Δεν κάνουν πίσω οι διανομείς της Wolt-Καταγγέλουν εκμετάλλευση

Στην τρίτη μέρα απεργίας βρίσκονται οι διανομείς που συνεργάζονται με την Wolt, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν σήμερα μαζικά έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Λευκωσία. Περίπου 150 διανομείς, που πραγματοποίησαν χθες πορεία διαμαρτυρίας, σήμερα βρέθηκαν από νωρίς το πρωί έξω από τα γραφεία της εταιρείας, αποφασισμένοι να συνεχίσουν την ειρηνική διαμαρτυρία τους και την απεργία, αφού η Wolt ανακοίνωσε την πρόθεσή της να περικόψει περαιτέρω τις απολαβές τους.

Υπάλληλοι του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπ. Εργασίας βρέθηκαν στη συγκέντρωση των απεργών διανομέων, προκειμένου να καταγράψουν τους όρους των συμβολαίων σύμφωνα με τα οποία απασχολείται ο καθένας από τους διανομείς. Σκοπός είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο η πρόθεση της Wolt, με την οποία έχουν ελεύθερη συνεργασία οι διανομείς, να μειώσει τις απολαβές, προσκρούει στους όρους των συμβολαίων που έχουν συνάψει με τις εταιρείες - εργοδότες.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με όσα ανέφεραν σε δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ οι διανομείς, το ποσό των €2,40 για κάθε δρομολόγιο, από το οποίο ο εργοδότης τους κρατά το 41%, η Wolt σκοπεύει να το μειώσει σε €2,26. Η πρόθεσή της αυτή αποτέλεσε την αφορμή για την απεργία των διανομέων, οι οποίοι εργάζονται έτσι κι αλλιώς σε αντίξοες συνθήκες και δυσμενείς όρους, καθώς όπως λένε,  καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι για τα καύσιμα, τον προστατευτικό εξοπλισμό τους, τις τσάντες διανομής, όπως επίσης να καλύψουν οποιεσδήποτε φθορές και επιδιορθώσεις.

Οι όροι εργασίας ήταν ήδη δυσμενείς, όπως είπαν στο ΚΥΠΕ, με τα εισοδήματά τους να ανέρχονται σε €400-€500 μηνιαία. Ανέφεραν ότι για κάθε χιλιόμετρο που καλύπτουν λαμβάνουν αποζημίωση ύψους €0,25 - €0,50, ενώ για διανομές εντός ενός χιλιομέτρου, δεν λαμβάνουν καθόλου αποζημίωση. Σημείωσαν, ακόμα, ότι είχαν προσπαθήσει και στο παρελθόν να ζητήσουν από την εταιρεία την κάλυψη του κόστους του εξοπλισμού τους, χωρίς ανταπόκριση όμως. Όπως είπαν, εξάλλου, ούτε τώρα έχουν λάβει κάποια ανταπόκριση σχετικά με τα αιτήματα που έχουν υποβάλει γραπτώς στην εταιρεία.

Με έγγραφο που έχουν διαβιβάσει στη διεύθυνση της εταιρείας, όπως ανέφεραν, ζητούν την αποκατάσταση του ποσού ανά δρομολόγιο στα €2,60, όπως ίσχυε παλιότερα, καθώς και αποκατάσταση του αντίστοιχου ποσού στα €4,00 για τις Παρασκευές και στα €3,50 για τα Σάββατα. Ζητούν, ακόμα, αποζημίωση και για τα δρομολόγια εντός ενός χιλιομέτρου, ενιαία αποζημίωση €0,50 ανά χιλιόμετρο για όλα τα δρομολόγια, καθώς και αποζημίωση €1,10 για τα δρομολόγια που εκτελούνται υπό βροχή. Ζητούν, επίσης, το ποσοστό που κρατείται από τις εταιρείες που τους εργοδοτούν (οι οποίες με τη σειρά τους παρέχουν υπηρεσίες στη Wolt), να μειωθεί στο 30%, αντί του 41% που ισχύει σήμερα.

Η αύξηση του κόστους των καυσίμων, καθώς και του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και των βασικών αγαθών, έχει καταστήσει τη διαβίωσή τους εξαιρετικά δύσκολη, όπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ οι εργαζόμενοι, κάτι που τους ώθησε να κατέλθουν σε απεργία. «Ήταν κάτι που έγινε ξαφνικά, δεν το είχαμε σχεδιάσει, αλλά αυτό δείχνει πόσο πιεσμένοι είμαστε και αυτό είναι που μας έχει ενώσει, γιατί όλοι υποφέρουμε, ακόμα κι αυτοί που τώρα δεν απεργούν», ανέφερε ένας διανομέας, μιλώντας στο ΚΥΠΕ. Τόνισαν, δε, ότι προτίθενται να συνεχίσουν την απεργία, αν και έχουν δεχθεί και μηνύματα ότι οι περισσότεροι λογαριασμοί διανομέων που απεργούν, έχουν μπλοκαριστεί από την εταιρεία, κάτι που ζητούν να αρθεί.

Eξήγησαν, ακόμα, ότι «είναι δύσκολο για τους υπηκόους τρίτων χωρών να βρουν δουλειά εδώ, ακόμα κι αν έχουν μόρφωση» και πρόσθεσαν ότι αυτή είναι μόνη επιλογή που έχουν, αλλά είναι μία πολύ επικίνδυνη δουλειά, με συχνά ατυχήματα, με κατά καιρούς ρατσιστικές επιθέσεις, όπως είπαν, ενώ σημείωσαν ότι στην πανδημία σχεδόν όλοι είχαν κολλήσει COVID γιατί καλούνταν να κάνουν διανομή και σε κόσμο που δεν ανέφερε ότι είναι θετικός. Ζήτησαν, δε, τη συμπαράσταση του κόσμου για να συνεχίσουν να διεκδικούν τα αιτήματά τους.

Στο πλευρό των απεργών δηλώνει η ΠΕΟ, δίνοντας το παρών στη συγκέντρωσή τους

«Βρισκόμαστε στο πλάι των εργαζόμενων στη διανομή της Wolt, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πάρα πολλά εργασιακά προβλήματα, αφού ούτε οι νομοθεσίες δεν τηρούνται», ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Μιχάλης Τσικκουρής, Επαρχιακός Γραμματέας ΠΕΟ. Αναφερόμενος στα κίνητρα της απεργίας, είπε ότι «τους ανακοινώθηκαν μειώσεις στις απολαβές, ενώ δεν δικαιούνται ούτε άδειες ασθενείας, ούτε υπάρχουν αργίες ή ωράρια» και εξήγησε ότι, για τους πλείστους εργαζόμενους στον τομέα αυτό, γίνονται ειδικά συμβόλαια μέσω ατζέντηδων (agents), τα οποία υποβάλλονται στο Υπουργείο Εργασίας, καθώς πρόκειται κατά κανόνα για υπηκόους τρίτων χωρών και αιτητές ασύλου.

Ανέφερε, ακόμα, ότι από το ποσό που αναλογεί στον διανομέα για κάθε δρομολόγιο, η Wolt αποκόπτει ποσοστό 41%, κάτι το οποίο χαρακτήρισε εξωπραγματικό. «Θα συνεχίσουμε των αγώνα μας μέχρι να δικαιωθούν οι άνθρωποι», είπε. Εξήγησε, δε, ότι οι διανομείς, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι υπήκοοι τρίτων χωρών, είτε φοιτητές, είτε αιτητές ασύλου και πολιτικοί πρόσφυγες, δεν είναι οργανωμένοι σε συντεχνίες ή σωματεία, σημείωσε, όμως, ότι η ΠΕΟ θα στηρίξει την προσπάθειά τους, όπως κάνει με κάθε απεργία εργαζομένων στην Κύπρο.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας αξιολογεί τους όρους εργοδότησης των διανομέων στην Wolt

Συνεντεύξεις από όλα τα άτομα που εργοδοτούνται και επηρεάζονται από τις αλλαγές στους όρους εργασίας στην εταιρεία Wolt έλαβε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, του Υπουργείου Εργασίας. Αυτό ανέφερε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος, Άντης Αποστόλου, σε επικοινωνία με το ΚΥΠΕ, προσθέτοντας ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει αξιολόγηση των στοιχείων, σε συνεργασία με το Τμήμα Εργασίας του ίδιου Υπουργείου.

Λειτουργοί του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας βρέθηκαν σήμερα το πρωί στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας Wolt στη Λευκωσία, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι διανομείς που απεργούν, διαμαρτυρόμενοι για μειώσεις στις απολαβές τους. Με βάση τις συνεντεύξεις που έγιναν με τους εργαζόμενους, όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο κ. Αποστόλου, θα διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχουν παραβάσεις της νομοθεσίας για εργοδότηση υπηκόων τρίτων χωρών ή παραβάσεις όσον αφορά την καταβολή κοινωνικών ασφαλίσεων. Τα αποτελέσματα της διερεύνησης αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας, όπως είπε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, θα εξεταστεί αφενός κατά πόσο υπάρχει δηλωμένη ή αδήλωτη εργασία. Αφετέρου, σε συνεργασία με το Τμήμα Εργασίας, σκοπός είναι να διαπιστωθεί αν υπάρχουν σφραγισμένα συμβόλαια για εργασία ατόμων από τρίτες χώρες, δηλαδή αν ο εργοδότης έχει λάβει την άδεια για εργοδότηση των ατόμων αυτών, μέσω των ειδικών συμβολαίων. Στη συνέχεια, θα πρέπει να διαπιστωθεί αν ο εργοδότης άλλαξε μονομερώς τους όρους των συμβολαίων.

Όπως εξήγησε ο κ. Αποστόλου, τα ειδικά συμβόλαια για υπηκόους τρίτων χωρών, είναι συμβόλαια πλήρους απασχόλησης, που προνοούν κανονικά και την καταβολή κοινωνικής ασφάλισης. Στην περίπτωση που υπάρχουν παραβάσεις της νομοθεσίας ή/και των συμβολαίων, πρόσθεσε ο ίδιος, το Τμήμα Εργασίας μπορεί να ακυρώσει τα συμβόλαια και οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν νέο εργοδότη. Σημείωσε, τέλος, ότι η περίπτωση παράνομης απασχόλησης, δηλαδή απασχόληση χωρίς άδεια αλλοδαπού, συνεπάγεται ποινές, ενώ στην περίπτωση μη καταβολής κοινωνικών ασφαλίσεων, επιδίδεται διοικητικό πρόστιμο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»