Απαγορεύουν σε υπαλλήλους να κάθονται στη δουλειά τους-Φεύγουν και τις καρέκλες

Έντονη δυσφορία επικρατεί ανάμεσα σε αρκετούς εργαζόμενους σε διάφορες υπηρεσίες του λιανικού εμπορίου, όπως φούρνοι, φρουταρίες, υπεραγορές και καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, όπου οι εργοδότες φαίνεται να ακολουθούν μια ιδιαίτερη πρακτική, απαγορεύοντας στους υπαλλήλους τους να καθίσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του εργάσιμου χρόνου τους. Μάλιστα, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως υπάρχουν εργοδότες που απαιτούν τη συνεχή ορθοστασία των εργαζομένων, ακόμα και όταν αυτό δεν απαιτείται από τη φύση της δουλειάς που εκτελούν και ακόμη και όταν δεν υπάρχει πελάτης εντός του καταστήματος.

Όπως καταγγέλλει μερίδα υπαλλήλων, αρκετοί εργοδότες για να διασφαλίσουν την αδιάκοπη ορθοστασία των εργαζομένων τους, φεύγουν τις καρέκλες και τα σκαμπό από τον χώρο του καταστήματος, ώστε να μην μπορούν οι υπάλληλοι τους να ξεκουραστούν ακόμη και για μερικά λεπτά, κάτι που εγείρει αρκετά ερωτήματα ως προς τον τρόπο που ελέγχονται αυτές οι ενέργειες από τους αρμόδιους του υπουργείου Εργασίας. 

Το εν λόγω ζήτημα, ήγειρε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμά, ο οποίος κάλεσε τον υπουργό Εργασίας, Κυριάκο Κούσιο, να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το εάν κρίνει ικανοποιητικό το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και συγκεκριμένα το άρθρο 27 του περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμου, που αναφέρει ότι «oπoιoδήπoτε πρόσωπo στηv εργασία έχει κατά τη διάρκεια της απασχόλησής τoυ εύλoγη δυvατότητα vα κάθεται, χωρίς vα επηρεάζεται δυσμεvώς η εργασία τoυ, πρέπει vα παρέχovται και συvτηρoύvται για χρήση κατάλληλα καθίσματα πoυ vα τo διευκoλύvoυv vα εκμεταλλεύεται αυτές τις δυvατότητες». Σημειώνεται, ότι το σχετικό άρθρο της Σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, προνοεί ότι «επαρκή και κατάλληλα καθίσματα θα πρέπει να παρέχονται στους εργαζομένους και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν εύλογη δυνατότητα να τα χρησιμοποιούν».

Μάλιστα, άξιο απορίας είναι εάν κατά τις επιθεωρήσεις του αρμόδιου τμήματος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε χώρους εργασίας για θέματα ασφάλειας και υγείας, ελέγχεται κατά πόσο επιβάλλεται σε εργαζομένους αδικαιολόγητη ορθοστασία και αν παρέχεται η δυνατότητα στους εργαζομένους να κάθονται, εάν το επιτρέπει η φύση της εργασίας που εκτελούν ή κατά το χρονικό διάστημα που το επιτρέπει η φύση της εργασίας. 

Επιπρόσθετα, εύλογο ερώτημα είναι το κατά πόσο το Υπουργείο Εργασίας έχει λάβει υπόψη του τις συστάσεις που περιλαμβάνονται στην πρόσφατη έκθεση που εκπόνησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, για τις συνέπειες της παρατεταμένης ορθοστασίας στους χώρους εργασίας, με την οποία προσδιόρισε τους κίνδυνους υγείας που ενέχει αυτή, μεταξύ των οποίων οι μυοσκελετικές παθήσεις των εργαζομένων. 

«Μια απάνθρωπη εργοδοτική πρακτική»

Iδιαίτερα έντονος και κατηγορηματικός ήταν σε δηλώσεις που παραχώρησε στον REPORTER, o βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής Εργασίας, Γιώργος Κουκουμάς, ο οποίος χαρακτήρισε απάνθρωπη αυτή την εργοδοτική πρακτική σε δεκάδες χώρους εργασίας. «Οι συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων είναι προφανείς. Πρώτα από όλα, καταπόνηση και εξάντληση από την οκτάωρη, τουλάχιστον, ορθοστασία. Χιλιάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες επιστρέφουν καθημερινά στο σπίτι από τη δουλειά με αφόρητους πόνους στη μέση, τα πόδια, τα γόνατα κλπ. Μακροπρόθεσμα όμως, η δουλειά σε παρατεταμένη ορθοστασία συσσωρεύει σοβαρότερα προβλήματα υγείας για τους εργαζόμενους, όπως ρευματοπάθειες και μυοσκελετικές παθήσεις. Αυτά δεν είναι υποκειμενικές εκτιμήσεις. Έχουν τεκμηριωθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, ο οποίος έχει εκπονήσει το 2021 ειδική επιστημονική μελέτη για τις συνέπειες της παρατεταμένης ορθοστασίας στους χώρους δουλειάς, κάτι που επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα του ζητήματος».

Όπως υπέδειξε ο κ. Κουκουμάς, το ΑΚΕΛ έχει ανοίξει αυτό το θέμα, αρχίζοντας με την κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης στις αρχές Οκτωβρίου προς το Υπουργείο Εργασίας, καλώντας το να καταθέσει στοιχεία για το ζήτημα της υποχρεωτικής και παρατεταμένης ορθοστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. «Πρώτα από όλα θα πρέπει να αξιολογήσουμε και αναμένουμε και τη θέση του Υπ. Εργασίας επί τούτου, αν χρειάζεται ενίσχυση το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε η σχετική πρόνοια του περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμου να συνάδει με το αντίστοιχο άρθρο της σχετικής Σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Διότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να δικαιούται να κρίνει ο εργοδότης ότι ο εργαζόμενος δεν μπορεί να καθίσει ούτε ένα λεπτό, καθ’ όλο το 8ωρο και στην υποχρέωση του εργοδότη να φροντίζει ώστε να μην μένει κανένας εργαζόμενος σε παρατεταμένη ορθοστασία επί ώρες ατέλειωτες».

Την ίδια ώρα, πρέπει να κατατεθούν στοιχεία από το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου, υπέδειξε ο κ. Κουκουμάς, για να διαφανεί αν κατά τις επιθεωρήσεις σε χώρους εργασίας για θέματα ασφάλειας και υγείας ελέγχεται κατά πόσο επιβάλλεται σε εργαζομένους αδικαιολόγητη ορθοστασία. «Αυτό το ρωτούμε γιατί πολλές φορές, ακόμα κι αν οι νόμοι είναι καλοί, χρειάζεται και η βούληση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για να τους εφαρμόσουν, να ελέγξουν εργοδότες, να επιβάλουν ποινές».

Ταυτόχρονα, πρέπει να αξιοποιηθούν τα ευρήματα της έκθεσης του ΕΟΑΥΕ ώστε να δοθούν σαφείς οδηγίες στους εργοδότες, να καθοριστούν ανώτατα χρονικά όρια στα οποία ένας εργαζόμενος είναι αναγκασμένος να είναι αδιάκοπα όρθιος, να δοθούν συστάσεις ώστε να οργανωθεί σωστά ο χρόνος εργασίας και να σχεδιαστούν εργονομικά οι χώροι εργασίας, όπως για παράδειγμα τα ταμεία σε καταστήματα, εναλλαγή σε πόστα και ικανοποιητικά διαλείμματα. 

Σαφές μήνυμα ότι θα είναι αποφασιστικοί και απαιτητικοί για την αντιμετώπιση αυτή της πρακτικής, έστειλε κλείνοντας ο βουλευτής του ΑΚΕΛ. «Οι εργαζόμενοι δεν είναι ρομπότ και αν οι εργοδότες δεν το κατανοούν θα πρέπει να τους υποχρεώσουμε να το κατανοήσουν. Αναμένοντας τις απαντήσεις του Υπουργείου και την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, η πρωτοβουλία μας έχει ήδη φέρει κάποια αποτελέσματα. Η δημοσιοποίηση της κατάθεσης της κοινοβουλευτικής ερώτησης του ΑΚΕΛ, για το θέμα έδωσε την ευκαιρία και την ενθάρρυνση ώστε πολλοί εργαζόμενοι να επικοινωνήσουν μαζί μας αλλά και να μιλήσουν είτε επώνυμα είτε ανώνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις δικές τους εμπειρίες από αυτή την πρακτική. Αυτό έχει σημασία γιατί είναι γνωστό ότι η εργασιακή ανασφάλεια και ενίοτε οι εργοδοτικοί εκβιασμοί σε χώρους δουλειάς δεν επιτρέπουν σε πολλούς εργαζόμενους και εργαζόμενες να προχωρήσουν σε καταγγελίες, πόσο μάλλον σε χώρους δουλειάς όπου κατά κανόνα δεν υπάρχει καν συνδικαλιστική οργάνωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή