Πηλείδου: Αποδίδουν καρπούς οι προσπάθειες για τον κυπριακό οίνο

Οι προσπάθειες που καταβάλλουν από κοινού, Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και συναρμόδιοι φορείς, μέσω της εφαρμογής του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης που καταρτίστηκε για τον κυπριακό οίνο, φαίνεται να αποδίδουν καρπούς, τόνισε η αρμόδια Υπουργός Νατάσα Πηλείδου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι εξαγωγές κυπριακών κρασιών το 2021 σημείωσαν ραγδαία αύξηση που ξεπέρασε το 60%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ταυτόχρονα, σε σχέση με επενδύσεις στον οινοποιητικό τομέα, η κ. Πηλείδου είπε ότι έχουν εγκριθεί χορηγίες συνολικού ύψους €15,3 εκατομμυρίων περίπου, προς όφελος 45 οινοποιητικών επιχειρήσεων, εκ των οποίων 13 νέα οινοποιεία, ενώ μέχρι σήμερα έχουν δοθεί €13,5 εκ. σε 43 οινοποιητικές επιχειρήσεις.

Σε δήλωση της για τη Διεθνή Ημέρα Μαραθεύτικου, η οποία γιορτάζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, η κ. Πηλείδου εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο νέος αυτός θεσμός «τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και θα συμβάλει στην προβολή της μοναδικής αυτής γηγενούς ποικιλίας οίνου» και πρόσθεσε πως το Υπουργείο, από την έναρξη της πρωτοβουλίας της Ομάδας Οινοφίλων Οινο-Αρτ και της Oenognosia, υπήρξε αρωγός – και θα συνεχίζει να το πράττει – στην προσπάθεια για ανάδειξη της ποιότητας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του Μαραθεύτικου.

«Το Μαραθεύτικο, όπως και οι άλλες γηγενείς μας ποικιλίες, ξεχωρίζει για τη μοναδικότητα της γεύσης και των αρωμάτων του, παρουσιάζοντας εξαιρετικές προοπτικές και πλεονεκτήματα, τα οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε προκειμένου να αυξηθεί η εξαγωγιμότητα και η αναγνωρισιμότητα του οίνου αυτού στις αγορές του εξωτερικού», σημείωσε.

Στα πλαίσια της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, σύμφωνα με την κ. Πηλείδου, το Υπουργείο προχώρησε, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία μιας σύγχρονης και δυναμικής εκστρατείας προώθησης του κυπριακού οίνου, σε Κύπρο και εξωτερικό, η οποία περιλαμβάνει σειρά στοχευμένων δράσεων και είναι σήμερα έτοιμη προς υλοποίηση.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «έχουμε εντατικοποιήσει την εφαρμογή μέτρων για ενίσχυση της εξωστρέφειας των κυπριακών οινοποιείων και οινοβιομηχανιών, όπως τα Σχέδια Χορηγιών του Υπουργείου για συμμετοχή σε εκθέσεις του εξωτερικού, τη διοργάνωση εκδηλώσεων οινογνωσίας και γευσιγνωσίας εντός και εκτός Κύπρου και την καταχώρηση άρθρων και διαφημίσεων σε εξειδικευμένα έντυπα και ιστοσελίδες».

Πρόσθεσε ότι τους τελευταίους 12 μήνες έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 30 στοχευμένες δράσεις για τον κυπριακό οίνο στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι στο Υπουργείο λειτουργεί η Υπηρεσία Export Help Desk, η οποία είναι αρμόδια για τη διευκόλυνση επαφών μεταξύ των οινοποιείων μας με εισαγωγείς σε 44 χώρες, τις οποίες καλύπτουν τα 16 Εμπορικά μας Κέντρα.

Είπε ακόμη ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα, το Υπουργείο μας εφαρμόζει, από το 2014, το Μέτρο που αφορά στις επενδύσεις στον οινοποιητικό τομέα.

«Το εν λόγω Μέτρο στοχεύει στην παροχή στήριξης για βελτίωση της συνολικής απόδοσης των οινοποιητικών επιχειρήσεων, στην προσαρμογή τους στις απαιτήσεις της αγοράς και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το Μέτρο προκηρύχθηκε έξι φορές και έχουν εγκριθεί χορηγίες συνολικού ύψους €15,3 εκ. περίπου και μέχρι σήμερα έχουν δοθεί €13,5 εκ. σε 43 οινοποιητικές επιχειρήσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Οι τελικές αγορεύσεις για την υπόθεση Θανάση-Απορρίπτει τα περί δολοφονίας του 26χρονου η Εισαγγελία
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας