Έξω τη Βουλή εκπρόσωποι Δήμων και κοινοτήτων της ελεύθερης Αμμοχώστου-«Εμείς ακόμα περιμένουμε»

Έξω από το κτίριο της Βουλής συγκεντρώθηκαν αργά το απόγευμα της Τρίτης εκπρόσωποι Δήμων και Κοινοτήτων της ελεύθερης Αμμοχώστου, εκφράζοντας την απαίτησή τους να προχωρήσει η Βουλή των Αντιπροσώπων στη διευθέτηση της εκκρεμότητας που αφορά στη λήψη απόφασης για τον καθορισμό επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου για τη μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.) στην επαρχία Αμμοχώστου, όπως προβλέπει η νομοθεσία που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Αντιπροσωπεία των Δήμων Παραλιμνίου και Δερύνειας, καθώς και των Κοινοτικών Συμβουλίων Φρενάρου και Αχερίτου, βρέθηκε στη Λευκωσία την ώρα της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, προκειμένου να υπενθυμίσει το κενό που εκκρεμεί στην πορεία της μεταρρύθμισης της Τ.Α. στην Επαρχία Αμμοχώστου, καθώς η νομοθεσία που ψηφίστηκε εδώ και εννέα μήνες παραμένει ανενεργή, αφού προβλέπει ότι επικεφαλής του Επαρχιακού Συμβουλίου θα είναι ο μητροπολιτικός Δήμος κάθε συμπλέγματος, κάτι που καθιστά ιδιάζουσα περίπτωση Αμμόχωστο, όπου ο μητροπολιτικός Δήμος είναι κατεχόμενος.

Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, Θόδωρος Πυρίλλης, η Βουλή θα είναι κλειστή για δύο μήνες, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, και θα ανοίξει τον Μάρτιο, κάτι που μεταθέτει τις όποιες αποφάσεις τον ερχόμενο Απρίλιο. «Άλλες επαρχίες προηγούνται κατά ένα χρόνο στην προετοιμασία για τη μεταρρύθμιση κι εμείς ακόμα περιμένουμε», πρόσθεσε και τόνισε «δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Κάλεσε, δε, τη Βουλή να συνεδριάσει και να πάρει την όποια απόφαση, προκειμένου ο επαρχιακός οργανισμός να λειτουργήσει και στην Αμμόχωστο, επισημαίνοντας ότι «η προσπάθεια της Βουλής να μη συνεδριάσει, κάτι δηλώνει». Απαντώντας σε ερώτηση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τοπικές αρχές Αμμοχώστου λόγω της συνεχιζόμενης εκκρεμότητας, εξήγησε ότι από την ψήφιση της μεταρρύθμισης μέχρι και σήμερα δεν μπορεί να συνέλθει το προσωρινό συντονιστικό συμβούλιο του Επαρχιακού Οργανισμού, επομένως στην ουσία μπορεί να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση για την επαρχία Αμμοχώστου.

Κληθείς να αναφερθεί στις προθέσεις των τοπικών αρχών το επόμενο διάστημα, είπε ότι θα αναμένουν να δουν αντιδράσεις τις αμέσως επόμενες μέρες και θα αποφασίσουν αναλόγως για τις ενέργειές τους.

Μιλώντας εκ μέρους του Δήμου Δερύνειας, ο Χριστόδουλος Παντελή σημείωσε ότι υπάρχει νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο προνοεί ότι την προσωρινή προεδρία του συντονιστικού συμβουλίου θα ασκεί ο Δήμαρχος του πληθυσμιακά μεγαλύτερου Δήμου, επομένως κανονικά πρέπει αυτό να μπει σε ψηφοφορία για να προχωρήσουμε με τις συνεδριάσεις της συντονιστικής επιτροπής.

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Φρενάρους, Μιχάλης Χατζηγιώρκας, απαντώντας σε ερώτηση για το γεγονός ότι στη διαμαρτυρία εκπροσωπείται μόνο μερίδα των Δήμων και Κοινοτήτων της ελεύθερης Αμμοχώστου, είπε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τα κίνητρα της απουσίας άλλων τοπικών αρχών της επαρχίας, τόνισε όμως ότι η δική τους παρουσία «καταδεικνύει την ανησυχία για τη μη λειτουργία της μεταρρύθμισης της Τ.Α. στην επαρχία Αμμοχώστου».

Πρόσθεσε, δε, ότι τα μέλη της Βουλής «αποφεύγουν να τοποθετηθούν για δικά τους μικροκομματικά συμφέροντα και αν δεν νομοθετήσουν μέχρι τον Μάρτιο που θα συνέλθει ξανά η Βουλή, θα φανούν για μια ακόμα φορά κατώτεροι των περιστάσεων», όπως είπε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Άσπρισαν οι δρόμοι στη Λευκωσία
Βγήκαν στην ύπαιθρο οι Κύπριοι-Πέταξαν χαρταετό και τίμησαν τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας
Τιμούν το έθιμο και βγαίνουν στα βουνά και τη φύση οι Κύπριοι για να κόψουν τη μούττη
Με κίτρινη προειδοποίηση κόβει τη μούττη της Σαρακοστής η Κύπρος-Σε ισχύ μέχρι το απόγευμα
Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ
ΒΙΝΤΕΟ: Σε ρυθμούς salsa και mambo χόρεψε η Κύπρος-Ολοκληρώθηκαν οι καρναβαλίστικες παρελάσεις
Ικανοποίηση περιβαλλοντικών οργανώσεων για διορθωτικά μέτρα στον Ακάμα