Συμφιλίωση προτείνει ο Σύνδεσμος Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959 με αφορμή ψήφισμα Βουλής

Ο Σύνδεσμος Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959, σε ανακοίνωσή του σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της Βουλής για τον αρχηγό της ΕΟΚΑ, Γεώργιο Γρίβα Διγενή, προτείνει όπως οι διχαστικές αφορμές "να  αναθεματιστούν" και να σφίξουν του χέρια αδελφικά "προς αποτροπή του διαφαινόμενου ολέθρου".

Στην ανακοίνωση, ο σύνδεσμος αναφέρει ότι είναι "αδιαμφισβήτητη ιστορική αλήθεια πως αιτία των εθνικών καταστροφών ήταν οι διχασμοί. Οι διχόνοιες και οι αδελφικές έριδες. Και είναι γνώριμη η δυσωδία της αδελφικής διαμάχης στον κόσμο των Ελλήνων από των απωτάτων αιώνων".

Με 23 ψήφους υπέρ και 15 κατά, η Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή υπερψήφισε το ψήφισμα που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για τη Δημοκρατική Αντίσταση, με αφορμή την 7η Δεκεμβρίου, Ημέρα Μνήμης των Μαχητών της Αντίστασης. Το καταψήφισαν μόνο ο ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ.

Εδώ ο διχασμός, προσθέτει η ανακοίνωση, "πυροδοτήθηκε στην έναρξη του απελευθερωτικού ενωτικού αγώνα και είναι διακηρυγμένη η θέληση του αρχηγού της ΕΟΚΑ, του Διγενή, για αποφυγή διχασμού".

"Αυτή είναι η δική μας θέση και πρόταση. Τέρμα στην υπόθαλψη της αδελφομαχίας. Συμφιλίωση και αδελφοσύνη. Ο εχθρός καραδοκεί προ των πυλών", προσθέτει.

Το ψήφισμα τιμά τη Δημοκρατική Αντίσταση και αποτίνει φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικώς πεσόντες και στους μαχητές που υπερασπίστηκαν τη δημοκρατική νομιμότητα και την ελευθερία του λαού μας απέναντι στον φασισμό και στον τουρκικό επεκτατισμό,

Καλεί την πολιτεία να μεριμνήσει για την απόδοση των δεουσών τιμών στους ήρωες της Δημοκρατικής Αντίστασης, πρωτίστως μέσα από την ανάδειξη στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού συστήματος του πατριωτικού, δημοκρατικού και αντιφασιστικού πνεύματος της θυσίας τους,

Καλεί τους θεσμούς του τόπου, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση, η δημόσια ραδιοτηλεόραση, τα σώματα ασφαλείας, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κ.ά., να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της Δημοκρατικής Αντίστασης και των ηρώων της, και καταδικάζει κάθε απόπειρα παραχάραξης της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας είτε μέσω της εξίσωσης της νόμιμης κυβέρνησης Μακαρίου και των δυνάμεων της δημοκρατίας με την τρομοκρατία της ΕΟΚΑ Β΄ είτε μέσω της ηρωοποίησης του αρχηγού και άλλων στελεχών αυτής και της πραξικοπηματικής κυβέρνησης είτε μέσω της ιδεοληπτικής ενοχοποίησης της αδέσμευτης πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας για την τραγωδία του 1974.

Καλεί επίσης την πολιτεία να διακόψει τη χρηματοδότηση κάθε είδους δραστηριοτήτων που συνδέονται με απόδοση τιμών στον Γεώργιο Γρίβα, τον οποίο η ιστορία καταδίκασε ως ανάξιο κάθε είδους τιμής από την πατρίδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Βιώσιμο ως το 2080 το ΤΚΑ-Πολιτική βούληση Κυβέρνησης για εξορθολογισμό επενδυτικής πολιτικής
Αναβολές με τη σέσουλα στην ΕΦ-Επιείκεια ΥΠΑΜ σε αθλητές, κάλεσμα Ελεγκτικής για επανεξέταση κριτηρίων
Στις 29 Μαΐου ξεκινά η θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
Νωρίτερα η καταβολή Κοινωνικών Παροχών ενόψει Πάσχα-Όλες οι πληροφορίες
Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων και αναβάθμιση του νοσοκομείου Τροόδους
Ενημέρωσε την Επιτροπή Προσφύγων για το σχέδιο ΚτίΖΩ ο Ιωάννου
Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία-Επιστρέφει η σκόνη την Τετάρτη
Καμπανάκι για νέες αυξήσεις στα καύσιμα λόγω πολέμου-Κίνδυνο εκμετάλλευσης προβλέπουν οι καταναλωτές
Αρχές Ιουλίου οι πρώτες αναδομήσεις πολυκατοικιών για ΚτίΖΩ-Αρχίζει η β’ φάση του σχεδίου
Μέτρα για στήριξη των Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών ζητά η ΙΣΟΤΗΤΑ