Περιμένει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για τους περιορισμούς στην Κίνα η Κύπρος

Από εβδομάδας θα ληφθούν οι αποφάσεις για αντιμετώπιση των κινδύνων που εγκυμονεί το νέο κύμα Covid στην Κίνα, καθώς η Κύπρος θέλει να ολοκληρωθεί πρώτα η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο τραπέζι της χθεσινής συνάντησης του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, συζητήθηκαν ιδέες όπως η υποχρεωτική επίδειξη εξέτασης PCR από τους επιβάτες που καταφθάνουν στην Κύπρο από την Κίνα (μέτρο που ήδη υιοθέτησαν κάποιες χώρες της ΕΕ) και η επαναφορά της μάσκας στα αεροπλάνα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κατάληξη ενόσω εκκρεμούν οι αποφάσεις του μπλοκ.

Η σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει συγκαλέσει συνομιλίες για αύριο Τετάρτη, για συζήτηση του θέματος σε επίπεδο κυβερνητικών αξιωματούχων υγείας, καθώς στόχος είναι να υπάρξει κοινή προσέγγιση. Ανησυχία φαίνεται να προκαλεί το γεγονός πως η Κίνα στο παρελθόν δεν επέδειξε διαφάνεια αναφορικά  με το ζήτημα του κορωνοϊού, γεγονός που οδηγεί αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στη λήψη προληπτικών μέτρων, αν και το Πεκίνο απορρίπτει τη θέση αυτή.

Είχε προηγηθεί ανάλογη συζήτηση στις 29 Δεκεμβρίου, με την Επίτροπο Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, να ζητά από τα κράτη-μέλη να εξετάσουν άμεσα την κλιμάκωση της γονιδιωματικής αλληλούχησης των λοιμώξεων και την παρακολούθηση των λυμάτων και στα αεροδρόμια, για ανίχνευση τυχόν νέων παραλλαγών. Η Κομισιόν παρακολουθεί στενά το θέμα και συμμετέχει στις διεργασίες.

Μιλώντας στον REPORTER, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, ανέφερε πως οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν συλλογικά από την ΕΕ και μέσα από την συζήτηση διαμορφώθηκαν τα ζητήματα που θα θέσει η Κύπρος. Θα αναμένουμε να ληφθούν αποφάσεις σε αυτό το επίπεδο, πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας πως σε αυτές θα διαδραματίσει ρόλο το γεγονός πως το στέλεχος που κυκλοφορεί στην Κίνα υπάρχει ήδη στην Ευρώπη. Στο θέμα αυτό στάθηκε και ο Υπουργός Υγείας, λέγοντας μετά από τη σύσκεψη πως το συγκεκριμένο στέλεχος «το έχουμε στη χώρα μας από το 2022, άρα δεν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος πανικού τη συγκεκριμένη στιγμή».

Σημειώνεται ότι, αν και δεν υπάρχει κάποια συντεταγμένη αντίδραση, αρκετές χώρες έχουν ήδη επιβάλει κάποιου είδους περιορισμούς στους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα, ενόψει της πλήρους άρσης των κινεζικών μέτρων. Το Πεκίνο από τον Δεκέμβριο σταδιακά εγκατέλειψε την πολιτική «zero Covid» που εφάρμοζε προηγουμένως, υπό το βάρος της λαϊκής αντίδρασης και η μετακίνηση αυτών των αναχωμάτων οδήγησε σε έκρηξη κρουσμάτων.

Στην Ευρώπη, η Ιταλία, η Γαλλία, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν ότι απαιτείται αρνητικό τεστ από τους ταξιδιώτες με προέλευση από την Κίνα, ενώ η Ισπανία θέτει ως εναλλακτική την παρουσίαση πιστοποιητικού πλήρους εμβολιασμού. Εκτός Ευρώπης, αντίστοιχους περιορισμούς εφαρμόζουν η Ιαπωνία, το Ισραήλ, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Νότια Κορέα και ο Καναδάς.  Πιο δραστική είναι η προσέγγιση του Μαρόκου, που από σήμερα θέτει σε εφαρμογή την απαγόρευση αφίξεων από την Κίνα, ανεξαρτήτως της εθνικότητας των ταξιδιωτών.

Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής τη Δευτέρα, έγινε αξιολόγηση και για την κατάσταση που επικρατεί με τον κορωνοϊό στην κοινότητα, με τους ειδικούς να θεωρούν πως δεν εμπνέει προς το παρόν ανησυχία. Την Τρίτη, ωστόσο, που θα συναντηθούν ξανά, αναμένεται να αξιολογηθεί εκ νέου, όταν θα έχει διαφανεί εάν υπήρξαν επιπλέον μολύνσεις από τις πολλές συναθροίσεις της εορταστικής περιόδου.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου
Το 55% της αγοράς οίνου καλύπτεται από κυπριακές ποικιλίες και 45% από ξένες
Υπ. Παιδείας: Να δώσουμε τα εφόδια για πολίτες που θα συμβάλουν στην επανένωση
Έλεγχοι από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή σε πάνω από 300 περίπτερα
Νομοθετική ρύθμιση πρακτικής άσκησης φοιτητών προωθεί η Κυβέρνηση
Την επαναπροκήρυξη Σχεδίου Ρύθμισης Οφειλών προσφύγων συζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων
Διαβούλευση για Νομοσχέδιο τ/κ περιουσιών ζητά από Κυβέρνηση η Επιτροπή Προσφύγων