Πονοκέφαλος η… φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα-Πρατήρια οδεύουν προς λουκέτο

Με έντονους ρυθμούς συνεχίζονται οι ροές Ελληνοκύπριων μέσω των οδοφραγμάτων προς τα κατεχόμενα, με απώτερο στόχο και σκοπό, να γεμίσουν τα ντεπόζιτα των οχημάτων τους με καύσιμα και να επιστρέψουν στις ελεύθερες περιοχές, αφού η χαμηλή τιμή των καυσίμων που υπάρχει στα κατεχόμενα, εν αντίθεση με την τιμή που υπάρχει, συνεχίζει να δελεάζει τους πολίτες κατάφορα. Την ίδια ώρα, οι μαζικές ροές προς τα κατεχόμενα, αποτελούν ηχηρό πλήγμα για τους πρατηριούχους, εκ των οποίων αρκετοί βρίσκονται σε τραγική κατάσταση και οδεύουν προς λουκέτο. 

Αξιοσημείωτο πάντως, είναι το γεγονός πως στα κατεχόμενα κάθε μήνα, υπάρχει τεράστιο κέρδος από τη μαζική ροή Ελληνοκυπρίων στα πρατήρια καυσίμων, με τα συνολικά έσοδα από τη φορολογία να ξεπερνούν τα 131 εκατομμύρια τουρκικής λίρας. Έτσι, σε συνδυασμό με την αυξημένη τιμή της βενζίνης και παράλληλα με τη συνεχιζόμενη ροή προς τα κατεχόμενα, οι πρατηριούχοι είναι σε δυσμενή θέση, ιδιαιτέρως, αυτοί που βρίσκονται πλησίον της πράσινης γραμμής και των οδοφραγμάτων. 

Τον έντονο προβληματισμό του για την κατάσταση που επικρατεί, εξέφρασε στον REPORTER, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων, Σάββας Προκοπίου, για να αναφέρει ότι, «επειδή προηγήθηκαν όλο αυτό το διάστημα, τόσο μεγάλες αυξήσεις, δυστυχώς και σε συνδυασμό με τις ροές προς τα κατεχόμενα, που είναι πολύ μεγάλες, έχουν επηρεάσει έντονα πρατηριούχους που βρίσκονται κοντά στην πράσινη γραμμή. Μαζί με τις αυξήσεις τιμών, ήρθαν περισσότερες μειώσεις στη δουλειά τους. Με την αύξηση των τιμών, ο κάθε πρατηριούχος βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να φέρει παραπάνω κεφάλαιο, ώστε να διατηρήσει το stock του και τους μηνιαίους του πελάτες. Κάθε σεντ που βάζει πάνω κάθε πρατήριο, θέλει περίπου 2.000 ευρώ για να διατηρήσει τα προηγούμενα δυο σημεία που αναφέρθηκαν».

Έτσι, σε συνδυασμό με τη μείωση των πωλήσεων, η κατάσταση για κάποια πρατήρια είναι μη βιώσιμη και γι’ αυτό τον λόγο ο κ. Προκοπίου, έχει παρατηρήσει για πρώτη φορά από τον καιρό που βρίσκεται στο επάγγελμα, να βρίσκονται προς πώληση. «Δυστυχώς, η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και είναι κάτι που πρέπει να ταρακουνήσει τους αρμόδιους, καθώς συνάδελφοι μας θα κλείσουν οριστικά τις επιχειρήσεις τους». 

Παραθέτοντας ένα παράδειγμα επί ευκαιρίας μιας συζήτησης της Βουλή, ο κ Προκοπίου είπε πως, «για την κηροζίνη, το καθαρό το πετρέλαιο δηλαδή, το οποίο εφοδιάζεται ο κόσμος για τις σόμπες του, είδαμε μια σθεναρή αντίσταση από το τελωνείο, όσον αφορά, εκείνο το μηδαμινό το ποσοστό το οποίο μπορεί κάποιος να ‘παρανομήσει’ και να βάλει στο αυτοκίνητο του. Έτσι, υπάρχει αντίσταση από το τελωνείο που ζητά να παραμείνουν κλειστές τις νύχτες οι αντλίες κηροζίνης, ώστε να μην μπορεί ο κόσμος να εφοδιαστεί αυτό το καύσιμο μέσω του χρηματοδέκτη, με αποτέλεσμα τα Σαββατοκύριακα που θα είναι πολύ ψυχρά ή αργίες, ή Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, να τρέχουμε εμείς οι πρατηριούχοι να γεμίζουμε διάφορα ντιμπόζιτα σε κόσμο για να μην κρυώνει. Ταυτόχρονα όμως, δεν ευαισθητοποιούνται γι’ αυτές τις μεγάλες και τρομερές απώλειες που έχουμε προς τα κατεχόμενα, οι οποίες είναι παράνομες».

Το ξεκάθαρο μήνυμα των πρατηριούχων, είναι ότι πρέπει να αντιληφθούν οι αρμόδιοι, ότι όσον αφήνουν τον κόσμο και πάει στα κατεχόμενα και εφοδιάζεται, τόσο πιο πολύ αδυνατεί το ίδιο το κράτος και ταυτόχρονα πολλές άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν είναι οργανωμένες, να αντιδράσουν. «Στο τέλος της ημέρας, πληρώνουμε εμείς τις συνέπειες, είτε μέσω των τιμών των καυσίμων, είτε με φορολογίες επιπρόσθετες ή οτιδήποτε άλλο σκαρφιστεί το κράτος, για να καλύψει αυτές τις απώλειες που γίνονται παράνομα».

Ελπίδα για περαιτέρω μείωση στην τιμή των καυσίμων

Αξιοσημείωτο την ίδια ώρα, είναι το γεγονός πως έχει παρατηρηθεί ήδη μείωση στην τιμή των καυσίμων και αναμένεται ότι θα ακολουθήσει κι άλλη στις επόμενες ημέρες. «Έχουν υπάρξει μειώσεις περίπου γύρω στα τέσσερα και πέντε σεντς και αυτή την εβδομάδα αναμένουμε ότι θα ακολουθήσουν όλες οι εταιρείες αυτές τις μειώσεις. Πιστεύουμε ότι και την επόμενη εβδομάδα, ίσως ακολουθήσει περαιτέρω μείωση στην τιμή των καυσίμων, γιατί η τιμή στην παγκόσμια αγορά του πετρελαίου είναι λίγο χαμηλή και ευελπιστούμε τουλάχιστον ότι στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια των εορτών, θα υπάρξει μια σταθεροποίηση στην τιμή και ο κόσμος θα είναι πιο ήρεμος».

Γενικότερα όμως, δυστυχώς, χαμηλή τιμή καυσίμων δεν θα έχει ο κόσμος κατά τις εορτές, πρόσθεσε ο κ. Προκοπίου, για να τονίσει ότι «τουλάχιστον θα έχει μια σταθερή τιμή σε πιο υποφερτά επίπεδα, για να μας απασχολήσουν περισσότερο οι εορτές, παρά το θέμα των καυσίμων, που το τελευταίο οκτάμηνο και δεκάμηνο, δυστυχώς, ήταν σε πολύ ψηλά επίπεδα στην επικαιρότητα. Ελπίζουμε σε σταθερές τιμές και λίγο ακόμα προς τα κάτω, για να μπορεί και ο κάθε πολίτης να κάνει τον προγραμματισμό του, όσον αφορά το οικογενειακό πορτοφόλι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δύο νέα λεωφορεία για τους εγκλωβισμένους ενέκρινε το Υπουργικό
Πράσινο Υπουργικού για εκσυγχρονισμό διαχείρισης τ/κ περιουσιών-Τι αλλάζει στα κριτήρια διάθεσης
Καταργείται η υπόδειξη αρνητικού τεστ κορωνοϊού σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας
«Ναι» στα αιτήματα των συγγενών από την Ευρωβουλή-Σιγή ιχθύος από το Μαξίμου
Καταδικάζει την αλόγιστη αναγραφή συνθημάτων στο κέντρο ο Δήμος Λάρνακας
Φορτηγό ακινητοποιήθηκε και μπλόκαρε τον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισε η μια λωρίδα
Άνοιξαν πυρ κατά δικηγορικού γραφείου στην Πάφο
Εξωθούσαν ανήλικες στην πορνεία και τις πλήρωναν με κοκαΐνη στην Αθήνα-Τέσσερις συλλήψεις
Μόρφου Νεόφυτος για το σκάνδαλο στη Μονή-«Δαιμονικές δυνάμεις κάνουν πολλαπλές επιθέσεις, δοκιμάζεται η πίστη»
Έτοιμο να αποπλεύσει για Γάζα το δεύτερο πλοίο με 500 τόνους βοήθειας