Επικράτηση νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον στην κοινότητα-Ανησυχία για γηροκομεία

Νέα αύξηση παρατηρήθηκε και αυτή τη βδομάδα στα περιστατικά κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στην κοινότητα, τα οποία ξεπέρασαν τις τέσσερις χιλιάδες, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει ο αριθμός των θετικών περιστατικών που έχουν εντοπιστεί στους οίκους ευγηρίας, αφού ανακοινώθηκαν εκατό τριάντα τέσσερα κρούσματα, την ίδια ώρα που παρατηρείται αύξηση και στις νοσηλείες.

Η αύξηση των περιστατικών, οφείλεται κυρίως στον μη έγκαιρο εμβολιασμό με αναμνηστική δόση των ατόμων που διαμένουν στους οίκους ευγηρίας αλλά και σε κλειστές δομές, όπως επίσης και η επικράτηση των δύο υποπαραλλαγών της Όμικρον στην κοινότητα, οι οποίες εντοπίστηκαν στο 50% των νέων περιστατικών που εντοπίστηκαν.

Τα εκατό τριάντα τέσσερα περιστατικά που εντοπίστηκαν σε γηροκομεία, όπως είπε μιλώντας στον REPORTER η διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, αφορά άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί έγκαιρα με αναμνηστική δόση και εξήγησε πως, «μπορεί οι Υπηρεσίες να αύξησαν τις κινητές μονάδες εμβολιασμού για απομακρυσμένες περιοχές και οίκους ευγηρίας, παρόλα αυτά ο τρόπος διαβίωσης μέσα στις στέγες είναι τέτοιος που όταν εισέλθει ο ιός είναι δύσκολο να ανακοπεί. Ένας άλλος λόγος που οφείλεται η αύξηση των νέων περιστατικών, είναι το γεγονός πως στην παρούσα φάση οι δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον, έχει εντοπιστεί στο 50% των θετικών περιστατικών. Βλέπουμε πως σιγά-σιγά οι υποπαραλλαγές αυτές άρχισαν να εκτοπίζουν τις προηγούμενες και επικρατούν στην κοινότητα. Αυτό που έχει συμβεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τις συγκεκριμένες παραλλαγές, είναι πως τα θετικά περιστατικά ανεβαίνουν με αργό ρυθμό».

Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας έχει παρατηρήσει βάσει των δεδομένων που καταγράφηκαν, τόσο αυτή τη βδομάδα, όσο και την προηγούμενη αύξηση στα ποσοστά θετικότητας και σε μικρότερες ηλικίες (σ.σ.6-12 ετών), που δεν υπάρχει αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη.

Σε ερώτηση, εάν υπάρχουν αναφορές για περιπτώσεις ατόμων που είναι θετικά στον κορωνοϊό αλλά δεν το δηλώνουν, η κα Κωνσταντίνου είπε πως δεν έφτασαν κοντά τους τέτοιες καταγγελίες, ωστόσο πλέον εναπόκειται στην κοινωνική και προσωπική ευαισθησία του κάθε πολίτη εάν θα απομονωθεί ή εάν θα δηλωθεί ως θετικό περιστατικό.

Την ίδια ώρα, η κα Κωνσταντίνου, ευελπιστεί πως και η Κύπρος θα έχει την ίδια πορεία, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες με μείωση κρουσμάτων, παρόλο που το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), κρατάει κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά τις προβλέψεις του για αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα. Όπως είπε η διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών «το ECDC είναι επιφυλακτικό, γιατί υπάρχει κοκτέιλ αναπνευστικών ιών κατά τους χειμερινούς μήνες. Αυτό που σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται, είναι η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας αλλά και η διενέργεια εμβολιασμών, τόσο για τη γρίπη Α΄, όσο και για κορωνοϊό».

Όσον αφορά την πιθανότητα λήψης μέτρων, η κα Κωνσταντίνου επανέλαβε τα όσα δηλώνει επισήμως το Υπουργείο Υγείας, ότι δηλαδή στο παρόν στάδιο δεν έχει συζητηθεί οτιδήποτε αφορά στη λήψη μέτρων κατά της πανδημίας, ωστόσο είπε πως υπάρχει το επικαιροποιημένο πλάνο και ο Σχεδιασμός που έχει ολοκληρωθεί από τον Αύγουστο και ο οποίος αφορά κυρίως την προσαρμογή των κρατικών νοσηλευτηρίων σε περίπτωση αύξησης περιστατικών. «Μελετούμε τα δεδομένα με τις νοσηλείες και στόχος είναι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, γιατί κανείς μας δεν θέλει την επιστροφή των μέτρων και την καραντίνα», είπε.

Πάντως, παρά την αύξηση των νοσηλειών, ο εκπρόσωπος Τύπου των Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, Χαράλαμπος Χαριλάου, χαρακτήρισε την κατάσταση στα κρατικά νοσηλευτήρια, στο παρόν στάδιο, ως διαχειρίσιμη. Όπως είπε μιλώντας στον REPORTER ο κος Χαριλάου «υπήρξε μια μικρή αύξηση στις νοσηλείες τις τελευταίες δύο μέρες. Η κατάσταση  παρακολουθείται και σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη θα επέμβουμε και αν κριθεί αναγκαίο θα ανοίξουμε νέες κλίνες για τα θετικά περιστατικά. Θεωρούμε πως ο αριθμός των νοσηλειών, ακόμη είναι χαμηλός και τα περιστατικά δεν είναι τόσο βαριά που να οδηγούνται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Υπενθυμίζεται πως, συνολικά την τελευταία βδομάδα καταγράφηκαν έντεκα νέοι θάνατοι συμπολιτών μας και 4,. 011 νέα περιστατικά, ενώ στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται με κορωνοϊό 93 ασθενείς, από τους οποίους οι 10 σε σοβαρή κατάσταση (δύο διασωληνωμένοι και οκτώ στη ΜΑΦ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοινώθηκαν άλλοι 11 θάνατοι και πέραν των 4.000 κρούσματα-Όλες οι λεπτομέρειες

Δειτε Επισης

Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Τραγωδία στην Κολομβία-Πετούσε με αλεξίπτωτο πλαγιάς για να ξεπεράσει τη φοβία της και σκοτώθηκε
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη μετά από ένα μήνα
Άγγιξε τους 62 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στη Βραζιλία-Γεμάτες οι παραλίες στο Ρίο
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Άσπρισαν οι δρόμοι στη Λευκωσία
Μόλις 15 λεπτά πριν τα σιντριβάνια λιωμένων πετρωμάτων βγήκε η προειδοποίηση
Βγήκαν στην ύπαιθρο οι Κύπριοι-Πέταξαν χαρταετό και τίμησαν τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας
Ουδέτερη ζώνη στην Ουκρανία ετοιμάζει ο Πούτιν