Έντονη διαφωνία ΣΥΚΕΑΑ για διεργασίες ένταξης Υπηρεσιών Αποκατάστασης και Αποθεραπείας στο ΓεΣΥ

Την έντονη διαφωνία του με τον τρόπο που ο ΟΑΥ ενεργεί για να εντοπίσει και να εντάξει τα Κέντρα Αποκατάστασης/Αποθεραπείας (ΚΑΑ) που θα παρέχουν τις υπηρεσίες αποκατάστασης και αποθεραπείας εκφράζει με ανακοίνωση του ο επαγγελματικός Σύνδεσμος Κέντρων Αποκατάστασης / Αποθεραπείας (ΣΥΚΕΑΑ), με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις του ΟΑΥ για την ένταξη των υπηρεσιών κάτω από την ομπρέλα του ΓεΣΥ.

Ο ΣΥ.ΚΕ.Α.Α επικροτεί παράλληλα τη δρομολόγηση ένταξης των υπηρεσιών ΚΑΑ στο ΓεΣΥ, σημειώνοντας ότι η πολυπόθητη νομοθεσία περί ΚΑΑ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και «κατ’ επέκταση, το πρόβλημα προκύπτει λόγω του ότι η ένταξη των υπηρεσιών και η επιλογή των ΚΑΑ που θα ενταχθούν γίνεται χωρίς νομοθετικό πλαίσιο και οι παράμετροι ένταξης της ΑΑ στο ΓΕΣΥ φαίνεται να μην έχουν καθορισθεί με αντικειμενικές διαφανείς διαδικασίες». 

Διευκρινίζεται ακόμα ότι ελλείψει της εν λόγω νομοθεσίας κανένας οργανισμός δεν είναι σήμερα αδειοδοτημένος ως Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας στην Κύπρο και ο ΣΥ.ΚΕ.Α.Α. εκφράζει την έκπληξή του για το γεγονός ότι ο ΟΑΥ φαίνεται να προχωρεί σε διαπραγματεύσεις που αφορούν την παροχή υπηρεσιών ΑΑ, αποκλειστικά και μόνο από τέσσερις οργανισμούς που έχουν αδειοδοτηθεί δυνάμει της νομοθεσίας περί «Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων».

Ο ΣΥ.ΚΕ.Α.Α εισηγείται όπως «αρθεί η αυθαίρετη από τον ΟΑΥ επιλογή μόνο τεσσάρων συγκεκριμένων προέχων υπηρεσιών ΑΑ, τη συνδιαμόρφωση ελάχιστων ποιοτικών κριτηρίων από το Υπουργείο Υγείας, ΟΑΥ, ΣΥ.ΚΕ.Α.Α. και τυχόν άλλους αρμόδιους φορείς, σε ότι αφορά την αγορά υπηρεσιών Α/Α από εγγεγραμμένα νοσηλευτήρια ή και υφιστάμενα ΚΑΑ για τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών ΑΑ και την ασφάλεια των ασθενών μέχρι και τη ψήφιση και εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας η οποία θα καταστεί και η επικρατούσα».

Απευθύνει ακόμα πρόσκληση στους υφιστάμενους οργανισμούς που σήμερα λειτουργούν σαν ΚΑΑ (μέλη του ΣΥ.ΚΕ.Α.Α.) να συμμετέχουν στο σύστημα Παροχής Υπηρεσιών ΑΑ του ΟΑΥ και προτείνει όπως το Υπουργείο Υγείας προωθήσει άμεσα το νομοσχέδιο για τα ΚΑΑ στην Επιτροπή Υγείας και με τη σειρά της η Επιτροπή Υγείας της Βουλής, να θέσει ως χρονική προτεραιότητα τη ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ο ΣΥ.ΚΕ.Α.Α καλεί τέλος όλους τους φορείς να συνδράμουν για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών ΑΑ που με διαφάνεια, μεθοδικότητα και αξιοπιστία να προβάλει και να αναπτύσσει τις δυνατότητες του τομέα ΑΑ στην Κύπρο, με όφελος για την κοινωνία με επίκεντρο τον ασθενή. 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι