«Πολίτης μας είπε για γείτονά του που θέλει βοήθεια... Το ψυγείο του ήταν άδειο»

«Έτυχε περίπτωση που τηλεφώνησε ένας πολίτης για το γείτονά του ότι θέλει βοήθεια. Όταν πήγαν οι εργάτες του δήμου, το ψυγείο του ήταν άδειο. Είχαμε περίπτωση που περίμεναν την βοήθεια από το κοινωνικό παντοπωλείο, επειδή δεν είχαν να φάνε», ανέφερε ο κ. Πιτταράς. «Μία μέρα πήγα στο χώρο του παντοπωλείου, στις 6:10 το πρωί και βρήκα έναν άντρα να περιμένει. Του λέω “τι κάνεις εδώ στο παγκάκι;” και μου απάντησε “κύριε, περιμένω να ανοίξετε για να μου δώσετε κάτι, επειδή τα παιδιά μου πεινούν”. Δεν ζητούσε για τον εαυτό του πράγματα, η έγνοια του ήταν τα μωρά», θυμήθηκε ο κ. Γερασίμου.

Αυτές οι αναφορές είναι μόνο ένα δείγμα της κατάστασης που επικρατεί στην κυπριακή κοινωνία. Άνθρωποι δεν έχουν τα απαραίτητα, για να γιορτάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων και βασίζονται στη βοήθεια που τους προσφέρουν άλλοι. Αυτοί οι άλλοι, που ακόμη και σήμερα, έρχονται να καλύψουν τις τρύπες που άλλοι δημιούργησαν και δεν έκλεισαν ποτέ. Έρχονται ως επίγειοι άγγελοι, να τους δώσουν αυτά που οι ίδιοι δεν μπορούν να αγοράσουν.

Αυτοί οι άλλοι έρχονται στη μορφή των κοινωνικών παντοπωλείων, αλλά και των διάφορων οργανώσεων που μαζεύουν πακέτα αγάπης, από τους πολίτες για τους πολίτες. Εκείνοι που μαζεύουν φαγητά και εδέσματα για να τα προσφέρουν σε όσους το έχουν ανάγκη, ώστε να περάσουν κι εκείνοι γιορτές με αξιοπρέπεια και χαρά.

Ένα από αυτά τα κοινωνικά παντοπωλεία λειτουργεί από το 2012 στο Δήμο Λατσιών, όπου απευθύνονται όσοι δημότες έχουν ανάγκη και ζητούν βοήθεια. Όπως ανέφερε στον REPORTER ο δήμαρχος, Χρίστος Πιτταράς, αυτή τη στιγμή, η συγκεκριμένη υπηρεσία προσφέρει βοήθεια σε 70 οικογένειες που δυσκολεύονται.

«Όταν ξεκινήσαμε είχαμε πέραν των 300 οικογενειών που βοηθούσαμε, επειδή ήταν δύσκολή περίοδος, όμως σιγά-σιγά αυτός ο αριθμός έπεσε κατακόρυφα. Υπάρχουν δημότες, εταιρείες και οργανισμοί που μας στηρίζουν και τους βοηθάμε. Αυτές οι 70 οικογένειες θα λάβουν πακέτο με φαγώσιμα και κοτόπουλο, μαζί με διάφορα άλλα προϊόντα, όπως λάδι, κουλούρια, χυμούς. Είναι 15 ήδη προϊόντων που θα έπαιρνε κάποιος αν πήγαινε για ψώνια στην υπεραγορά. Δίνουμε τρεις φορές το χρόνο πακέτα. Δίνουμε μέσα Χριστούγεννα, Πάσχα και μέσα στο Δεκαπενταύγουστο. Παλαιότερα είχαμε κριτήρια, όμως πλέον δεν έχουμε επειδή υπάρχει πληθώρα και είναι λίγοι οι αριθμοί. Περάσαμε δύσκολες εποχές τότε, τώρα είναι πιο εύκολα τα πράγματα. Όμως, πλέον έμεινε το 1/3 των οικογενειών που είχαμε το 2012».

Εκτός αυτών των ημερομηνιών, αν κάποια οικογένεια ζητήσει βοήθεια, καθώς δεν θα έχει τα αναγκαία για να περάσει, τότε ο δήμος ετοιμάζει ένα πακέτο και το αποστέλλει. Αυτό που προκαλεί εντύπωση, από τα λεγόμενα του δημάρχου, είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι που έχουν ανάγκη δεν ζητάνε οι ίδιοι βοήθεια, αλλά οι αρμόδιοι ενημερώνονται από τρίτους.

«Συνήθως τα ονόματα των ανθρώπων που έχουν ανάγκη, μας τα δίνουν γείτονες, φίλοι ή γνωστοί, επειδή έχουν αξιοπρέπεια οι οικογένειες. Υπήρχαν άτομα που είχαν ανάγκη και δεν άνοιξαν το στόμα τους να μας το πουν και μας ενημέρωσαν άλλοι. Υπήρχαν περιπτώσεις που ήρθαν και μας είπαν ότι δεν έχουν ανάγκη και να τους σβήσουμε. Γι’ αυτό έπεσαν οι αριθμοί».

Ο δήμος, μόλις πάρει την πληροφορία ότι μία οικογένεια χρειάζεται βοήθεια, τότε καταγράφει τα στοιχεία της και αφού κάνει τους απαραίτητους ελέγχους, για να διαπιστώσει κατά πόσο χρειάζεται βοήθεια ή όχι και στη συνέχεια λαμβάνουν τη βοήθεια από το Δήμο.

«Μπορούν να έρθουν να πάρουν το πακέτο τους από το Δήμο. Κάποια πράγματα τα αγοράζουμε εμείς οι ίδιοι με λεφτά από ένα ειδικό ταμείο, στο οποίο συνεισφέρουν οι δημότες μας, προσθέτουμε κι εμείς ένα ποσό και παίρνουμε και προσφορές από διάφορες εταιρείες. Επίσης, έχουμε ένα κουτί στις υπεραγορές μας, που λέει ότι είναι για το κοινωνικό παντοπωλείο μας και μπορεί ο καθένας που ψωνίζει να αφήσει μέσα κάποια πράγματα. Εκείνα τα πράγματα, τα μαζεύουμε τώρα που κοντεύει ο καιρός και τα δίνουμε. Υπάρχουν πολλές εταιρείες που είναι εισαγωγείς τροφίμων και μας παίρνουν τηλέφωνο και μας λένε να πάμε να πάρουμε τρόφιμα και να τα δώσουμε στους φτωχούς και το κάνουμε. Είναι πιο λίγα τα πράγματα που παίρνουμε, λόγω του μειωμένου αριθμού ατόμων που βοηθούμε».

Αυτά τα δέκα χρόνια που λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λατσιών, έχει γεμίσει το μυαλό του κ. Πιτταρά με ιστορίες ανθρώπων που είχαν ανάγκη, αλλά και αξιοπρέπεια και δεν πήγαν να ζητήσουν βοήθεια. Αλλά και ιστορίες ανθρώπων που βοηθήθηκαν και μετά θέλησαν να δώσουν πίσω.

«Έτυχε περίπτωση που τηλεφώνησε ένας πολίτης για το γείτονά του ότι θέλει βοήθεια. Όταν πήγαν οι εργάτες του δήμου στο σπίτι του, το ψυγείο του ήταν άδειο. Είχαμε περίπτωση που περίμεναν την βοήθεια από το κοινωνικό παντοπωλείο, επειδή δεν είχαν να φάνε. Πάντα υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι και πάντα θα υπάρχουν. Μπορεί να μας δώσουν κάποια δωροκουπόνια εταιρείες, οι δημότες μας και θα τα δώσουμε σε εκείνους που το έχουν ανάγκη. Υπάρχουν άνθρωποι που βοηθήθηκαν και ήθελαν να προσφέρουν πίσω και τους είπαμε να πάνε να καθαρίσουν ένα πάρκο ή το χώρο πρασίνου της γειτονιάς τους».

Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Δήμο Λατσιών και να λάβουν πληροφορίες για το πώς και πότε μπορούν να προσφέρουν.

«Υπάρχει ένα τηλέφωνο, το 77777733 που είναι το κέντρο εξυπηρέτησης του δημότη στην οποία υπάγεται αυτή η υπηρεσία και μπορεί ο πολίτης να τους ενημερώσει ότι θέλουν να βοηθήσουν και θα τους ενημερώσουν πώς μπορούν να το κάνουν. Εμείς παίρνουμε τα πράγματα που μας φέρνουν οι πολίτες ή οι εταιρείες και τα χωρίζουμε στα κιβώτια και τα παίρνουμε στους πολίτες. Ο στόχος μας είναι κανένας να μην περάσει άσχημα μέσα στα Χριστούγεννα, να μπορούν να πουν ότι έχουν ένα αξιοπρεπές τραπέζι. Νομίζω ότι προσπαθούμε. Το καλό είναι να μην υπάρχει αυτή η ανάγκη. Είναι καλό ότι πήγαμε από τις 300 οικογένειες στις 70. Εμείς θέλουμε να εξαλειφθεί εντελώς αυτό το κομμάτι».

«Έχουμε ζήσει αρκετές εμπειρίες»

Στο μεταξύ, ένα άλλο ιστορικής σημασίας κοινωνικό παντοπωλείο, που βρίσκεται δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη, είναι και αυτό που λειτουργεί στο Δήμο Λάρνακας. Ήταν αυτό που έδωσε σε πολίτες που δεν είχαν ούτε τα απαραίτητα, όταν η Κύπρος βίωσε το κούρεμα των καταθέσεων και είχαν κλείσει όλες οι τράπεζες. Ήταν αυτό που βρέθηκε δίπλα σε όσους που στην συνέχεια είχαν περισσότερη ανάγκη από πριν.

Από τον Μάρτιο του 2013, στο πηδάλιο του Κοινωνικού Παντοπωλείου Λάρνακας βρίσκεται ο κ. Κόκος Γερασίμου, ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με την προσφορά και την αγάπη στον συνάνθρωπο.

«Εμείς δίνουμε πακέτα κάθε Παρασκευή σε όσους έχουν ανάγκη. Οι οικογένειες κάνουν αίτηση, εγκρίνονται αφού σιγουρευόμαστε ότι έχουν πραγματικά ανάγκη και τους δίνουμε κάθε Παρασκευή βοήθεια. Μέσα στα Χριστούγεννα τους δίνουμε περισσότερη βοήθεια, με επιπλέον τρόφιμα. Τα τοποθετούμε σε τσάντες, που η μία έχει ξηρά τροφή και όσπρια, η άλλη έχει περισσότερο τρόφιμα πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα και το ψωμί και περισσότερες λιχουδιές, όπως είναι οι σοκολάτες, το pop corn και άλλα διάφορα πράγματα, που μας τα δίνει ο κόσμος δωρεάν. Μπορεί να μην έχουμε καθορισμένο αριθμό πραγμάτων, για να τα δώσουμε όλα μαζί. Επίσης, τους δίνουμε και φθαρτά. Για τις πολύτεκνες οικογένειες δίνουμε επιπλέον βοήθεια, με μία περισσότερη τσάντα. Επίσης, δίνουμε και κιμά, κοτόπουλο, σαλάμια, λουκάνικα, παστουρμά, γιαούρτια, πατάτες, μπέργκερ. Παλαιότερα είχαμε και ποτό, αλλά πλέον δεν μπορούμε να δώσουμε, επειδή δεν έχουμε πόρους. Μόνο το Δημαρχείο μας στηρίζει πλέον, ενώ παλαιότερα είχαμε και από εταιρείες και είχαμε πολλά λεφτά».

Όταν έγινε το κούρεμα των καταθέσεων και η οικονομία της Κύπρου βρισκόταν στα τάρταρα, το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Λάρνακας βοηθούσε 3,892 άτομα, που χωρίζονταν σε 465 οικογένειες. Αυτός ο αριθμός μειωνόταν όσο περνούσαν τα χρόνια, ενώ από τότε που ανέλαβε ο κ. Κόκος και εισήχθη η διαδικασία της αίτησης, πλέον είχαν μείνει 200 οικογένειες που είχαν ανάγκη.  

«Μέχρι και πριν την πανδημία του κορωνοϊού, είχαμε καταφέρει να μείνουν σιγά-σιγά 38 οικογένειες. Με την πανδημία πήγαμε 200-250 οικογένειες και όταν τελείωσε η πανδημία επιστρέψαμε στις 58 και τώρα έχουμε 105 οικογένειες. Στα δύο lockdown που είχαμε, ανέβηκαν πάνω από 200 οι οικογένειες που είχαν ανάγκη. Είχαμε συγκεκριμένα 240 την πρώτη φορά και δίναμε και Τετάρτη και Παρασκευή για να τα βγάλουμε πέρα. Τη δεύτερη φορά είχαμε 252 και δίναμε πάλι Τετάρτη και Παρασκευή. Τώρα βοηθάμε 105 οικογένειες με 233 άτομα. Έχουμε οκτώ οικογένειες με έξι και επτά άτομα και σε εκείνους δίνουμε περισσότερη βοήθεια, όμως όσα και να τους δώσουμε τους αδικούμε».

Τα χρόνια που βρίσκεται σε αυτό το πόστο πολλά και οι εμπειρίες ακόμη περισσότερες. Το μυαλό του γεμάτο με εικόνες και ιστορίες, που αν και έχουν την ίδια απόγνωση, έχουν και το ίδιο αίσθημα της αξιοπρέπειας των ατόμων που ήθελαν βοήθεια.

«Μία μέρα πήγα στο χώρο του παντοπωλείου, στις 6:10 το πρωί και βρήκα έναν άντρα να περιμένει. Του λέω “τι κάνεις εδώ στο παγκάκι;” και μου απάντησε “κύριε, περιμένω να ανοίξετε για να μου δώσετε κάτι, επειδή τα παιδιά μου πεινούν”. Του είπα “για όνομα του Θεού, γιατί δεν με πήρες τηλέφωνο;” και μου απάντησε “δεν ήξερα”. Δεν ζητούσε πολλά πράγματα. Ήθελε γάλα διαρκείας, συμπυκνωμένο, ψωμί και πάνες. Δεν ζητούσε για τον εαυτό του πράγματα, η έγνοια του ήταν τα μωρά. Μου είπε ότι και αυτός και η γυναίκα του είχαν χάσει τη δουλειά τους.

Υπήρχε μία γυναίκα που με πήρε τηλέφωνο και ήθελε πάνες και γάλα για τα μωρά. Της είπα να έρθεις την επόμενη ημέρα, για να σου δώσω ό,τι έχω και δεν ήρθε. Ήρθε μετά από λίγες μέρες και τι ρώτησα πώς τα έβγαλε πέρα. Μου είπε ότι έβγαζε το πανάκι του μωρού και το έπλενε και του το φορούσε. Καταλαβαίνω το λόγο που δεν ήρθε. Υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις, όμως προσπαθώ να διαφυλάξω την αξιοπρέπεια του κάθε ατόμου και να τους βοηθώ να είναι σε καλύτερη κατάσταση».

Οι ανάγκες για βοήθεια, αυτή τη στιγμή ενόψει και των γιορτών των Χριστουγέννων είναι αυξημένες και το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας θέλει να προσφέρει σε όσους ζητήσουν τη βοήθειά τους. «Τώρα τα Χριστούγεννα, όσοι τηλεφωνήσουν καταγράφονται και τους λέω να έρθουν σε μία συγκεκριμένη ώρα, για να τους δώσω ό,τι έχω και μου περίσσεψαν. Πρέπει να δώσουμε πρώτα στους δικαιούχους και ό,τι περισσεύει τα δίνω σε όσους ζητήσουν βοήθεια. Δίνω σε όσους έχω και μετά πηγαίνω σε διάφορους και τους ζητώ βοήθεια».

Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι πολίτες

Στο μεταξύ, εκτός από τα συγκεκριμένα Κοινωνικά Παντοπωλεία, οι πολίτες που επιθυμούν να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη, μπορούν να αναζητήσουν διάφορες οργανώσεις που συλλέγουν πακέτα αγάπης. Μία από αυτές είναι το Βαγόνι Αγάπης, ενώ τρόφιμα και πακέτα περισυλλέγει και ο Ερυθρός Σταυρός ανά το παγκύπριο.

Εκτός αυτού, σε εξέλιξη βρίσκεται και η εκστρατεία του Παγκύπριου Συντονιστικού Σώματος Εθελοντών «Υιοθέτησε μία οικογένεια τα Χριστούγεννα», όπου μπορούν οι πολίτες να προσφέρουν πακέτα με φαγητά, αλλά και παιχνίδια για τα παιδιά.

Εξάλλου, σε διάφορες Μητροπόλεις της Κύπρου περισυλλέγονται πακέτα για να δοθούν στους άπορους, όπως είναι η Μητρόπολη Λεμεσού και το κέντρο «Παραμυθία», αλλά και η Μητρόπολη Μόρφου. Παράλληλα και στην Αρχιεπισκοπή μπορούν όσοι θέλουν να απευθυνθούν για να προσφέρουν.  

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Μέχρι και την Παρασκευή η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Γέφυρα για τον κόσμο της εργασίας τα σχέδια επιδότησης μισθού νέων πτυχιούχων
Αποκαλυπτήρια προτομής Επίτιμου Προέδρου Επιτροπής Πολυτέκνων Πάφου Λ. Τσέλεπου
Τη σημασία πολιτιστικής κληρονομιάς εξήρε η Κασσιανίδου στα εγκαίνια έργου Πύλης Πάφου
Η θέση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης για τις πλατφόρμες πορνογραφικού υλικού-«Σε εξέλιξη θέσπιση νόμου»
Αυξήθηκαν και στα κατεχόμενα οι «παράνομοι μετανάστες»
Μ. Ευαγγέλου: Πολλαπλά οφέλη από την προσχολική εκπαίδευση
Σωρεία αδυναμιών και παραλήψεων εντόπισε για το Υπουργείο Γεωργίας η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εξήγγειλε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της υγείας ο ΠτΔ-Έρχεται σειρά νομοθετημάτων
Η Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα η διάδοχος της Αναστασίας Παπαδοπούλου στη «Φωνή»