορά την μετάλλαξη Κράκεν, ο κος Καραγιάννης εξήγησε πως μπορεί να μην έχει ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής σε Κύπρο και Ελλάδα, αλλά έχει εντοπιστεί σε  29 χώρες και αυτό καταδεικνύει πως θα φτάσει και στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν ενώπιον τους οι ειδικοί, η Κράκεν είναι η πιο μεταδοτική μετάλλαξη της Όμικρον, αλλά δεν είναι περισσότερο παθογόνος. «Εκείνο που παρατηρήθηκε, είναι πως, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, αύξησε κατά 15% τους θανάτους, αλλά αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι όσο μεταδοτικός είναι ο ιός τόσο περισσότερο θα μολύνει περισσότερους τους ηλικιωμένους, και εκεί είναι το πρόβλημα. Φαίνεται να διαφέρουν μερικώς της ανοσίας των εμβολίων. Είναι εδώ που υπάρχει η ανησυχία και συστήνω σε όσα άτομα άνω των 65 ετών είναι σκεπτικοί, να προχωρήσουν με ενισχυτική δόση», είπε ο κ. Καραγιάννης.

Τέλος, ο κος Καραγιάννης συνέστησε προσοχή, αφού αυτή τη περίοδο τα δεδομένα θα αλλάξουν λόγω της εμφάνισης της γρίπης με άλλες λοιμώξεις και θα πρέπει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοίνωσε τέσσερις θανάτους και πάνω από 3.500 κρούσματα το Υπουργείο Υγείας

Δειτε Επισης

Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας
Πόρισμα διοικητικής έρευνας Ακάμα και χρονοδιάγραμμα ζητά η Επιτροπή Περιβάλλοντος
Σε άλλη χώρα γεννήθηκε το 22,7% των κατοίκων της Κύπρου