Πρότεινε να συναντηθούν Υπ. Υγείας και εταιρείες παραγωγής εμβολίων η Κυριακίδου

Συνάντηση των Υπουργών Υγείας της ΕΕ με τις εταιρίες παραγωγής εμβολίων για την COVID-19, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη λόγω της σημερινής υπερπροσφοράς και μειωμένης ζήτησης για δόσεις, πρότεινε η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, κατά την πρωινή συζήτηση στο Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO), το οποίο συνέρχεται στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, σε σύνθεση Υπουργών Υγείας.

Όπως επεσήμανε στην παρέμβασή της η κ. Κυριακίδου, η πανδημία μπορεί να μην έχει τελειώσει όμως δεν αποτελεί πλέον υπαρξιακή απειλή, καθώς τα σύνορα είναι ανοικτά και η ζωή συνεχίζεται.

Πρόσθεσε πως η στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια ήταν επιτυχημένη περισσότερο από ότι περίμενε κανείς το 2020, μέσω της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών αλλά και της στενής συνεργασίες με τις εταιρίες παραγωγής.

Καθώς επιδημιολογικά η Ευρώπη δεν βρίσκεται πλέον στο απόγειο της κρίσης, συνέχισε, αυτό επηρεάζει τη ζήτηση για εμβόλια με αποτέλεσμα ορισμένα κράτη μέλη να έχουν χαμηλότερα επίπεδα εμβολιασμού. Την ίδια στιγμή, οι επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία επηρεάζουν τα δημόσια οικονομικά.

«Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλα τα κράτη μέλη λόγω της υπερπροσφοράς και της μειωμένης ζήτησης», συνέχισε, τονίζοντας πως η ΕΕ λειτουργεί στη βάση των συμβατικών της υποχρεώσεων, όμως «σας στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο να επαναδιαπραγματευτείτε τα συμβόλαια».

Η κ. Κυριακίδου σημείωσε πως έχει ήδη επιτευχθεί ένας βαθμός ευελιξίας, με τον επαναπρογραμματισμό των παραδόσεων, την αντικατάσταση όλων των εμβολίων πρώτης γενεάς με εμβόλια mRNA προσαρμοσμένα στις παραλλαγές, και την δημιουργία κοινού χώρου αποθήκευσης.

«Είναι σημαντικό οι εταιρίες να εργάζονται μαζί με τα κράτη μέλη και την Κομισιόν για να διασφαλίσουν πως οι συμφωνίες αντικατοπτρίζουν τη σημερινή κατάσταση» ανέφερε η κ. Κυριακίδου, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι «για να επιτύχουμε τα απαραίτητα αποτελέσματα, θα πρέπει να συνεχίσουμε με μια συλλογική διαπραγματευτική θέση σε αυτή την προσπάθεια».

«Η εργασία στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα εμβόλια πρέπει να συνεχιστεί για τη μείωση της προμήθειας των δόσεων εμβολίου τα επόμενα χρόνια, επεκτείνοντας την για μεγαλύτερη χρονική περίοδο ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που έχουμε» πρόσθεσε.

«Προτείνω σήμερα τη σύγκληση μιας συνάντησης της επιτροπής για τα εμβόλια σε πολιτικό επίπεδο στις αρχές του 2023 με τις εταιρίες παρούσες», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Άσπρισαν οι δρόμοι στη Λευκωσία
Βγήκαν στην ύπαιθρο οι Κύπριοι-Πέταξαν χαρταετό και τίμησαν τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας
Τιμούν το έθιμο και βγαίνουν στα βουνά και τη φύση οι Κύπριοι για να κόψουν τη μούττη
Με κίτρινη προειδοποίηση κόβει τη μούττη της Σαρακοστής η Κύπρος-Σε ισχύ μέχρι το απόγευμα
Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ
ΒΙΝΤΕΟ: Σε ρυθμούς salsa και mambo χόρεψε η Κύπρος-Ολοκληρώθηκαν οι καρναβαλίστικες παρελάσεις
Ικανοποίηση περιβαλλοντικών οργανώσεων για διορθωτικά μέτρα στον Ακάμα