Πάνω από τη μέση η στάθμη του νερού στα φράγματα-Ανησυχία για τη μειωμένη εισροή

Ιδιαίτερα ευεργετικές φαίνεται να ήταν οι βροχές του περασμένου χειμώνα, αφού η σημαντική εισροή νερού που παρατηρήθηκε είχε ως αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν αρκετά φράγματα και σήμερα η στάθμη του νερού να βρίσκεται σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα, παρά το γεγονός πως τους τελευταίους μήνες με την ανομβρία που παρατηρείται, η εισροή στα φράγματα είναι αισθητά μειωμένη, σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα και με τα πρόσφατα στοιχεία που παραθέτει το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, η συνολική πληρότητα που καταγράφεται στα φράγματά μας σήμερα, είναι στα 194.238 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, κάτι που αντιστοιχεί στο 66.8% της συνολικής χωρητικότητας που είναι στα 290.804 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η πληρότητα ανερχόταν στο 48.2%, δηλαδή 140.224 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. 

Μάλιστα, κατά το προηγούμενο υδρολογικό έτος και συγκεκριμένα τον Απρίλιο, η μέγιστη ποσότητα νερού ανήλθε στα 263.194 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, κάτι που αποδεικνύει και την ευεργετικότητα των βροχών που σημειώθηκαν, αφού ακόμη η ποσότητα βρίσκεται σε αρκετά ψηλά επίπεδα, σε σύγκριση με τους περσινούς αριθμούς που καταγράφηκαν.  

Πάντως, μέχρι στιγμής η εισροή νερού που παρατηρήθηκε στα φράγματα είναι αρκετά μειωμένη, αφού συνολικά υπήρξε 9.405 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού κατά τους πρώτους μήνες του υδρολογικού έτους. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο πιο ευεργετικός μήνας είναι ο Ιανουάριος σε κάθε υδρολογικό έτος, αφού είναι ο μήνας που υπάρχει και η μεγαλύτερη εισροή νερού στα φράγματα λόγω των έντονων και διαρκών βροχοπτώσεων. Για παράδειγμα, τον προηγούμενο Ιανουάριο, σημειώθηκε συνολικά 74.614 εκατομμύρια κυβικά μέτρα συνολικής εισροής νερού. 

Ιδιαίτερη βαρύτητα πάντως κάθε χρονιά, δίνεται στα μεγαλύτερα φράγματα της Κύπρου, που έχουν και τις μεγαλύτερες αποθηκευτικές ποσότητες νερού. Για παράδειγμα, ο Κούρης, που είναι και το μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου, σήμερα η πληρότητά του είναι στο 63.4%. Ακολούθως, το φράγμα του Ασπρόκρεμμου στην Πάφο, η πληρότητά του είναι στο 79.9%, ενώ το φράγμα της Ευρέτου στη Χρυσοχού είναι στο 69.6%. 

Όπως γίνεται αντιληπτό, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα που παρατίθενται στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, η συνολική εικόνα στα φράγματα είναι αρκετά ικανοποιητική, ειδικότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, που χαρακτηρίζεται άνομβρη, ωστόσο, η μειωμένη εισροή νερού που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, είναι κάτι που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό, αφού εάν συνεχιστούν αυτοί οι αριθμοί, τότε η μείωση στη στάθμη του νερού θα είναι οφθαλμοφανής.  

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τη χωρητικότητα των φραγμάτων:

 

Δειτε Επισης

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ