Καδής: Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα του Εθνικού Σχεδίου καταπολέμησης τρωκτικών

Κατά 50% έχει μειωθεί η παραγωγή και κατ’ επέκταση η χρήση χημικών σκευασμάτων για την καταπολέμηση των τρωκτικών, μέσα από την διετή εφαρμογή του «Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης των τρωκτικών με τη χρήση του ανθρωποπουλιού», ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, σε ημερίδα που ξεκίνησε το πρωί στη Λεμεσό.

Στο χαιρετισμό του στην ημερίδα, με θέμα «Βιολογική διαχείριση τρωκτικών στην κυπριακή ύπαιθρο», ο Υπουργός είπε ότι τις περασμένες δεκαετίες είχε ανθίσει και είχε κορυφωθεί, προς το τέλος του περασμένου αιώνα, η χρήση χημικών προστατευτικών ουσιών, οι οποίες είχαν όμως και αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον, στη βιοποικιλότητα, στην υγεία του ανθρώπου και άλλων οργανισμών.

Σήμερα, πρόσθεσε, προσπαθούμε να κινηθούμε προς πιο φιλικές διαδικασίες και ως εκ τούτου η βιολογική καταπολέμηση αποτελεί μια αξιόπιστη μέθοδο προστασίας στη σύγχρονη γεωργία, η οποία παρουσιάζει πολυδιάστατα πλεονεκτήματα έναντι των συμβατικών τρόπων καταπολέμησης των επιβλαβών οργανισμών.

Ως καλύτερος σύμμαχος των αγροτών αναδεικνύεται πλέον το ανθρωποπούλι, είπε ο κ. Καδής, καθώς μπορεί να καταναλώσει μεγάλο αριθμό τρωκτικών. Μέσα από το Εθνικό Σχέδιο, εξήγησε, «εφαρμόζουμε στοχευμένη τοποθέτηση τεχνητών φωλιών ανθρωποπουλιών σε όλες τις επαρχίες, σε ελκυστικές θέσεις για τα ανθρωποπούλια, που τις χρησιμοποιούν και γεννούν».

Παράλληλα, συνέχισε, το Υπουργείο ενημερώνει τον αγροτικό κόσμο για τη σημασία της βιολογικής καταπολέμησης και της ανάγκης μείωσης των χημικών σκευασμάτων, «που χρησιμοποιούνται πολλές φορές ανεξέλεγκτα στην ύπαιθρο».

Τα αποτελέσματα του «Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης των τρωκτικών με τη χρήση του ανθρωποπουλιού» είναι πολύ ενθαρρυντικά, ανέφερε, αφού «από το 2020 που άρχισε να εφαρμόζεται σταδιακά το στρατηγικό αυτό σχέδιο, μέχρι και σήμερα, η παραγωγή χημικών σκευασμάτων για τρωκτικά από το Υπουργείο Γεωργίας και κατ’ επέκταση η χρήση τους, έχει μειωθεί στο 50%».

Επίσης, υπέδειξε ότι κοινότητες που είχαν τεράστιο πρόβλημα με τα τρωκτικά, σήμερα δεν χρησιμοποιούν πλέον χημικά σκευάσματα, χρησιμοποιούν πλέον μόνο τα ανθρωποπούλια για την καταπολέμηση τους.

Ο Υπουργός Γεωργίας ευχαρίστησε το Τμήμα Δασών, το Τμήμα Γεωργίας, τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλους τους φορείς για τη συνεργασία τους στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου,  σημειώνοντας πως «όταν υπάρχει συνεργασία και συνέργεια, μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικότητα και επιτυχία».

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα αποτελέσματα της ημερίδας θα βοηθήσουν «να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία σε αυτό το εγχείρημα και είναι ένα χαρακτηριστικό βήμα προς την Πράσινη Μετάβαση, ένα καθοριστικό βήμα προς την αειφορία και την αρμονική συμβίωση του ανθρώπου με το περιβάλλον».

Τη στήριξη τους στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης εξέφρασε η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου, σε  χαιρετισμό της που διάβασε ο λειτουργός του γραφείου της, Κυριάκος Σιακαλλής. Την ημερίδα χαιρέτησαν, επίσης, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής ο Πρόεδρος Ηλίας Πεκρής και  εκ μέρους του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου (BirdLife Cyprus), ο διευθυντής του Μάρτιν Χέλλοκαρ.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα τιμηθούν, για την περιβαλλοντική τους δράση, οι Δήμοι Πέγειας, Πόλεως Χρυσοχούς, Λατσιών, Έγκωμης, Λακατάμιας, η Ένωση Κοινοτήτων Λεμεσού, οι κοινότητες Δένειας, Καμπί του Φαρμακά, ως επίσης, η Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους, ο Φιλοδασικός Σύνδεσμος Κύπρου, ο Φιλοδασικός Σύνδεσμος Αγρού και η εταιρεία Tree House Films.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας
Πόρισμα διοικητικής έρευνας Ακάμα και χρονοδιάγραμμα ζητά η Επιτροπή Περιβάλλοντος
Σε άλλη χώρα γεννήθηκε το 22,7% των κατοίκων της Κύπρου
Συζήτησαν για Ακάμα και περιοχές Νατούρα Οικολόγοι και Επίτροπος Περιβάλλοντος
Τις επόμενες ημέρες αναμένει η Βουλή τη νέα πρόταση για το «Θυμέλη»
Τις προτάσεις του ΚΥΣΑΤΣ για ενίσχυση διαδικασίας αναγνώρισης σπουδών αναμένει η Βουλή