«Δεν τους νοιάζει που δεν είναι σπίτι τους, στόχος να γίνει καλά το μωρό τους»

Πρωτοχρονιά... Η μέρα κυρίως των παιδιών, που θα ξυπνήσουν από πολύ νωρίς το πρωί και θα τρέξουν ευθύς αμέσως στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο για να δουν τι τους άφησε κάτω από αυτό, ο Άγιος Βασίλης. Είναι όμως και αυτά τα παιδιά, που η τύχη και η μοίρα, τα έφερε με τέτοιο τρόπο που δεν βρίσκονται στο σπίτι τους, αλλά βρίσκονται σε κάποιο κρεβάτι του Νοσοκομείου και δίνουν τη δική τους μάχη στη ζωή, έχοντας στο πλάι τους, τους γονείς τους, οι οποίοι επιχειρούν να νιώσει το ίδιο τους το παιδί αυτές τις γιορτινές μέρες, χαρά και ευτυχία, χαρίζοντας τους κάποια δώρα. Μα στο πίσω μέρος του μυαλού τους φυσικά, το μεγαλύτερο δώρο είναι η επόμενη πρωτοχρονιά να τους βρει όλους μαζί ευτυχισμένους κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του σπιτιού τους. 

Τρία παιδιά σήμερα, βρίσκονται στο Παιδογκολογικό τμήμα του Μακάρειου Νοσοκομείου. Τρία παιδιά, που δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα υπόλοιπα παιδιά του κόσμου. Και αυτά μετρούσαν αντίστροφα για τα Χριστούγεννα, αλλά και για την πρωτοχρονιά, όπου θα έρθει ο Άγιος Βασίλης, να τους φέρει τα δώρα που ανέμεναν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Γονείς, αλλά και ιατρικό προσωπικό, έκαναν τα πάντα και φέτος για να μην λείψει τίποτα σε αυτά τα παιδάκια και να ζήσουν, όπως θέλουν, και αυτές τις γιορτινές ημέρες, με την ευχή ότι σύντομα θα επιστρέψουν στο σπίτι τους υγιέστατα. 

Συνολικά, υπάρχουν δώδεκα παιδάκια σήμερα που επισκέπτονται το Παιδογκολογικό για θεραπείες και τρία παιδιά τα οποία νοσηλεύονται και πέρασαν την παραμονή πρωτοχρονιάς σε αυτό, μαζί με τις οικογένειές τους και το προσωπικό. Ένα προσωπικό, που δίνει και αυτό τον δικό του αγώνα καθημερινώς, ώστε να μην λείψει τίποτα από αυτά τα παιδιά, πέραν από την φροντίδα και την ανακούφιση που τους προσφέρουν. 

Μάλιστα, για τους ίδιους τους νοσηλευτές, έγινε και ένας τρόπος ζωής πλέον η καθημερινότητα στο Παιδογκολογικό του Μακάρειου Νοσοκομείου. «Γνωρίζουμε ότι κάποιες γιορτές θα είμαστε εδώ και θα προσφέρουμε», ανέφερε στον REPORTER η προϊσταμένη της Παιδογκολογικής Κλινικής, Ανδρούλα Παπαβασιλείου. «Σίγουρα, όλοι όσοι εργάζονται θα ήθελαν να είναι με τα δικά τους πρόσωπα, αλλά την ίδια ώρα ήταν μια επιλογή δική μας να ακολουθήσουμε ένα επάγγελμα το οποίο προσφέρει και ένα επάγγελμα το οποίο απουσιάζεις από το σπίτι του αυτές τις γιορτινές ημέρες. Εδώ και αρκετά χρόνια, βλέποντας τα προβλήματα τα πραγματικά, δίνουμε κάποιες άλλες αξίες στη ζωή όμως και βάζουμε άλλες προτεραιότητες και λέμε ότι τα προβλήματα είναι άλλα και όχι μια μέρα Χριστουγεννιάτικη».

Το επάγγελμα του νοσηλευτή στο Παιδογκολογικό, δεν είναι ένα επάγγελμα που κάνεις τη δουλειά σου και απλά φεύγεις. «Είναι ένα διαφορετικό σχολείο. Δεν κλείνουμε για τις γιορτές και ούτε κάνουμε διάλειμμα. Βάζουμε προτεραιότητες και έχουμε άλλες αξίες, σε ένα σχολείο που παραδίδει μαθήματα ζωής. Βλέποντας τους γονείς πως αντιμετωπίζουν όλο αυτό τον Γολγοθά με μια αξιοπρέπεια και μια υπομονή, δεν τους νοιάζει γιατί δεν βρίσκονται σπίτι τους αυτές τις γιορτινές μέρες, αλλά στόχος τους είναι να γίνει καλά το μωρό τους. Είναι κάπως εγωιστικό να σκέφτομαι προσωπικά, το γιατί δεν βρίσκομαι σε κάποιο χριστουγεννιάτικο τραπέζι την παραμονή πρωτοχρονιάς. Υπάρχουν άλλες αξίες και άλλα πρέπει».

Ουσιαστικά, όλοι στο Παιδογκολογικό σήμερα, είναι σαν μια οικογένεια, αφού βρίσκονται μαζί τις περισσότερες ώρες της καθημερινότητάς τους. «Ακόμη και οι ίδιοι οι γονείς, επειδή βρίσκονται συνεχώς εδώ, δίνουν άλλες αξίες και καταρρέει εκείνη η εικόνα που υπάρχει τον τελευταίο καιρό για τα νοσηλευτήρια. Στην αρχή βλέπεις τους γονείς να έρχονται τρομοκρατημένοι και στην πορεία βλέπεις ότι εδώ γινόμαστε όλοι μαζί μια οικογένεια και ότι όλοι είμαστε μαζί, γονείς και ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό γι’ αυτά τα μωρά».

Η μάχη των καρκινοπαθών στην Αροδαφνούσα

Την ίδια ώρα, τον δικό τους αγώνα με τον καρκίνο δίνουν δεκάδες συνάνθρωποι μας, που βρίσκονται στην Αροδαφνούσα. Ενός χώρου, που αποτελεί το μοναδικό κέντρο στο είδος του στην Κύπρο, το οποίο προσφέρει ολοκληρωμένες ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας σε ασθενείς με καρκίνο αλλά και στους οικείους τους. Ένας χώρος, ο οποίος δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση νοσοκομείο, αλλά ένα φυσικό χώρο με όμορφο και πράσινο περιβάλλον, στον οποίο μπορούν να περάσουν όσο πιο ανώδυνα γίνεται τον χρόνο τους, ασθενείς, που δίνουν τη δική τους μάχη στη ζωή. 

Πάντα όμως, όπως υπέδειξε η υπεύθυνη επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του κέντρου, Νικολέττα Αθανασιάδου, «όταν κάποιος συνάνθρωπος μας ασθενεί, οι γιορτές είναι πιο δύσκολες γιατί δεν μπορεί να βρίσκεται στο σπίτι με τα αγαπημένα του άτομα και να κάνει τα πράγματα που συνήθισε κατά τη διάρκεια των εορτών. Ωστόσο, εδώ στην Αροδαφνούσα προσπαθούμε με κάθε τρόπο να προσφέρουμε σωστές υπηρεσίες σε ένα περιβάλλον που θα είναι οι ασθενείς μας όσο πιο άνετοι γίνεται αυτές τις γιορτινές ημέρες και να μπορούμε να απαλύνουμε τον πόνο που προκύπτει από την κλινική τους κατάσταση». 

Το ιατρικό προσωπικό της Αροδαφνούσας, κατά τη διάρκεια των εορτών, παραμένει προσηλωμένο στο καθήκον και απώτερος στόχος είναι, «να συνεχίζουμε να προσφέρουμε στήριξη και φροντίδα που χρειάζονται οι καρκινοπαθείς συνάνθρωποί μας. Όλοι μαζί εργαζόμαστε ομαδικά για να φέρουμε αυτή την ανακούφιση στον πόνο, τόσο του σώματος, όσο και της ψυχής που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας ασθενής αυτές τις ημέρες και όχι μόνο. Η δουλειά συνεχίζεται όπως όλες τις υπόλοιπες μέρες, απλά κατά τη διάρκεια των εορτών προσπαθούμε να βρισκόμαστε ακόμα περισσότερο δίπλα στους ασθενείς μας, με στόχο να μην νιώσουν μόνοι και να μην νιώσουν ότι αυτές τις γιορτές στερούνται τον δικό τους χώρο».

Αναμφισβήτητα, μόνο εύκολο δεν είναι για τους ίδιους τους ασθενείς τέτοιες ημέρες, καθώς αυτό που επιζητούν είναι να βρίσκονται σπίτι τους και μαζί με τις οικογένειές τους. «Δυστυχώς όμως, τα άτομα που βρίσκονται στην Αροδαφνούσα είναι άτομα τα οποία χρειάζονται αυτή τη φροντίδα που δεν μπορούν να την έχουν στο σπίτι. Επομένως, αναγνωρίζουν και οι ίδιοι οι ασθενείς αλλά και οι συγγενείς, ότι εδώ βρίσκονται σε καλά χέρια. Γι' αυτό κάνουμε ότι καλό μπορούμε σε ένα άνετο περιβάλλον όπου πρεσβεύει η φροντίδα, η στοργή και η θαλπωρή, στοιχεία τα οποία σίγουρα δεν υπάρχουν μόνο τώρα που είναι οι γιορτές, αλλά ολόχρονα». 

Δειτε Επισης

Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Ιδιαίτερα αισθητός κοντά στην Άγκυρα
Απάντησε στα πυρά του Τουρκικού ΥΠΕΞ για Συμπεράσματα ο Κόμπος-«Επιλογή της άλλης πλευράς αν θα προχωρήσει»