Ανακρίβειες Κουλία περί «πάρτι εκατομμυρίων»-Ξεκαθαρίζει ο ΟΑΥ για τα φάρμακα

Στρεβλή είναι η εικόνα που δημιουργήθηκε, όσον αφορά την αγορά φαρμάκων από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, με αφορμή της έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαχαρία Κουλία, να μιλά για «πάρτι εκατομμυρίων», αφήνοντας αιχμές κατά του ΟΑΥ.

Οι αναφορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αλλά και οι δηλώσεις του κ. Κουλία, κατακρεούργησαν την εικόνα του Οργανισμού, με τον Διευθυντή του ΟΑΥ, Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, να κάνει λόγο για κινήσεις εντυπωσιασμού, που δεν μπορούν να τεκμηριωθούν επαρκώς.

Υπενθυμίζεται πως στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας γίνεται σύγκριση της δαπάνης για αγορά φαρμάκων πριν από το Γενικό Σύστημα Υγείας και τρία χρόνια μετά την έναρξη του Συστήματος. Κατά την έναρξη του ΓεΣΥ και με το πέρας των τριών πρώτων ετών (σ.σ.2019-2021), ο ΟΑΥ μέσα από προσφορές κατάφερε να προσφέρει στους πολίτες περισσότερα φάρμακα και επιλογές, και παρόλα αυτά κατάφερε να κρατήσει τη δαπάνη σχεδόν στα ίδια επίπεδα, πριν την εφαρμογή του Συστήματος.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER, o κος Παπακωνσταντίνου, «το ζήτημα είναι πιο απλό, εάν το δούμε αντικειμενικά και χωρίς να γίνονται δηλώσεις εντυπωσιασμού. Η δαπάνη του ΓεΣΥ, όπως αναφέρεται στην έκθεση στην Ελεγκτική Υπηρεσία, για τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα πριν την εφαρμογή του Συστήματος ήταν 115 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή τα φάρμακα που αγοράζονταν από το Υπουργείο Υγείας-με τον ασθενή να έχει μια μόνο επιλογή- και εκείνα του ιδιωτικού τομέα. Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ και τρία χρόνια μετά, με τον πληθωρισμό, με το γεγονός ότι καταφέραμε οι δικαιούχοι να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα φάρμακα, η δαπάνη έφτασε στα 134 εκατομμύρια ευρώ. Υπήρξε αύξηση 16,5%. Εάν αφαιρέσεις τις εκπτώσεις που δέχεται ο ΟΑΥ και προσθέσεις τα φάρμακα του ιδιωτικού τομέα, περίπου η δαπάνη έρχεται στο ίδιο σημείο που ήταν το 2018».

Ο κος Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως «γίνεται αναφορά στο ότι χάθηκαν χρήματα, ενώ υπήρξε πληθωρισμός και ενώ τα περισσότερα φάρμακα είναι εισαγόμενα, κάτι που θα έφερνε αναμενόμενα αύξηση. Παρόλο αυτά, καλύψαμε ανάγκες και συγκρατήσαμε τη δαπάνη περίπου στο ίδιο επίπεδο. Εάν αυτό δεν είναι κατόρθωμα για τον Οργανισμό, τι είναι;».

Είναι φανερό πως γίνεται σύγκριση ανόμοιων συνθηκών, τόνισε ο κος Παπακωνσταντίνου, αφού ακολουθούνται διαφορετικές διαδικασίες, όπως επίσης διαφορετική είναι και η διαδικασία από αυτήν που ακολουθούν άλλες χώρες, για την αγορά φαρμάκων από τον ΟΑΥ. Όπως εξήγησε, «υπάρχον συμφωνίες κλειστού τύπου για να πετυχαίνουμε χαμηλότερες τιμές και για να εξασφαλίζουμε μια σημαντική έκπτωση ως Οργανισμός. Δεν μπορούμε να την πανηγυρίζουμε, γιατί εάν γνωστοποιηθεί, υπάρχει η πιθανότητα ρήξης μεταξύ των αγορών σε άλλες χώρες. Στις διαδικασίες προσθέσαμε εκείνους τους μηχανισμούς που εξασφαλίζουν πως η συνολική δαπάνη θα παρέμενε στα ίδια επίπεδα. Αυτές τις διαδικασίες μπορεί, εάν θελήσει, να ελέγξει ο Γενικός Ελεγκτής».

Ως εκ τούτου, ο ΟΑΥ δεν έχει ενοχληθεί ούτε από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, ούτε με τις αναφορές του Υπουργείου Υγείας, παρά μόνο με της δηλώσεις του κ. Κουλία, ο οποίος έστησε στον τοίχο τον Οργανισμό, αρπάζοντας την ευκαιρία από μια τοποθέτηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, για αύξηση της δαπάνης σε μεμονωμένες περιπτώσεις φαρμάκων.

«Το Υπουργείο Υγείας, επειδή γινόταν σύγκριση με την πριν του ΓεΣΥ εποχή, υπερασπίστηκε τις τότε πρακτικές του. Δεν αμφισβητεί κανένας ότι δεν γινόταν ορθά, αλλά επρόκειτο για ένα μοντέλο που έκλεισε τον κύκλο του. Τώρα έχουμε το ΓεΣΥ. Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Θέλουμε να έχουμε μια μόνο επιλογή για φάρμακο ή να έχουμε περισσότερες; Η Πολιτεία πήρε αυτή την απόφαση, να δίνουμε δηλαδή το δικαίωμα επιλογής των φαρμάκων, εάν αλλάξει αυτή η απόφαση, θα αλλάξουμε και εμείς πρακτική», σημείωσε ο κος Παπακωνσταντίνου. 

Όσον αφορά τον Κατάλογο Ζ για τα αναλώσιμα, ο κος Παπακωνσταντίνου είπε πως «ο Γενικός Ελεγκτής, έδωσε μια έκθεση τεκμηριωμένη και υπήρξαν σημεία τα οποία εμείς αποδεχτήκαμε, όπως είναι το γεγονός ότι προσθέσαμε περισσότερα αναλώσιμα στον κατάλογο. Αμέσως μετά αφαιρέσαμε 400 αναλώσιμα από τον κατάλογο».

ΔΙΑΒΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελίες για πάρτι εκατομμυρίων από ΟΑΥ, παράκαμψη διαδικασιών και… διαφθορά

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Νέες παράτυπες εργασίες στον Ακάμα καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις
Στήριξη στον ΚΟΑΠ δήλωσε ο ΓΓ ΑΚΕΛ στον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών
Ο ΣΕΑΠΕΚ καλεί αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων ΑΠΕ
Νέος γύρος διαβουλεύσεων με τα κόμματα για τους χαμηλόμισθους από την Ισότητα
Η ανάγκη πάταξης αθέμιτων πρακτικών για γεωργικά προϊόντα τέθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας
Μη τήρηση δεσμεύσεων και αδράνεια για το Περνέρα διαπίστωσε η Βουλή
Ήρθε στην Κύπρο για διακοπές και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού
Επαφές Επικεφαλής Επιστήμονα στο Τόκιο για συνεργασία σε έρευνα και καινοτομία
Ανακαλείται μείγμα για κοτόπουλο λόγω εντοπισμού αλλεργιογόνου ουσίας (pic)