Αναστασία Ανθούση: Aναγκαία η συνεργασία εθελοντικών οργανώσεων με τοπικούς φορείς

Για εξασφάλιση ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τον πολίτη, είναι αναγκαία η συνεργασία των εθελοντικών οργανώσεων με όλους τους τοπικούς φορείς και το κράτος, ανέφερε το βράδυ της Τρίτης η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της πολιτείας προς το Επαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού Λεμεσού (ΕΣΣΕ).

Σε χαιρετισμό της σε εκδήλωση του ΕΣΣΕ Λεμεσού, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Εθελοντών, που γιορτάστηκε στις 5 Δεκεμβρίου, η κ. Ανθούση είπε πως οι νέες και συνεχώς μεταβαλλόμενες κοινωνικές ανάγκες απαιτούν ευελιξία και αγαστή συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων που δρουν στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας.

«Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία των εθελοντικών οργανώσεων με όλους τους τοπικούς φορείς και το Κράτος, για εξασφάλιση ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τον πολίτη», ανέφερε και πρόσθεσε ότι προς την κατεύθυνση αυτή στρέφονται και οι προσπάθειες του Υφυπουργείου.

Ειδικότερα, συνέχισε, αναγνωρίζοντας την προσφορά της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, μέσα από τα Σχέδια Κρατικών Ενισχύσεων που διαχειρίζονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, στηρίζει τις προσπάθειες των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την ανάπτυξη και την παροχή προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας.

Ενδεικτικά, ανέφερε πως το 2021 συνολικά 281 προγράμματα έλαβαν οικονομική ενίσχυση με στόχο την κάλυψη μέρους των δαπανών λειτουργίας τους καθώς και άλλων αναγκών, με συνολικό ποσό ύψους πέραν των €12,7 εκατομμυρίων. 

Για το τρέχον έτος, υπέδειξε, το τελικό συνολικό ποσό που θα δοθεί αναμένεται να ξεπεράσει τα €14,5 εκατομμύρια, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση της που τα περισσότερα προγράμματα συνέχισαν τη λειτουργία τους από τα προηγούμενα χρόνια και το ενδιαφέρον για ανάπτυξη και νέων προγραμμάτων, έτσι ώστε να καλυφθούν αναφυόμενες ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας.

Για το 2023, σύμφωνα με την κ. Ανθούση, συμπεριλήφθηκε στον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου, κονδύλι ύψους €18 εκατομμυρίων, για την επιχορήγηση προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας από Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλους φορείς.

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή στήριξη προς τις εθελοντικές οργανώσεις, «ώστε όλοι μαζί να συμβάλουμε στην κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας μας».

Εκ μέρους του Δήμου Λεμεσού, ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, αφού ευχαρίστησε το ΕΣΣΕ Λεμεσού για την τεράστια, όπως είπε, προσφορά του στην κοινωνία της πόλης και τους πολίτες που έχουν ανάγκη για συμπαράσταση και βοήθεια, σημείωσε ότι, σε θεσμικό επίπεδο, είναι απόλυτα αναγκαία η συνένωση και ο συντονισμός δυνάμεων κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκκλησίας και κοινωνικών φορέων με στόχο την απάμβλυνση των κοινωνικών προβλημάτων.

«Από πλευράς του Δήμου Λεμεσού, είναι πεποίθηση μας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στα θέματα αυτά, γιατί, όπως και η εκκλησία, είναι ένας θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον άνθρωπο και στις καθημερινές του ανάγκες», συμπλήρωσε.

Λέγοντας πως ο Δήμος Λεμεσού έχει θέσει, τα τελευταία χρόνια, ως στόχο του την αναβάθμιση της εμπλοκής του και τη διεύρυνση των προγραμμάτων του που αφορούν την κοινωνική μέριμνα, υπενθύμισε τη δημιουργία του Κέντρου Έκτακτης Ανάγκης και του Κέντρου Στήριξης και Επανένταξης Αστέγων ΣΧΕδΙΑ, την αποπεράτωση του Κέντρου Ενηλίκων στην οδό Φιλελλήνων και του Πολυλειτουργικού Κέντρου Κοινωνικών Υπηρεσιών της Μισιαούλη – Καβάζογλου.

Αναφορικά με το έργο της ανέγερσης 600 οικιστικών μονάδων προσιτής στέγης στις περιοχές Αγίου Νικολάου και Αγίου Ιωάννη, για το οποίο υπάρχει συμφωνία με τον ΚΟΑΓ, ο κ. Νικολαϊδης εξέφρασε την ευχή όπως σύντομα ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια υπάρχουν από πλευράς της χρηματοδότησης του έργου από τον ΚΟΑΓ. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η δέσμευση του Δήμου παραμένει αμείωτη για το έργο και πως, το ίδιο θέλει να πιστεύει ότι  ισχύει και για την κυβέρνηση.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία του Δήμου Λεμεσού με το ΕΣΣΕ Λεμεσού θα διαφυλαχθεί και θα ενισχυθεί περισσότερο, για το καλό της πόλης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση, όπου υπογραμμίστηκε η αξία του εθελοντισμού και του έργου που επιτελείται από το Επαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού Λεμεσού, απηύθυνε ο Χωροεπίσκοπος Αμαθούντας Νικόλαος και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Σταύρος Ολύμπιος.

Για την εθελοντική τους δράση τιμήθηκαν οι Ανδρούλα Σαββίδου, Ασουσένα Σοφοκλέους, Βάσος Κουμπάρος, Ρίτσα Φιλίππου, Σωκράτης Παύλου και Χρυστάλλα Κυθραιώτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία-Επιστρέφει η σκόνη την Τετάρτη
Καμπανάκι για νέες αυξήσεις στα καύσιμα λόγω πολέμου-Κίνδυνο εκμετάλλευσης προβλέπουν οι καταναλωτές
Αρχές Ιουλίου οι πρώτες αναδομήσεις πολυκατοικιών για ΚτίΖΩ-Αρχίζει η β’ φάση του σχεδίου
Μέτρα για στήριξη των Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών ζητά η ΙΣΟΤΗΤΑ
Α. Μιχαηλίδου: Το ΥΠΑΝ έχει θέσει ως προτεραιότητα την προώθηση ενός υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος
Προσπάθεια για ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω Τουρκίας καταβάλλεται στα κατεχόμενα
Παρουσιάστηκε στους κοινωνικούς εταίρους η μελέτη για βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Στα €800 τον μήνα η αντιμισθία του ΔΣ Εθνικής Αρχής Παιγνίων με κοινωνικές ασφαλίσεις
Άρχισε η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για το καθεστώς του καλλιτέχνη
Συναντήθηκε με τον Sinkevičius η Παναγιώτου-«Δεδομένη η πολιτική βούληση για τερματισμό εκκρεμοτήτων»