Απορρίφθηκε η αναπομπή για την επέκταση προδημοτικής-Η αντίδραση Προδρόμου

Με 21 ψήφους εναντίον και 15 υπέρ, η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε το απόγευμα της Τετάρτης την αναπομπή του Προέδρου για το νόμο την επέκταση της προδημοτικής, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Υπουργείου Παιδείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πράσινο Βουλής για επέκταση της προδημοτικής-Όσα αλλάζουν

Η Επιτροπή Παιδείας, ως η καθ’ ύλην αρμόδια για το συγκεκριμένο θέμα, είχε συνεδριάσει το μεσημέρι της Τετάρτης, παρουσία και του υπουργού Παιδείας, τους λόγους αναπομπής του εν λόγω νόμου, με τους βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού να αναφέρουν ότι κάνουν δεχτή την αναπομπή, τους βουλευτές του ΑΚΕΛ να την απορρίπτουν και τους βουλευτές ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ να τοποθετούνται στην Ολομέλεια. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, όλοι οι παρόντες βουλευτές των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων, απέρριψαν την εν λόγω αναπομπή.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος σε γραπτή του δήλωση σημείωσε πως η αναπομπή του περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική φοίτηση και παροχή δωρεάν παιδείας) Νόμου του 1993 έως 2022 έγινε κυρίως διότι η Βουλή είχε προσθέσει στο νομοσχέδιο την πρόδηλα αντισυνταγματική πρόνοια ότι : «Από τη σχολική χρονιά 2026-2027 τα παιδιά στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση φοιτούν σε δημόσια νηπιαγωγεία της εκπαιδευτικής τους περιφέρειας».

Όπως πρόσθεσε ο υπουργός «είναι κατανοητό ότι κάτι τέτοιο, δηλαδή επιτακτική υποχρέωση φοίτησης στα δημόσια σχολεία, δεν ισχύει στην Κυπριακή Δημοκρατία σε καμία από τις βαθμίδες εκπαίδευσης και δεν μπορεί με νόμο να εισαχθεί ειδικά για την Προδημοτική. Η αντισυνταγματικότητα έγκειται στον αποκλεισμό άλλης φοίτησης παρά σε δημόσιο σχολείο, δηλαδή στον περιορισμό της επιλογής από τους γονείς/κηδεμόνες».

Ο Πρόδρομος Προδρόμου, συνεχίζοντας, υπέδειξε ότι «το ζήτημα αυτό δεν σχολιάστηκε καν στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας και την απόρριψη της αναπομπής, εκτός από την παρέμβαση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ, ο οποίος τοποθέτησε σωστά το θέμα. Μια τέτοια πρόνοια σαν αυτή που περιλαμβάνεται στον τροποποιημένο από τη Βουλή νόμο, η οποία αναφέρεται επιτακτικά σε φοίτηση σε δημόσια σχολεία, ουδέποτε έγινε δεκτή από τον Υπουργό, το Υπουργείο Παιδείας ή την Κυβέρνηση».

Τουναντίον, συμπληρώνει ο υπουργός Παιδείας, «το Υπουργείο είχε επισημάνει στην κοινοβουλευτική επιτροπή ότι δεν θα ήταν δυνατό να εξυπηρετηθεί κάτι που είναι ανεδαφικό, όπως η επιθυμία να δημιουργηθούν κτιριακές υποδομές και δυνατότητες μέσα σε δυο χρόνια, μόνο και μόνο με μια νομοθετική πρόνοια και ότι η υποχρέωση από το 2026-2027 «να φοιτούν σε δημόσια νηπιαγωγεία», πέραν της αντισυνταγματικότητας, θα προσέκρουε και σε αδυναμία εφαρμογής της το χρόνο εκείνο. Διότι τόσο ο Προϋπολογισμός του κράτους για το 2023, όσο και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο είναι ήδη εγκεκριμένα από τη Βουλή και δεδομένα, χωρίς πρόνοιες για αυτά που θέλει να νομοθετήσει η Βουλή».    

Καταλήγοντας, ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι «με τη σημερινή απόφαση της Βουλής, ουδόλως επιτυγχάνεται η φοίτηση σε δημόσια νηπιαγωγεία. Το αποτέλεσμα είναι τα παιδιά των ηλικιών τα οποία αφορά αυτή η νομοθεσία να συνεχίσουν όπως μέχρι τώρα να φοιτούν είτε στην ιδιωτική εκπαίδευση είτε σε δημόσια νηπιαγωγεία όπου όμως, όπως προβλέπεται και ισχύει σήμερα, καταβάλλουν δίδακτρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην Ολομέλεια η αναπομπή του νόμου για επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης

Τι ανέφερε ο Πρόεδρος στην επιστολή του

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε τον Νόμο για επανεξέταση με σχετική επιστολή του προς την Πρόεδρο της Βουλής, στις 22 Δεκεμβρίου. Ο πιο πάνω Νόμος ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 2 Δεκεμβρίου.

Στην επιστολή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι μεταξύ των λόγων της αναπομπής είναι το ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που κατατέθηκε από την εκτελεστική εξουσία προστέθηκε η τροπολογία (4γ), η οποία «φαίνεται να αποκλείει το δικαίωμα του πολίτη να εγγράψει το παιδί του σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο, εάν επιθυμεί και έρχεται σε σύγκρουση με το άρθρο 2(1) της σχετικής νομοθεσίας».

Σημειώνεται ακόμη ότι η ψήφιση του εδαφίου 4(γ) δημιουργεί ανυπέρβλητες δυσκολίες στην εφαρμογή του έργου για επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προβλέπεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Κύπρος το Αύριο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωνές για απόφαση ιδιωτικού σχολείου να μην εφαρμόσει τετράμηνα-Η απάντηση Προδρόμου

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία