Ορίζοντας ο Δεκέμβριος για την ΑΗΚ-«Καμία πρόθεση αποκοπής ρεύματος τις γιορτές»

Μια ανάσα πριν τις καθημερινές διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, ο υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, κατάφερε να λειτουργήσει πυροσβεστικά στις εξαγγελίες του προσωπικού της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου για απεργιακά μέτρα, αφού σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των συντεχνιών, αποφασίστηκε η έναρξη εντατικού διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων υπουργείων, με τις συντεχνίες να προσδοκούν ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων και συμφωνία πριν τη νέα χρονιά.

Αρμόδιοι φορείς, πολιτικά κόμματα, επιχειρηματίες και καταναλωτές που θα επηρεάζονταν από τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση, άσκησαν πίεση για αποτροπή της απόφασης των συντεχνιών της Αρχής για μέτρα και αφού έθεσαν σε συναγερμό την Κυβέρνηση, έφτασαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα την ύστατη στιγμή. Βέβαια, όπως ξεκαθαρίζει μιλώντας στον REPORTER ο πρόεδρος της Ελεύθερης Παγκύπριας Οργάνωσης Προσωπικού Αρχής Ηλεκτρισμού (ΕΠΟΠΑΗ), Κυριάκος Ταφούνας, δεν ήταν και ούτε είναι σκοπός να ταλαιπωρηθούν οι καταναλωτές με τις αποκοπές ρεύματος, ιδιαίτερα τις ημέρες των γιορτών.

Μπορεί να μην έχουν καθοριστεί τα χρονοδιαγράμματα για τις συναντήσεις των συντεχνιών της ΑΗΚ, με την υπουργό Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου και τον υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, οι οποίες θα γίνουν στην παρουσία του κ. Κούσιου, ωστόσο στόχος είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, η οποία θα φέρει την επιθυμητή συμφωνία εντός Δεκεμβρίου, ώστε να αποτραπούν οποιαδήποτε απεργιακά μέτρα που θα φέρουν ταλαιπωρία στους καταναλωτές.

Οι συντεχνίες της ΑΗΚ, αναμένεται να θέσουν ενώπιον των δύο υπουργών τέσσερα βασικά ζητήματα, τα οποία όπως είπε ο κος Ταφούνας, στηρίζονται σε αποφάσεις τεχνοκρατών αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου. Το πρώτο ζήτημα, είναι αυτό της στελέχωσης και όπως εξήγησε ο κος Ταφούνας, «μετά από περίπου πέντε χρόνια εσωτερικών μελετών καταλήξαμε πως υπάρχουν νέες ανάγκες για τον Οργανισμό. Αυτές οι νέες ανάγκες, προκύπτουν από το γεγονός ότι ο Οργανισμός προχώρησε στον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του, βασισμένος στην απόφαση της Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ). Δηλαδή, σήμερα έχουμε τέσσερις δραστηριότητες και τις κοινές υπηρεσίες. Οι δραστηριότητες αφορούν την παραγωγή, την μεταφορά, τη διανομή και την προμήθεια. Οι διευθύνσεις κάθε δραστηριότητας, έχουν αξιολογήσει τις ανάγκες τους σύμφωνα με το αναπτυξιακό πρόγραμμα και τις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών. Αυτές, συνοψίστηκαν σε ένα κοινό έγγραφο το οποίο ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο και υποβλήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2021 στο Υπουργείο Εμπορίου ώστε να εγκριθούν οι νέες θέσεις εργασίας. Αναμέναμε πως αυτές οι θέσεις θα εγκρίνονταν, ωστόσο πληροφορηθήκαμε ότι μόνο ένας μικρός αριθμός από τις θέσεις εγκρίθηκε από τα Υπουργεία, δηλαδή από τις 370 νέες θέσεις που ζητούσε η ΑΗΚ, μόνο οι 146».

Μάλιστα, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ, «το πήραν ένα βήμα παραπέρα με αγορά υπηρεσιών από ανύπαρκτους, λέω εγώ, εργολάβους του ιδιωτικού τομέα που θα μπορούσαν να αναλάβουν τις αναγκαίες δραστηριότητες για την ΑΗΚ. Εγείρονται σοβαρά θέματα για την ασφάλεια και υγεία του προσωπικού, διότι πρόκειται για έναν τεχνικό οργανισμό που ασχολείται με το ηλεκτρικό ρεύμα και υπάρχουν αυστηρές διαδικασίες και κανονισμοί που πρέπει να τηρούνται. Είναι αναγκαίο να υπάρχουν σωστές δομές, επίβλεψη και οργάνωση για να αποφεύγονται τα ατυχήματα».

Ένα δεύτερο ζήτημα είναι η εμπλοκή της Αρχής Ηλεκτρισμού στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), αφού όπως υπενθύμισε ο κος Ταφούνας, η ρυθμιστική απόφαση της ΡΑΕΚ πριν το καλοκαίρι, απέκλειε ουσιαστικά την Αρχή Ηλεκτρισμού από τη δραστηριοποίηση στον τομέα των ΑΠΕ. «Της απόφασης, ακολούθησε η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και εκεί δόθηκαν οδηγίες να υποβληθεί πλάνο από την ΑΗΚ προς το Υπουργείο, όσον αφορά τη δραστηριοποίησή της σε ΑΠΕ για να εγκριθεί, ώστε να μπορέσει ο Οργανισμός να εισέλθει σε αυτό τον τομέα. Είναι πολύ σημαντικό η ΑΗΚ να έχει ΑΠΕ, κάτι που θα επιφέρει άμεσο όφελος προς τον καταναλωτή. Το πλάνο προωθήθηκε από το Υπουργείο προς τη ΡΑΕΚ για έγκριση με δύο βασικές προϋποθέσεις. Προϋποθέσεις, που ουσιαστικά παραπέμπουν στις ελληνικές καλένδες  τη δραστηριοποίηση της ΑΗΚ στο τομέα, εφόσον προϋποθέτει έγκριση πάρκων μετά από απόσυρση συμβατικής παραγωγής, μονάδες παραγωγής δηλαδή από τον Σταθμό της Δεκέλειας. Η δεύτερη προϋπόθεσή αφορά στη σύνδεση με αναπτυξιακό πρόγραμμα των δικτύων της ΑΗΚ. Άρα, είναι δύο προϋποθέσεις που αφήνουν την ΑΗΚ εκτός για δραστηριοποίηση στον τομέα».

Το τρίτο ζήτημα που θα θέσουν κατά τις συναντήσεις με τους υπουργούς, οι συντεχνίες είναι η ανάγκη για αντικατάσταση των δαπανηρών μονάδων του Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού της  Δεκέλειας, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν απενεργοποιηθεί και παρόλα αυτά, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός αντικατάστασής της συμβατικής παραγωγής ηλεκτρισμού.

Όπως είπε ο κος Ταφούνας, «εάν λάβουμε υπόψιν τις περσινές δηλώσεις του προέδρου της ΡΑΕΚ που έλεγε πως μέχρι το 2024, θα έχουμε ανάγκη για πρόσθετη συμβατική παραγωγή 600 megawatt και εφόσον δεν υπάρχει σχεδιασμός θα έπρεπε να ζητηθεί παράταση λειτουργίας των μονάδων. Έπρεπε επίσης να ζητηθεί εξαίρεση και από τους ρίπους για κάποιο χρονικό διάστημα, κόστος το οποίο φορτώνονται οι καταναλωτές. Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξει απόφαση για αντικατάσταση των μονάδων της Αρχής με πιο σύγχρονες και πιο οικονομικές μονάδες προς όφελος των καταναλωτών. Ο σταθμός είναι αναγκαίος για τη διασπορά της παραγωγής. Δεν πρέπει να παραμείνουμε με ένα σημείο συμβατικής παραγωγής μόνο από το Σταθμό του Βασιλικού. Οι ανακοινώσεις από τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, εστίαζαν κυρίως όχι στο ότι δεν θα υπήρχε επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος αλλά στην εύρυθμη λειτουργία των δικτύων. Εάν  πρόκυπτε ενδεχομένως ανάγκη σε κάποιες περιοχές να διακόπτονται κατά διαστήματα ώστε να μην υπάρχει υπερφόρτωση των δικτύων αφού θα διοχετευτούν ρεύμα μόνο από το σταθμό του Βασιλικού. Επίσης από τις εξαγγελίες του Διαχειριστή εξάγεται το συμπέρασμα ότι είναι αναγκαίο ο Σταθμός της Δεκέλειας, να παραμείνει».

Παράλληλα, ένα τέταρτο ζήτημα που θα αναδείξουν οι συντεχνίες της ΑΗΚ, αφορά τον έλεγχο των ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων των καταναλωτών. Αυτός ο έλεγχος, όπως εξήγησε ο ίδιος, είναι ευθύνη της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας, η οποία ουδέποτε έκανε έλεγχο εγκαταστάσεων και ανέθεσε την υπηρεσία στην Αρχή Ηλεκτρισμού την οποία παρέχει δωρεάν στους καταναλωτές. «Εμείς λέμε πως εάν η υπηρεσία παρέχεται από έναν τρίτο ανεξάρτητο οργανισμό που δεν έχει κανένα συμφέρον και οικονομικό όφελος θα ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε ο κος Ταφούνας.

Τα τέσσερα αυτά ζητήματα, δεν είναι άγνωστα προς τους αρμόδιους υπουργούς, αφού έχουν συζητηθεί ουκ ολίγες φορές, ωστόσο πρόθεση των συντεχνιών είναι να βρεθούν λύσεις το συντομότερο και προς όφελος των καταναλωτών, αφού οι όποιες καθυστερήσεις μεταφράζονται σε κόστος. Κόστος που στο τέλος πληρώνουν οι πολίτες.

«Είναι αναγκαίο να αντιληφθούμε όλοι πως το ρεύμα θα μπορούσε να είναι σε πιο χαμηλή τιμή, αλλά αφήνοντας την Αρχή εκτός των ΑΠΕ οδηγούμαστε σε φαινόμενα που ακούμε και συζητούνται καθημερινά, δηλαδή της αισχροκέρδειας, της φορολόγησης. Τον καταναλωτή τον ενδιαφέρει να πληρώνει το ρεύμα σε λογική τιμή», είπε τέλος ο κος Ταφούνας, ο οποίος τόνισε πως «κανένας δεν θέλει να ταλαιπωρηθούν οι καταναλωτές. Μέχρι το τέλος των γιορτών είναι η ευκαιρία να εξαντληθεί ο διάλογος για να μην χρειαστεί να επανέλθουμε με μέτρα. Οι όποιες αποφάσεις είναι αναγκαίες για τον τόπο μας».

Πάντως, σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, ανέφερε πως την Πέμπτη θα έχει συντονισμό με τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη και την Υπουργό Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου για να διευθετήσουν τις συναντήσεις και διευκρίνισε πως κατά τις επαφές αυτές θα αποφασιστεί ποιοι θα παρίσταται στην κάθε συνάντηση.

Επίσης, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι ίσως η περίοδος να μην προσφέρεται, όχι μόνο λόγω των γιορτών, αλλά και λόγω προεκλογικής περιόδου, αφήνοντας μετέωρο το πότε θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας