Συγκίνηση από τα γράμματα παιδιών-«Δώσε σε αυτούς που δεν έχουν ότι χρειάζονται»

Η εικόνα του φέρνει χαμόγελο στα παιδικά πρόσωπα. Η αίσθηση της παρουσίας του γεννάει συναισθήματα χαράς, πόσον μάλλον όταν κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο βρίσκονται περίτεχνα τυλιγμένα μεγάλα ή μικρά πακέτα με δώρα. Είναι τα δώρα που επέλεξαν και ζήτησαν μέσα από το γράμμα τους προς τον αγαπημένο τους, Άγιο Βασίλη, γράφοντας του ψηλά-ψηλά… «Ήμουνα καλό παιδί φέτος».

Μύθος ή όχι, ο Άγιος Βασίλης αναμφίβολα εδώ και εκατοντάδες χρόνια είναι ο αγαπημένος ήρωας των παιδιών. Ίσως κάποιες φορές και των μεγάλων. Για να κερδίσει ένα παιδί την εύνοιά του, θα πρέπει να προσπαθεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς να κάνει λιγότερες ζημιές στο σπίτι, να μην κάνει σκανδαλιές, να τρώει φυσικά το φαγητό του και να είναι καλό παιδί. Στόχος του, να αποκτήσει τα παιχνίδια που θα γράψει στο γράμμα του.

Βέβαια, τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί ο αριθμός των γραμμάτων προς τον Άγιο Βασίλη, τα οποία αποστέλλονται με τον παραδοσιακό τρόπο, αφού τα Κυπριακά Ταχυδρομεία με την τεχνολογική στήριξη από τη CYTA δημιούργησαν την υπηρεσία Post2Santa, μέσα από την οποία μπορούν τα παιδιά να αποστείλουν τα γράμματά τους ηλεκτρονικά και μάλιστα να λάβουν απάντηση από τον αγαπημένο τους Άγιο.

Φέτος, η ηλεκτρονική διαδικασία άρχισε σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα από τις ημέρες των Χριστουγέννων, δηλαδή από τις 22 Νοεμβρίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου και η υπηρεσία έλαβε γύρω στις δεκαοκτώ χιλιάδες γράμματα. Όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER η ταχυδρομική λειτουργός, Σκεύη Κουτρουζά, γίνονται προσπάθειες ώστε όλα τα γράμματα των παιδιών να απαντηθούν, παρόλο που κάποιες φορές φτάνουν κοντά τους με λάθος διευθύνσεις.

Αυτό που διαπίστωσε η κα Κουρτουζά, είναι πως στις φετινές επιστολές που λαμβάνουν δεν γίνεται καμία αναφορά από τα παιδιά στον κορωνοϊό, στον οποίο αναφέρονταν συνεχώς τα προηγούμενα δύο χρόνια, ενώ τα παιδιά στα γράμματά τους ζητούν από ηλεκτρονικά παιχνίδια μέχρι και ποδήλατα. Ένα παιδί στο γράμμα του έγραψε πως δεν χρειάζεται δώρο αλλά ζητούσε από τον Άγιο Βασίλη να τον βοηθήσει για να έχει καλύτερους βαθμούς γιατί ήθελε να γίνει παραστάτης.

Από τα χιλιάδες γράμματα, όπως κάθε χρόνο υπάρχουν αυτά που ξεχωρίζουν. Όπως η περίπτωση ενός παιδιού που στο φάκελο, εκτός από το γράμμα του έβαλε μέσα και ένα διάφανο σακουλάκι, το οποίο περιείχε λίγες πετρούλες και ένα φακό, για να βλέπει ο Άγιος Βασίλης πιο καθαρά ποια παιδάκια ήταν πραγματικά φρόνιμα το 2022.

Είναι όμως και αυτές οι περιπτώσεις των μικρών παιδιών που βάζουν στην άκρη τις προσωπικές τους ανάγκες και στις επιστολές τους ζητούν τα δώρα τους να δοθούν σε φτωχά παιδάκια ή ζητούν δώρα για τους γονείς τους. Η κα Κουρτουζά θυμήθηκε και την περίπτωση ενός παιδιού που έκανε αναφορά για διάφορα προβλήματα που αντιμετώπιζε η οικογένειά του και ζητούσε ένα ποδήλατο. «Με πρωτοβουλία άλλων ατόμων παραδόθηκε στο παιδάκι το ποδήλατο. Όταν, μέσα από το γράμμα αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη παίρνουμε πρωτοβουλία για να παραδώσουμε εμείς το δώρο στο παιδάκι», είπε.

Στις περιπτώσεις είναι και αυτές που μπορούν να προκαλέσουν γέλιο, όπως η περίπτωση ατόμου μεγάλης ηλικίας που έστειλε γράμμα για να ζητήσει από τον Άγιο Βασίλη να του φέρει δώρο μια ηλεκτρονική συσκευή μαγειρέματος.

Ο REPORTER βρέθηκε στα γραφεία του Κυπριακού Ταχυδρομείου και μεταφέρουμε μερικά από τα γράμματα που μας έκαναν εντύπωση.

Τους σκέφτηκε όλους ο μικρός Μιχαήλ…

«Προς Άγιο Βασίλη. Θα ήθελα όλοι να έχουν υγεία και η οικογένειά μου, αλλά θα ήθελα ένα δώρο, ηλεκτρικό σκούτερ και ένα playstation 5. Θέλω και δύο δώρα και για τον αδελφό μου. Θέλω πολλά αρκουδάκια για την μαμά μου. Θέλω πιτζάμες για τον παπά μου… και για τον ξάδελφό μου θέλω ένα τρακτέρ. Και για τη θεία μου ένα καινούργιο κινητό. Και θέλω κάθε μέρα να είναι Χριστούγεννα».

Έβαλε φωτογραφίες στα δώρα για να τα βρει πιο εύκολα ο Άγιος Βασίλης

Ήταν φρόνιμοι και οι γονείς της μικρής Ιωάννας

«Αγαπημένε Άγιε Βασίλη. Ήμουνα καλό παιδί αυτή τη χρονιά. Σε παρακαλώ μπορεί να μου φέρεις το playmobil, να φέρεις για τη μαμά μου ένα κουτί ωραίες σοκολάτες. Αν μπορείς να φέρεις για τον παπά μου ένα τζιν. Ήταν οι δύο, πολύ καλοί και φρόνιμοι».

 

Ειλικρίνεια από τον μικρό Ευάγγελο  

«Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη. Αρχικά να σου ευχηθώ μια χαρούμενη χρονιά. Με υγεία και ευτυχία…… να μην υπάρχει ο ρατσισμός και το μπούλιγκ. Δώσε σ΄ αυτούς που δεν έχουν ότι χρειάζονται και να ζήσουν όσο πιο καλά τη ζωή τους. Φέτος όμως ήμουν και καλός αλλά και κακός με την αδελφή μου, διότι όταν ήθελα να παίξω μαζί της, αυτή δεν ήθελε και εγώ την ενοχλούσα συνεχώς. Ελάχιστες φορές μάλωνα ή έγραφα άσχημες λέξεις στον πατέρα μου….»

Έμαθε να ζωγραφίζει μονόκερο αλλά ήταν λίγο άτακτος

«Αγαπητέ Άγιε Βασίλη. Φέτος ήμουν καλό παιδάκι. Έμαθα να ζωγραφίζω μονόκερο και είναι φανταστικός. Έμαθα να κολυμπώ. Έμαθα να κάνω λίγα ακροβατικά. Ήμουν λίγο ατακτούλης τις πιο πολλές μέρες. Ο μπαμπάς μου φωνάζει και στεναχωριέμαι πάρα πολύ και η μαμά μου κάποτε κλαίει….»

 

Θα απουσιάζει μην συγχιστείς

«Αγαπητέ Άγια Βασίλη, φέτος τα Χριστούγεννα θα είμαστε στη Γαλλία, μην μπερδευτείς και μας φέρεις στην Κύπρο και δεν βρεις γάλα και μπισκότα. Τέλος πάντων θέλω να μου φέρεις ….».

Θέλει να μιλήσει ο αδελφός του

«Αγαπητέ Άγιε Βασίλη, φέτος το πρώτο πράγμα που θα ήθελα  να σου ζητήσω, όπως κάθε χρόνο είναι να μιλήσει ο αδελφός μου, το δεύτερο είναι ένα κόκκινο ρολόι… Ο αδελφός μου όπως σου είπα δεν μιλάει και για αυτό δεν μπορεί να σου πει τι θέλει και αποφασίσαμε να σου πούμε να του φέρεις ένα ζευγάρι κάλτσες. Μεταξύ μας τις τρυπάει συνέχεια…»

 

 Οι λίστα με τα άτακτα παιδάκια

«Ελπίζων να ήμουν καλό παιδί φέτος, όπως κάθε χρόνο. Αυτά τα δώρα είναι για εσένα γιατί μου έδωσες εννέα τέλεια δώρα. Έβαλα μέσα και ένα μαρκαδόρο που δεν φαίνεται τι γράφεις για να γράφεις τι λίστα με τα άτακτα παιδιά χωρία να το βλέπει κανείς».

Όπως και να έχει, τα γράμματα στον Άγιο Βασίλη σε στέλνει κατευθείαν στον μαγικό κόσμο των παιδιών. Εκεί που ο μύθος του Άγιου Βασίλη είναι ζωντανός και δημιουργεί τα ομορφότερα συναισθήματα. Χαρά και συγκίνηση μαζί.

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»