Στο τραπέζι της Επ. Προσφύγων η κατάργηση θέσεων στο ΥΠΕΣ-Του χρόνου στην Ολομέλεια

Τα δυο Νομοσχέδια τα οποία αφορούσαν τη δομή του Υπουργείου Εσωτερικών και την κατάργηση των θέσεων του διευθυντή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών και του διευθυντή της Υπηρεσίας Μέριμνας και της δημιουργίας νέων θέσεων, συζητήθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων. 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Κέττηρος, «έχει επιβεβαιωθεί κατά τη διάρκεια της Επιτροπής, ότι όλη η ευθύνη για την καθυστέρηση που υπάρχει στην εξέταση των αιτήσεων λόγω της εμπλοκής που προέκυψε με την ψήφιση του προϋπολογισμού, ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών, γιατί ακόμα και σήμερα γινόταν συζήτηση και άλλαζαν το κείμενο μετά από υποδείξεις και των υπηρεσιακών της Βουλής, αλλά και της ίδιας της Νομικής Υπηρεσίας. Θα μπορούσαν τα Νομοσχέδια να οδηγηθούν στην Ολομέλεια και να μην υπάρξει αυτή η εμπλοκή, ακόμη και εάν προνοούσαν να τα κατέθεταν με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος, αλλά ούτε αυτό είχε γίνει. Σήμερα όμως ανακάλυψαν, αφού το υποδείξαμε, ότι μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούν να οδηγηθούν στην Ολομέλεια τα συγκεκριμένα Νομοσχέδια».

Παρά το γεγονός ότι εκφράστηκαν κάποιες επιφυλάξεις τον προηγούμενο μήνα για την ψήφιση της συγκεκριμένης αλλαγής της δομής, για λόγους διαδικασίας, σύμφωνα με τον κ. Κέττηρο, αναμενόταν ότι θα υπήρχε εμπλοκή στην εξέταση των αιτήσεων της μέριμνας. Αυτή τη στιγμή μάλιστα, εκκρεμεί η εξέταση 1,407 αιτήσεων και οι 688 αιτήσεις μάλιστα, θα είχαν ήδη εξεταστεί, εάν δεν υπήρχε αυτή η εμπλοκή. «Όλος αυτός ο κόσμος είναι στο περίμενε λόγω της πρόχειρης προετοιμασίας που έκανε το Υπουργείο Εσωτερικών».

Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει ένδειξη ότι τα Νομοσχέδια θα οδηγηθούν σήμερα ενώπιον της Βουλής, ωστόσο μετά από επικοινωνία που υπήρξε με την Πρόεδρο της Βουλής έχει γίνει διευθέτηση, ότι στα τέλη Ιανουαρίου όταν θα συνέλθει ξανά η Ολομέλεια, θα βρίσκονται τα συγκεκριμένα Νομοσχέδια στην ατζέντα της Ολομέλειας για να ψηφιστούν.

Επιπρόσθετα, το δεύτερο θέμα που εξετάστηκε στην Επιτροπή Προσφύγων, ήταν οι αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας, που αφορούν την πρόταση Νόμου που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή για τις κατοικίες που είχαν ανεγερθεί σε συνοικισμούς αυτοστέγασης σε Τουρκοκυπριακή γη και σε όχι Κυβερνητικούς οικισμούς, που ανήκουν σε ανθρώπου που έχουν αποβιώσει πριν το 2006.

Στους Κυβερνητικούς οικισμούς, σύμφωνα με τον κ. Κέττηρο, υπήρχε το ζήτημα ότι κάποια σπίτια πριν το 2006, όταν απεβίωναν οι ένοικοί τους τα παραχωρούσαν σε άλλους, ενώ στις κατοικίες αυτοστέγασης δεν υπήρχε αυτό το ζήτημα. «Οι υπηρεσίες της Βουλής μας διαβεβαίωναν ότι δεν προέκυπτε αυτό το ζήτημα και ήταν μόνο οι αυτοστέγασης. Στην αναπομπή του Προέδρου, αναφερόταν ότι παρεμβαίναμε και στο έργο της Εκτελεστικής Εξουσίας. Ήταν πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ, αλλά επειδή σκοπός μας ήταν η εξυπηρέτηση του κόσμου, έχει κατατεθεί στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας νομοσχέδιο που ρυθμίζει αυτά τα ζητήματα».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής, «σήμερα θα αποδεχθούμε την αναπομπή ως ΑΚΕΛ και θα πάμε με το Νομοσχέδιο όταν ανοίξει η Βουλή για να αντιμετωπίσουμε ολοκληρωμένα τα ζητήματα που αφορούν τον κόσμο και θα προβάλουμε στη συγκεκριμένη Νομοθεσία που αφορά τον περί ακίνητης ιδιοκτησίας τον κόσμο που δόθηκε χαλίτικη γη από το κράτος και δεν του έκδοσαν τίτλο ιδιοκτησίας».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας
Πόρισμα διοικητικής έρευνας Ακάμα και χρονοδιάγραμμα ζητά η Επιτροπή Περιβάλλοντος
Σε άλλη χώρα γεννήθηκε το 22,7% των κατοίκων της Κύπρου
Συζήτησαν για Ακάμα και περιοχές Νατούρα Οικολόγοι και Επίτροπος Περιβάλλοντος
Τις επόμενες ημέρες αναμένει η Βουλή τη νέα πρόταση για το «Θυμέλη»
Τις προτάσεις του ΚΥΣΑΤΣ για ενίσχυση διαδικασίας αναγνώρισης σπουδών αναμένει η Βουλή