Τετράμηνα και προδημοτική βάζουν φωτιά στην παιδεία-Πολλά τα μέτωπα για Πρόδρομο

Με το... αριστερό φαίνεται να μπήκε η νέα χρονιά για τον τομέα της παιδείας, με τον Πρόδρομο Προδρόμου να καλείται να αντιμετωπίσει αρκετά μέτωπα, ένα μήνα πριν την αποχώρησή του από το Υπουργείο Παιδείας, δεδομένου ότι αποχωρεί με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από τη μία η μεγαλύτερη πληγή για το Υπουργείο του, οι εξετάσεις ανά τετράμηνο και από την άλλη η επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής, έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο καλείται να σβήσει τις φωτιές που έχουν ανάψει διάφορες αποφάσεις.

Αν και ο υπουργός Παιδείας πίστευε ότι το θέμα με την απόφαση ιδιωτικού σχολείου να μην εφαρμόζει εξετάσεις τετραμήνων θα έκλεινε με την δημοσίευση του νόμου περί ιδιωτικών σχολείων, τελικά όπως φαίνεται, αυτό το κεφάλαιο κρύβει αρκετές εκπλήξεις, αφού οι γονείς δηλώνουν έτοιμοι να τραβήξουν τα πράγματα στα άκρα, μέχρις ότου διορθωθεί η εν λόγω στρέβλωση, όπως την χαρακτηρίζουν. Μάλιστα, έχουν ήδη εξετάσει μέτρα, ενώ περιμένουν τις εξελίξεις των επόμενων ημερών για να λάβουν τελικές αποφάσεις.

Την ερχόμενη Δευτέρα, οι οργανωμένοι γονείς θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, για να συζητήσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα που έχει προκύψει, παρά το γεγονός ότι υπήρξε μία πρώτη επαφή του προέδρου της Συνομοσπονδίας με τον κ. Προδρόμου. Πάντως, αυτή τη στιγμή λάδι στη φωτιά φαίνεται να ρίχνουν οι πληροφορίες που θέλουν άλλα δύο ιδιωτικά σχολεία να ετοιμάζονται να υποβάλουν αίτηση, ώστε να ζητήσουν άδεια απαλλαγής από τις εξετάσεις ανά τετράμηνο, για τη Γ’ Λυκείου.

«Έχουμε πληροφορίες ότι μόνο το συγκεκριμένο σχολείο έχει πάρει την έγκριση, ενώ άλλα δύο ετοιμάζονται να υποβάλουν αίτηση. Θέλουν να εκμεταλλευτούν το παραθυράκι στο νόμο που πιστεύουν ότι έχουν εντοπίσει και να κάνουν το ίδιο. Έχουν παραβιάσει τη διαδικασία, ό,τι και να λέμε, υπάρχουν αρκετές παραβιάσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας. Στην ουσία δεν είναι σχολείο, είναι 15 μαθητές που παρακολουθούν το συγκεκριμένο θέμα, που το έχουν βαφτίσει σχολείο παρομοίου τύπου, για να ξεγλιστρήσουν από το πρόγραμμα. Ο νόμος, όμως, λέει ότι το πρόγραμμα και στα παρομοίου τύπου, πρέπει να ελέγχεται», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων, Λοΐζος Κωνσταντίνου.

Αυτό που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των οργανωμένων γονέων, εκτός του ότι υπάρχει δυσμενής διάκριση υπέρ των μαθητών που παρακολουθούν το εν λόγω πρόγραμμα, είναι το γεγονός ότι το σχολείο διαφήμιζε τις προθέσεις του και απευθυνόταν σε μαθητές άλλων σχολείων που θα απευθύνονταν σε αυτό και όχι στους μαθητές που ήδη φοιτούν στο σχολείο, τα οποία θα παρακαθήσουν στις εξετάσεις τετραμήνων.

«Είναι όλο παράνομο και αντί το Υπουργείο Παιδείας να βρει μία λύση και να διορθώσει τα λάθη του, προσπαθεί να δικαιολογηθεί και να μας πείσει ότι καλά έκανε και ήταν νόμιμο. Το θέμα δεν είναι τα ιδιωτικά σχολεία, τα πλείστα εξ αυτών κάνουν εξαιρετική δουλειά. Εμείς εστιάζουμε καθαρά στο θέμα της άνισης μεταχείρισης των μαθητών. Είναι τελειόφοιτοι, είναι εξετάσεις εισδοχής για τα κρατικά πανεπιστήμια. Αν συνεχίσουμε έτσι, θα προκαλέσουμε πρόβλημα στην σωστή και κάλλιστη διαδικασία που ισχύει και αναγνωρίζεται και στο εξωτερικό».

Οι γονείς, για το συγκεκριμένο θέμα έχουν επικοινωνήσει και με τους μαθητές και με τους καθηγητές Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, ώστε να ανταλλάξουν απόψεις. Πάντως, φαίνεται ότι δημιουργείται ένα κοινό μέτωπο των τριών πλευρών, καθώς οι θέσεις τους επί του συγκεκριμένου θέματος συγκλίνουν. Προς αυτού, την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των οργανωμένων γονέων με τους καθηγητές. Στο μεταξύ, για το θέμα έχει θορυβηθεί και η Επιτροπή Παιδείας, η οποία εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως, παρά το γεγονός ότι η Βουλή έχει κλείσει λόγω των επερχόμενων Προεδρικών Εκλογών.

Στον Πρόεδρο το μπαλάκι για την Προδημοτική

Από την άλλη, ανοιχτό παραμένει και το μεγάλο κεφάλαιο της επέκτασης της υποχρεωτικής φοίτησης των παιδιών στην Προδημοτική, με το θέμα να προκαλεί αναστάτωση στα εμπλεκόμενα μέρη, ειδικά μετά και την απόρριψη της αναπομπής του νόμου που ψήφισε η Βουλή, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η αντίδραση του υπουργού Παιδείας για την απόφαση της Ολομέλειας να μην αποδεχτεί την αναπομπή φαίνεται να προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις, αφού υπέδειξε ότι είναι αντισυνταγματικό να μην έχουν οι γονείς επιλογή για τα παιδιά τους, που θα φοιτήσουν. με τους δασκάλους να σημειώνουν πως αυτή είναι δική του ανάγνωση και αυτό που αναμένεται τώρα είναι η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Αναμένουμε την απόφαση του Προέδρου και αναλόγως θα δούμε τα επόμενά μας βήματα. Αν υιοθετείτο η θέση της ΠΟΕΔ, από την αρχή που προωθείτο αυτό το νομοσχέδιο, τότε δεν θα είχαμε αυτά τα θέματα που προκύπτουν αυτή τη στιγμή. Για μας το θέμα είναι ξεκάθαρο. Η προς τα κάτω επέκταση της προδημοτικής, βεβαίως είναι σημαντικό να γίνεται και έχει θετικό όφελος και παιδαγωγικά και κοινωνικά και σίγουρα αν αυτή η πολιτική σχεδιαζόταν από την αρχή, να γινόταν από τις δομές του δημόσιου σχολείου, σήμερα δεν θα είχαμε όλα αυτά τα θέματα», επεσήμανε στον REPORTER η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου.

Αυτό που ο Πρόεδρος έκρινε αντισυνταγματικό, ουσιαστικά ήταν οι τροποποιήσεις που έγιναν, μετά και τις αντιδράσεις των δασκάλων αλλά και των γονέων, όσον αφορά στην επιχορήγηση φοίτησης παιδιών στα ιδιωτικά σχολεία. Τροποποιήσεις που είχαν αποφασιστεί από κοινού με το Υπουργείο Παιδείας, ωστόσο μετά κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Πάντως, η κατάσταση αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως την τρικυμία πριν την φουρτούνα, αφού η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας είτε θα διαταράξει κι άλλο τα νερά, είτε θα φέρει την ηρεμία.

Από την πλευρά τους και οι οργανωμένοι γονείς Προδημοτικής περιμένουν την συγκεκριμένη απόφαση, με τους ίδιους να τονίζουν ότι είχαν μία πρώτη επικοινωνία με τον υπουργό Παιδείας για το θέμα, ωστόσο τον τελευταίο λόγο έχει ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Συζητήσαμε κάποια θέματα με τον υπουργό Παιδείας για το θέμα, ζητήσαμε κάποιες διευκρινίσεις και περιμένουμε την απάντησή του επ’ αυτού. Οι διευκρινίσεις που ζητήσαμε είναι ως προς τον έλεγχο των ιδιωτικών νηπιαγωγείων, των ωρολόγιων προγραμμάτων που θα εφαρμοστούν, τα κριτήρια επιλογής των παιδιών που θα χωρίζονται σε ιδιωτικά και δημόσια νηπιαγωγεία. Εμείς αυτό που είπαμε στους γονείς είναι να επικοινωνήσουν με τις σχολικές εφορίες τους και να ενημερωθούν», σημείωσε ο πρόεδρος των οργανωμένων γονέων Προδημοτικής, Ιωάννης Ιωάννου.

Η κατάληξη στην οποία ευελπιστούν οι γονείς, αλλά και οι δάσκαλοι είναι όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παραπέμψει το νόμο στο Ανώτατο Δικαστήριο και τον υπογράψει. Σε αντίθετη περίπτωση, ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί, για επέκταση της Προδημοτικής προς τα κάτω και αυτό δεν βρίσκει σύμφωνους τους άμεσα εμπλεκόμενους.

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας