Φωτίου: Σύμβολο του αγώνα για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων η Παναγιώτα Σολωμή

Η Παναγιώτα Σολωμή από την Κώμη Κεπήρ αποτελεί σύμβολο του αγώνα για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου.

"Πρόκειται για μια από τις πιο εμβληματικές μορφές και σύμβολο του αγώνα για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και διεκδίκησης των αναφαίρετων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για επιστροφή στα κατεχόμενα εδάφη μας όπως ήταν και είναι όλες οι Μάνες των Αγνοουμένων μας", τονίζει ο κ. Φωτίου.

Όπως αναφέρει, η Παναγιώτα Σολωμή ήταν σύζυγος του μέχρι πρότινος αγνοουμένου Παύλου Σολωμή και μητέρα του επίσης μέχρι πρότινος αγνοούμενου, του 18χρονου παιδιού της, Σολωμή Παύλου, οι οποίοι συνελήφθησαν από τα κατοχικά στρατεύματα και αγνοούνταν μέχρι το 2018, όταν τα ιερά λείψανά τους εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στην κατεχόμενη γη της Καρπασίας και ταυτοποιήθηκαν.

"Διετέλεσε για σχεδόν τρία χρόνια εγκλωβισμένη. Εκδιώχθηκε βίαια από τις κατοχικές αρχές από την πατρογονική της εστία και το αγαπημένο της χωριό", αναφέρεται.

Προστίθεται ότι "στην προσφυγιά διεκδικούσε καθημερινά, με πείσμα και αξιοπρέπεια από τον κατακτητή, να πληροφορηθεί για την τύχη των αγαπημένων της, χωρίς όμως η κατοχική δύναμη να επιδείξει οποιαδήποτε ευαισθησία ή ανθρωπιά για δεκαετίες, αφήνοντας την Παναγιώτα και την υπόλοιπη οικογένειά της να ζουν καθημερινά το μαρτύριο της αβεβαιότητας της τύχης των αγαπημένων της προσώπων". 

"Καλό ταξίδι κυρία Παναγιώτα. Υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε μια μέρα τα ιερά λείψανά σου όπως και αυτά του συζύγου και του παιδιού σου να επιστρέψουν και να αναπαυθούν στην πατρώα γη της Καρπασίας, στο αγαπημένο σου χωριό, την Κώμη Κεπήρ", καταλήγει η δήλωση.

Η κηδεία της Παναγιώτας Σολωμή θα γίνει από τον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά στον συνοικισμό Αγίου Αθανασίου, στη Λεμεσό.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας
Πόρισμα διοικητικής έρευνας Ακάμα και χρονοδιάγραμμα ζητά η Επιτροπή Περιβάλλοντος
Σε άλλη χώρα γεννήθηκε το 22,7% των κατοίκων της Κύπρου
Συζήτησαν για Ακάμα και περιοχές Νατούρα Οικολόγοι και Επίτροπος Περιβάλλοντος
Τις επόμενες ημέρες αναμένει η Βουλή τη νέα πρόταση για το «Θυμέλη»