Σύσκεψη για την επιδημιολογική εικόνα-Τι αποφασίστηκε για covid και λοιμώξεις

Σε αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας αναφορικά με τη νόσο COVID-19 προέβησαν τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, με τον Υπουργό Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, συζητήθηκαν επίσης, τα δεδομένα που καταγράφονται σχετικά με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, οι οποίες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, στις λοιμώξεις του Ανώτερου Αναπνευστικού (που οφείλονται δηλαδή σε ιούς) και του Κατώτερου Αναπνευστικού, που κατά κύριο λόγο προκαλούνται από βακτήρια. 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τέθηκαν εισηγήσεις από τα μέλη της ΣΕΕ και αποφασίστηκε η έκδοση ανακοίνωσης από το Υπουργείο Υγείας με οδηγίες προς το κοινό για την προστασία από τις λοιμώξεις του Αναπνευστικού, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.

Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας θα εντείνει τις δράσεις του για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού κατά της COVID-19 και ιδιαίτερα για την αύξηση των εμβολιασμών με ενισχυτική δόση, δεδομένης της σημασίας που έχει για την ενίσχυση της ανοσίας ομάδων του πληθυσμού που είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρή νόσηση και νοσηλεία.

Ο κόσμος να είναι προσεκτικός κατά την διάρκεια των γιορτών, λέει ο Καραγιάννης

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, το μέλος της ΣΕΕ, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης είπε πως αυτή την στιγμή, η επιδημιολογική εικόνα όσον αφορά τον κορωνοϊό είναι ενθαρρυντική.

«Θα συνεχίσουμε ως έχουμε με συστάσεις, όπως ο κόσμος να είναι προσεκτικός κατά την διάρκεια των γιορτών, να εφαρμόζει τα μέτρα αυτοπροστασίας, όπου υπάρχει πολύς συγχρωτισμός να φορούν μάσκα και αν έχουν συμπτώματα πριν βρεθούν με άλλους να κάνουν ένα γρήγορο τεστ για να σιγουρευτούν ότι δεν είναι μολυσμένοι με τον κορωνοϊό», σημείωσε.

Ο Καθηγητής επεσήμανε ότι «αυτή την στιγμή έχουμε έξαρση στα παιδιά από γρίπη Α που σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος ιός έχει πλέον έρθει και στην Κύπρο και απλά ή γρήγορα θα επηρεάσει και τους ενήλικες κυρίως τους ηλικιωμένους. Επομένως όσοι έκαμαν το εμβόλιο καλώς, όσοι δεν το έκαμαν έχουν χρόνο να το κάνουν».

Σε ερώτηση αν είναι ανησυχητική η κατάσταση με την γρίπη Α, ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε πως τώρα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

«Αντιλαμβάνεστε ότι τα τελευταία δύο-τρία χρόνια δεν εκτεθήκαμε στον ιό της γρίπης στο ποσοστό που γινόταν κάθε χρόνο στα προ της πανδημίας χρόνια και υπάρχουν αρκετοί ευάλωτοι στην κοινότητα και κυρίως μικρά παιδιά. Χρειάζεται προσοχή γιατί ο ιός της γρίπης κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορεί να οδηγήσει σε βαριά νοσηλεία και πνευμονία, επομένως να μην το ξεχνάμε και κυρίως τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Δειτε Επισης

Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια